Tävlingstips - Den store Gatsby

Hos Kulturkollo kan man just nu tävla om att få vinna den superfina nyutgåvan av Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald från Modernista. Jag har lovat mig själv att läsa Den store Gatsby innan jag ger upp hoppet om att hitta en klassiker som jag gillar, så jag hoppas verkligen på vinst. Om jag mot förmodan inte gillar innehållet så får boken stå som prydnad för den är ju så himla fin!
Tävlingsinlägget hittar ni HÄR! 

Nya böcker att byta bort

Efter att ha städat bland mina böcker så hittade jag fler böcker att byta bort. Jag fick dubletter av Riordan böcker och byter därför bort dem. Nyckeln vill jag ha i pocket då jag har föregående böcker i serien i det formatet. 
 
Böckerna jag byter bort är: 
Den fänglsade guden av Rick Riordan
Den försvunne hjälten av Rick Riordan
Shutter Island av Dennis Lehane
Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Amerikanska gudar av Niel Gaiman
 

I ljusets makt

 I ljusets makt | Leigh Bardugo | Grisha #1 | s.304 | Gilla böcker
 
Alina sticker inte ut ur mängden, hon är inte bra på någonting och är inte speciellt vacker. Hon är bara en av alla de fattiga och föräldrarlösa i landet Ravka. Hon har alltid befunnit sig i närheten av hennes bästa vän Mal men när de blir attackerade under resa förändras Alinas liv. Hon förs till Grisha, magigernas elit för att påbörja sin träning i hopp om att rädda landet från mörkret. 
 
Ingenstans har jag kunnat läsa en negativ recension om Grisha-triologin vilket såklart har gjort mina förväntningar superhöga. Boken är till en början seg men det är behövligt då det är så mycket nya namn på människor, platser och magirelaterade saker. Boken blir mer och mer spännande desto längre man kommer in i den men ändå är den inte späckad med action. Det märks att det är första delen av en serie, den hade gärna fått vara längre för att få in mer action. Jag ser minst sagt framemot nästa del som förhoppningsvis är mer fartfylld!
 
Maktsystemet som Bardugo byggt upp är otroligt intressant och att färgen på keftan representerar hur stark ens magiskakraft är gillar jag. Jag hade gärna velat läsa mer om de olika magiska krafterna men det hinns nog med i någon av de två andra delarna. I ljusets makt är en av de bästa fantasyböckerna jag läst i år och jag ser oerhört mycket framemot nästa del! 
 
Betyg: 4 av 5

Nytt - en hel hög!

Under veckan har jag fått hem en hel del böcker, jag som försöker sänka antalet olästa böcker. Jag kan åtminstonde trösta mig med att jag inte har fler än 100 olästa böcker hemma!
 
Den försvunne hjälten och Den fängslade guden av Rick Riordan är två recex från Bonnier Carlsen. Hittills har jag gillat allt jag läst av Rick Riordan så detta borde inte vara ett undantag då det är en spinoff-serie på Percy Jackson! 
 
All the bright places av Jennifer Niven är från månadens bokbyte med Elin och temat var vår. Tack så mycket för boken, jag ska försöka läsa den innan nästa bokbyte! 
Klara, färdiga, dö! av Lars Forsberg är ett recex från Forum. Jag gillade den första boken i serien Rör inte mitt mord och ser fram emot att läsa om polisen T-Rex igen.
 
Lillebror och Karlsson på taket och Karlsson flyger igen av Astrid Lindgren. Dessa fyndade jag på blocket för 20 kronor styck! Jag samlar på böckerna från Astrid Lindgrens samlingsbibliotek, alltså böckerna med röda ryggar och när jag hittade några av dem så billigt så var jag verkligen tvungen att slå till.
 
Mästerdetektiven Blomkvist och Nils Karlsson-Pyssling av Astrid Lindgren. Jag är så himla glad att jag hittade dem så billigt! 20 kronor styck!! Nu har jag Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio, Emil i Lönneberga och de här fyra böckerna i samma format, den lyckan alltså!
 
Tuppens minut och Tomtemaskinen av Sven Nordqvist fick och följa med i samma beställning som Astrid Lindgren böckerna, även dem för 20 kronor styck!
 

Tråkiga nyheter

Parasollprotektoratet är en av mina favoritserier och de snygga svarta kanterna gör ju inte böckerna sämre. Den senaste boken som gavs ut på svenska var Hemlös vilket var evigheter sedan, jag hörde av mig till Styxx Fantasy (som ger ut böckerna på svenska) tidigare idag och undrade över när nästa del skulle komma. Tyvärr meddelade dem att de inte kommer ge ut resterande delar i serien. Det är riktigt tråkigt tycker jag, nu måste jag köpa hem dem på engelska istället och dem är ju inte alls lika fina med sina tråkiga vita sidor. 

 
 

Liebster award

 Tack till supersöta Bella som taggade mig!
 
 
Länka tillbaka till personen som nominerade dig
Svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig
Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare 
Göra 11 frågor till dem som du nominerar
Meddela de nominerade via sociala medier/bloggar
 
1. Vi börjar enkelt. Vad läser du just nu och vad tycker du om den?
Just nu läser jag: Amerikanska gudar av Neil Gaiman, Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry, Den försvunne hjälten av Rick Riordan, I ljusets makt av Leigh Bardugo och så har jag börjat läsa i Odinsbarn av Siri Pettersen och Analafabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson. Jag läser mest aktivt Den försvunne hjälten och den är hittills riktigt bra!
 
2. Har du någon favorit som du ser fram emot i sommarens utgivning?
Jag ser alltid fram emot Dessens böcker så ser fram emot Du är aldrig ensam.
 
3. Det där med att hitta en skön läsställning är alltid ett problem, åtminstonde för mig. Hur brukar du sitta och läsa och hur brukar du lösa den eviga fajten mot obekvämligheten?
Jag brukar oftast sitta i soffan med ryggen mot armstödet och benen mot dynorna!
 
4. Nämn en serie som du absolut inte kunde få nog av. Och nej, Harry Potter gills inte ;)
Då måse jag nog svara Hungerspelen, jag läser om dem inför filmerna. I år kommer sista filmen och mitt mål är att skaffa hem den engelska bokboxen och läsa dem på engelska innan sista filmen! Divergent-serien är också en storfavorit. 
 
5. Vilken var den senaste 5-stjärnor-boken du läste?
Jag har läst två 5-stjärniga böcker hittills i år, det är Jag ger dig solen av Jandy Nelson (denna bok tar 5-stjärnighet till en ny nivå) och Findus flyttar ut av Sven Nordqvist. Den sensaste jag läste var Findus flyttar ut
 
6. Vilken filmatisering av en bok var så dålig att den inte borde ha blivit filmatiserad?
Guldkompassen! Har ni läst boken och sett filmen så förstår ni. Har ni inte gjort det så läs boken och se inte filmen! Har du däremot bara sett filmen, LÄS BOKEN!
 
7. Favoritcitat från en bok du läst nyligen?
Oj, jag tänker inte på sådant när jag läser.
 
8. Vad fick dig att börja bokblogga?
Jag gillade att läsa bokbloggar så jag bestämde mig för att skriva en och bli en del av den härliga gemenskapen som alla verkade ha!
 
9. Vad har du för intressen utöver böcker och läsning?
Jag tror faktiskt att äta gills som ett av mina större intressen, sova är ju skönt det med! Även TV-serier tar upp mycket av min fritid, just nu tittar jag på Twin Peaks för andra gången i år och Game of Thrones har äntligen börjat igen! 
 
10. Marry, kiss or kill? Ron Weasley (Harry Potter), Peeta Mellark (Hunger Games) och Tobias "Four" Eaton (Divergent)
Bella, det här är en så jobbig fråga att jag inte kan bestämma mig, alla tre kommer från mina tre favoritserier! 
 
11. Ditt absoluta favorithusdjur och varför?
Just nu har har jag inget husdjur, men jag skulle så gärna vilja ha en katt, tyvärr har sambon bestämt sig för att vara allergisk. En hund vore ju underbart men den tiden finns inte just nu så därför svarar jag katt! En kelig katt som kurrar mycket!
 
Jag har ingen koll på hur många följare någon har, men jag taggar: 
Bokparadiset
Bokfrossa
Wonderfulbooks
Bookshelf
Romeoandjuliet
Sagan om sagorna
Min bok och jag
Lena C
Petras bokblogg
Boklyckan
Fantastiska berättelser
 
Era frågor:
1. Vilken bok/bokerie borde filmatiseras snarast?
2. Vilken bok rekommenderar du inte någon att läsa?
3. Vad lägger du helst dina pengar på förutom böcker?
4. Om du fick träffa vilken författare som helst, död eller levande, vem skulle du välja?
5. Hur många olästa böcker har du?
6. Vilken bok skäms du över att inte ha läst?
7. Du får bestämma en bok som alla bokbloggare ska läsa i år, vilken väljer du?
8. Vilken är den karaktär som du ogillar mest?
9. Om du fick lära känna en litterärkaraktär vem skulle det vara?
10. Vilken bok har det sämsta serieavslutet någonsin?
11. Vad är ditt drömyrke?

Livets outgrundliga mysterier

Livets outgrundliga mysterier | Benjamin Alire Sáenz | - | s.334 | Gilla böcker
 
I Aris familj pratar man inte om allt, man pratar inte om pappans strider i Vietnam och man pratar inte om Aris bror  i fängelset. Ari har alltid trivts med att vara ensam och att inte prata så mycket. Det vill säga ända tills han träffade Dante. Med hjälp av Dante försöker Ari att hitta sig själv, vilket också leder till en hel del oförutspådda händelser som Ari aldrig trodde att han skulle få vara med om. 
 
Det är insidan som räknas, det har vi alla hört men som bokälskare tror jag inte att jag är ensam om att döma en bok efter dess omslag. Just den här boken har jag viljat läsa länge just på grund av orginalomslaget, när den nu gavs ut på svenska så kände jag att det var dags. Jag visste inte riktigt vad jag hade förväntat mig men jag fick en fantastisk läsupplevelse.
 
Det är en himla fin berättelse om främst vänskap men också om mer än så. Själva handlingen riktar sig inte mot ett enda stort självklart mål, jag ser det som att boken handlar om att Ari ska hitta sig själv. Vilket är ett stort mål, men det är så många olika faktorer som spelar roll i hans liv att man glömmer bort vad den faktiskt handlar om. Det är inget negativt, tvärtom. Det är vardagshändelser som skildras på allra bästa sätt. Det här är en sådan typ av bok som sagta smyger sig på, för att sedan ta en med storm. 
 
Livets outgrundliga mysterier är en otroligt bra och välskriven bok som jag rekommenderar alla att plocka upp och läsa. Tempot är inte särskilt högt men ändå lyckades jag inte att lägga ifrån mig boken. Jag sträckläste boken i en sittning när jag egentligen borde ha pluggat, men jag ångrar inte en sekund av det! 
 
Betyg: 4,5 av 5

Nytt - recex

 
Under april har jag fått hem dessa tre recensionsexemplar. Precis när jag hade bestämt mig för att köpa Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins på engelska, fick jag ett paket från Modernista innehållande just den boken fast på svenska. Anledningen till att jag hade bestämt mig att köpa den på engelska var på grund av att slippa just det här omslaget. Trots omslaget så var boken himla bra och den har hunnit bli recenserad.
   Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz och I ljusets makt av Leigh Bardugo är recensionsexemplar från Gilla böcker. Jag har precis börjar läsa den först nämnda och den verkar väldigt lovande! 
 
Tack till Modernista och Gilla böcker för böckerna!

To all the boys I've loved before

To all the boys I've loved before | Jenny Han | To all the boys I've loved before #1 | s.355 | Simon Schuster inc 
 
Lara Jean har skrivit kärleksbrev till alla killar hon varit kär i, breven skickas aldrig då de är till för avslut. Självklart skickas breven ut. Detta betyder att även Josh får sitt brev. Josh som var Lara Jeans största kärlek men även hennes syrras fördetta pojkvän. När breven skickas ut tvingas Lara Jean hantera många problematiska situationer, inte minst att konfrontera Josh.
 
Karaktärerna är kan vara väldigt stereotypiska med söta, oskyldiga flickor och sportiga snygga killar. Huvudkaraktären Lara Jean framställs som en söt, lite nördig och oskuldsfull tjej. Hon är lite väl naiv och jag vill ofta ruska om henne. Det är klyschigt och stereotypiskt vilket man blir något trött på men ändå gillar jag verkligen To all the boys I've loved before. Jag är så glad att jag gillade boken så pass mycket som jag gör då jag verkligen avgudade The summer I turned pretty-böckerna när de kom ut. Språket är lätt och målande, det blev snabbt en bara-en-sida-till-bok. Det var längesen jag läste en så bra bok, det är även tack vare denna som jag kom ut ur min lässvacka!
 
Boken är lagom cheesy och den slutade precis som jag ville även om slutet hade kunnat vara mer fullbordat. Jag googlade lite och upptäckte att det kommer ut en till bok! Nu hoppas jag verkligen att den är minst lika bra som denna. Nästa del heter PS. I still love you och ges ut i slutet på Maj!
 
Gillar man lättsam contemperary med lagom mängd cheesy så rekommenderar jag verkligen To all the boys I've loved before.
 
Betyg: 4,5 av 5
 
 

Nytt-listan

I början av året bestämde jag mig för skirva en lista på alla nya böcker som tillkommer under årets gång för att få en översikt över hur mycket pengar jag lägger på böcker och från vilka förlag som skickar recex. När boken är läst för den en prick bredvid titeln. Listan var även till för att skrämma mig från att skaffa hem för mycket böcker dock fungerar inte listan i just det syftet. Just nu har jag 37 nya böcker för i år och bara 17 av dem är lästa. Listan har börjat bli ett stressmoment då jag känner att fler nya böcker borde ha blivit lästa, men eftersom jag gillar att stryka/pricka av punkterna på en lista så får den vara kvar!

Anna och den franska kyssen

 
Anna och den franska kyssen | Stephanie Perkins | Anna and the french kiss #1 | s.304 | Modernista
 
Anna tvingas plugga ett år i Paris på School of America in Paris. De andra i skolan känner redan varandra och kan dessutom franska vilket får Anna att känna sig utanför redan från början. Tack vare Hennes rumsgranne så träffar hon både vänner och St.Clair, killen som alla tjejer trånar efter. Trots att Anna har känslor för någon hemma i Atlana kan hon inte hjälpa att bli en i mängden av de tjejer som vill ha St.Clair. Självklart har han redan flickvän, men desto längre St.Clair och Annas vänskap sträcker sig, desto kärare blir hon. 
 
Jag har läst så många hyllningar om den här boken och har länge viljat läsa den. Titeln gör sig bäst på orginalspråket, Anna and the french kiss, då den översatta titln inte alls ger boken rättvisa. På svenska betyder väl inte fransk kyss en tungkyss, eller? Hur som helst låter det helt klert bättre med Anna and the french kiss än Anna och den franska kyssen. Nog med tjat om titeln, boken är bra! Den är fantastisk och supermysig.
 
Boken handlar i stor del om kärlek, men också om relationer till vänner och familj. Författaren lyckas verkligen med att göra sina karaktärer levande, jag läser sidorna med både förtvivlan och glädje. Anna och den franska kyssen är en sådan där bok som man blir lycklig av att läsa. Det är helt klart en sträckläsningsbok och har man inte tid att läsa hela på en gång så bör man försöka finna sig den tiden. Helst skulle jag vilja stanna kvar och läsa mer om Anna och St.Clair men boken är tyvärr slut, kanske att jag köper den på engelska för att ha en anledning till att läsa den snart igen. 
 
Betyg: 4,5 av 5

2 September = inga hyllvärmare?

Beate har delat med sig av en himla bra länk där man kan räkna ut hur lång tid det skulle ta om man läste alla sina olästa böcker. Jag har 65 olästa böcker uppe i lägenheten (har fler i källaren som inte räknas av okänd anledning) och de skulle kunna vara utlästa i September! Vad den här länken inte räknat med är att jag har en hel del olästa tegelstenar som kommer ta åratal att läsa klart, exempelvis fyra böcker om sagan om is och eld och de två sista delarna om Eragon. 
 
Här kan du räkna ut hur lång tid det sulle ta för dig att läsa klart dina olästa böcker.
 

Månadssammanfattning Mars 2015

Lästa:
När Findus var liten och försvann av Sven Nordqvist
Höstoffer av Mons Kallentoft
Findus flyttar ut av Sven Nordqvist
Fangirl av Rainbow Rowell
Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna av William Joyce
Den unga eliten av Marie Lu
Snor av Bengt-Erik Engholm & Jojo Falk
Den röda pyramiden av Rick Riordan
Småkrypsboll av Tove Pierrou & Joanna Hellgren 
Insurgent av Veronica Roth
Snövit av Dröderna Grimm
 
Antal lästa:  11st
Hyllvärmare: 1st
Svenska:
 11st
Engelska:  -
Omläsningar: 1st, Insurgent
Påbörjade serier:
 2st, Den unga eliten och Kanekrönikorna
Avslutade serier: - 
 
Nya böcker:
 11st, 3 recex, 1 bokvänsbok, 4 presenter, 3 bokreaböcker
 
Bästa bok: Findus flyttar ut av Sven Nordqvist, Petsson och Findus slår ju aldrig fel, men den här boken var något extra! Fangirl av Rainbow Rowell hade också platsat här om det inte vore för det mesiga slutet.
Sämsta bok: Småkrypsboll av Tove Pierrou & Joanna Hellgren, inte alls min typ av bok, gillade inte tecknarstilen.
Största överraskning: Den röda pyramiden av Rick Riordan, till en början verkade den lite väl lätt i språket men den blev så spännande att jag helt glömde bort att reflektera över det mer. 
Största besvikelse: Den unga eliten av Marie Lu, jag trodde verkligen att det skulle vara bättre.
 
Kommentar: Jag hade en riktig svacka den här månaden därav 6 bilderböcker, svackan började släppa i slutet på månaden och jag hoppas att det var den första och sista lässvackan för i år. Något jag måste bli bättre på under nästa månad är att lästa mina hyllvärmare!
 
Just nu läser jag: Amerikanska gudar av Neil Gaiman, jag läste nog ca 20 sidor i den under mars, är nu på sida 200. Hoppas på att den blir utläst i April. Odinsbarn av Siri Pettersen har jag påbörjat och den verkar bra så den borde bli utläst i April även fast den är en riktig tegelsten. Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupery är också påbörjad, hittils är det ingen toppenbok och därför kommer den inte prioriteras under april. Den sista boken som jag påbörjat är Vårlik av Mons Kallentoft som deffenetivt kommer bli utläst under denna månad.

Den unga eliten

Den unga eliten | Marie Lu | The young elites #1 | s.320 | Modernista
 
Efter att Adelina tvingats fly tas hon emot av Malfettosarna, de som överlevde blodfebern för att sedan få superkrafter. De är både älskad och hatad av invånarna i landet men det hindrar inte kungens män från att jaga dem. För att malfettons ska kunna behandlas som fria människor måste det ske ett maktskifte.
 
Marie Lu har tidigare skrivit Legend-triologin som jag verkligen gillade. Den unga eliten med sina malfettos låter också som ett lovande koncept men tyvärr gillade jag den inte alls lika mycket som Legend-triologin. Jag har sett att det är många som verkligen älskar den här boken och jag vill så gärna vara en av dem, men det är jag inte. Även om denna inte levde upp till mina förväntningar så vill jag gärna läsa fortsättningen som verkar mer fartfylld.
 
Handlingen och hela idéen med malfettos, sådana som överlevde blodsfebern och fick superkrafter, är otroligt spännande. Tyvärr så fastnar jag inte riktigt för någon av karaktärerna, vilket är himla synd, men jag vet såklart vilka jag "hejar" på. Den unga eliten går trögt att läsa vilket jag tror beror på att boken är skriven ur tredje person perspektiv och att den är något seg. I slutet tar handlingen äntligen fart, jag blev förtvivlad när jag då insåg att sidorna började närma sitt slut lite för snabbt. Jag ser fram emot att få läsa fortsättningen!
 
Betyg: 3,5 av 5

En bokbloggares hemliga liv

Elin taggade mig, tack så mycket gulliga du!
 
1. Hur länge har du bloggat?
I lite mer än 2 år.

2. Tror du att du kommer sluta blogga om böcker i framtiden?
Jag har inte planerat att sluta men det kommer såklart svackor och i framtiden är jag säkert ännu mer upptagen än vad jag är nu så det kan ju hända att bloggen tyvärr prioriteras bort. 

3. Vad är det bästa med att vara en bokbloggare?
Gemenskapen, alla vi bloggar av samma anledning, vi älskar böcker!

4. Vad är det värsta med att vara en bokbloggare?
Att komma i lässvackor, då känns det som om man inte har något att blogga om. Att inte ha motivation eller inspirationen till att blogga är ju också himla tråkigt!

5. Har du svårt att skriva rubriker till dina inlägg?
Bara till mina "nytt" inlägg, därför heter dem bara Nytt och kanske något mer. Ni ska vet att jag sitter flera minuter och försöker klura ut vad jag skulle kunna ha för rubrik men det slutar alltid med "Nytt"

6. Finns det någon bokbloggare som du beundrar?
Alla bokbloggare vars bloggar jag besökt verkar vara helt fantastiska men jag beundrar dem som uppdaterar regelbundet lite extra mycket till att de har orken och motivationen till det!

7. Vilken bokbloggare skulle du vilja ha som gästbloggare på din blogg?
Oj, jag vet faktiskt inte! Jag vet inte om jag skulle känna mig bekväm med att låta någon annan göra ett inlägg på min blogg.

8. Hur ser din rutin ut när du bloggar? T ex vilken tid, klädsel, dryck m.m.
Jag har 0% rutin när jag bloggar men jag sitter för det mesta vid min dator annars händer det att kortare inlägg skrivs frå iPad eller mobilen. Inläggen skrivs antingen på helger eller vardagar = lite när som helst. Men om jag väl kommit igång med några inlägg så publiceras dessa kanske fem dagar efter varandra och sedan är det tyst i lika många dagar. Kanske borde jag publicera dem med några dagars mellanrum för att slippa det stora glappet men så går det bara inte att göra. När jag väl har kommit igång så skulle jag helst vilja publicera allt under en och samma dag.

9. Har du svårt för att skriva recensioner?
Njae, beror väl på vad jag tyckte om boken. Om det är en medelmåtta som inte gjorde några speciella intryck på mig men som jag ändå inte ogillar är det svårt att recensera boken.

10. Vad tycker du om bokbloggarvärlden?
Fantastisk, alla verkar så himla trevliga!

11. Vilka taggar du för den här taggen?
Bella på Bellas bokblogg
Gia på Bokfrossa

Den röda pyramiden

 
Den röda pyramiden | Rick Riordan | Kanekrönikan #1 | s.578 | Modernista
 
Syskonen Carter och Sadie har tvingats bo ifrån varandra i flera år men när deras enda kvarlevande förälder försvinner tvingas de samarbeta om de vill ha tillbaks honom från ondskefulla egyptiska gudar. Till deras hjälp har de en katt och en babian, de får även möta flera mäktiga varelser.
 
Boken berättas av både Carter och hans lillasyter Sadie, språket blir lite väl lättsamt ibland men det gör det också lätt att leva sig in i den och snabbt ta sig framåt. Riordan skriver om ett spännande äventyr med många humoristiska inslag. Jag kan inte låta bli att jämföra Den röda pyramiden med Rick Riordans första serie om Percy Jackson, likheterna är många men skillnaderna finns såklart också. 
 
Egyptiska gudar är verkligen inte något jag har kunskap om vilket också gör det svårt för mig att avgöra om de gudar som nämn i boken "finns på riktigt". Om jag hade varit lite mer påläst om gudarna i forna Egypten hade jag säkert uppskattat boken ännu mer. Jag gillar att läsa om gudar i allmänhet och Den röda pyramiden var inget undantag (dock gillar jag nordiska och gregiska gudar mer)! Jag väntar med spänning på att nästa del ska översättas och ges ut!
 
Betyg: 4 av 5