Blod & Stjärnstoft

Blod & Stjärnstoft | Laini Taylor | Önskemånglarens dotter #2 | s.459 | Bazar
 
Konststudenten och monsterlärlingen Kauro har funnit svaren hon söker. Nu vet hon vem hon är och vad hon är. Men med den kunskapen följer en annan sanning. Hon har älskat en fiende, han har svikit henne och nu måste hela världen sona för hans brott. Kauro måste bestämma sig för hur lång hon är villig att gå för att hämas sitt folk.
 
Längtan är över och alltså wow, vilken bok! Mörk ängel slutade med en cliffhanger och Blod & stjärnstoft är inte sämre. Om det ens är möjligt så älskade jag Blod & Stjärnstoft mer än Mörk ängel. Jag vill ha nästa bok nu! Kärleken står inte i fokus, den är i bakgrunden men som tittar fram titt som tätt så vi aldrig glömmer vad som finns där.
 
Boken suger tag i en från första början och sen är man fast, det går inte att lägga ifrån sig den. Kapitlen är korta men varendaste en av dem (hela 84 stycken!) slutar så spännande att det är omöjligt att sluta läsa. Så här snabbt har nog aldrig 460 sidor blivit lästa, jag borde ha dragit ut på det mer för nu känns väntan på nästa bok evighetslång. Även om tredje boken skulle ha ges ut nästa vecka så är väntan för lång!
 
Jag gillar verkligen att man får träffa så många olika kimärer och änglar, finns det verkligen en god sida? Man får verkligen lära känna bikaraktärerna, alla känns så viktiga och de flesta önskar man bara gott. Men jag har även utsett mina fyra hat-karaktärer. Båda Kauro och Akiva är favoriter, men jag älskar hur Kauro verkligen växer genom bokens gång. Kommer änglar och Kimärer någonsin att accepteras från båda sidor eller kommer de utrota varandra?
 
Missa inte denna serie fylld med spänning, fantasy och förbjuden kärlek. Det kan inte bli bättre än så här. LÄS!
 
Betyg: 5 av 5

Stjärnstatus tackvare Backman

Förra veckan så höjdes min besökstatistik till bloggen rejält under en dag. Kanske kunde det ha något med detta att göra:
 
Hur coolt?! Detta betyder alltså att självaste Fredrik Backman faktiskt läst min blogg, eller vart in och kikat. I vilket fall som helst så länkade han till MIN blogg, visserligen till hans intervju, men ändå. Min blogg!
 

Kanske inte allra först, men...

Har bokat biljetter (plural, jag ska inte gå själv för jag har fått med mig sambo och en vän) till Mockingjay part 1 nu. Inte till nattvisningen eftersom pojkvännen påstår att hans jobb är viktigare än att gå på bio mitt i natten (vad menar han?"). 
Nu till den stora frågan, hinner jag läsa om alla böcker tills dess?

Boktips inför Stockholm?

Jag och sambon drar till Stockholm på fredag och blir kvar över helgen för att fira att vi vart tillsammans i 7 år. Så förutom en spökvandring så blir det ett (eller flera) besök på SFbokhandeln. Jag vill köpa Asylum av Madeleine Roux, någon som läst den och kan säga om den är värd att köpa? Sen vill jag så gärna ha In the shadows of the Blackbirds av Cat Winters, men jag tror inte den finns att köpa där.
 
Kan ni tipsa mig om massor av olika böcker som jag ska kika och spendera alldeles för mycket pengar på när jag ändå besöker SFbokhandeln?
 
Sen undrar jag även om det händer nå speciellt under helgen i Stockholm som är värt ett besök?

Champion

 
Champion | Marie Lu | Legend #3 | s.336 | Modernista
 
June och Day har offrat mycket för medborgarna i Republiken – och för varandra. Men det var långt ifrån tillräckligt. Nu står Republiken inför sin värsta kris någonsin och June, underbarnet, och Day, legenden, står i händelsernas mitt.
 
June har en hög befattning inom den styrande eliten och Day är en hyllad folkets hjälte. Men precis när fredsavtalet med Kolonierna, som stridit med Republiken i snart ett århundrade, ska bli verklighet orsakar en fruktansvärd pestsmitta panik i Kolonierna. Ett fullskaligt krig verkar oundvikligt. Den här gången kommer inte Republiken att kunna hålla stånd, och den enda lösningen är att finna ett botemedel mot smittan – och det snabbt. Det är en kamp mot klockan, och samtidigt vacklar Days egen hälsa.
 
Day och June är återigen tvungna att sätta allt på spel, inklusive de människor de älskar. Kommer deras kärlek att bestå genom den slutgiltiga prövningen?
 
Den sista striden är här.
 
Som jag längtat efter denna bok! Cliffhangern från Prodigy lämnade väl inte någon oberörd och utan måste-ha-nästa-bok-nu begär? Men nu ÄNTLIGEN den tredje och sista boken här. 
 
Efter första sidan så ångrar jag att jag inte läste om hela serien innan Champion, jag hängde inte med alls. Men författaren återberättar lite från föregående böcker på ett snyggt sätt utan att det känns som att läsa samma bok igen och äntligen kommer jag ihåg huvudbitarna från de andra böckerna. På något sätt har jag även "lyckats" att glömma hur bra dem här böckerna faktiskt är! 
 
I början av Champion har inte Day och June träffats på 8 månader. Men istället för att lägga massa drama och tid på att bråka handlar det mer om själva samhället och landet de lever i. Vilka är egentligen de goda? Det känns bra att fokuset läggs på själva landet och inte på Day och June. Fast i början så kände jag verkligen för att säga åt dem att PRATA MED VARANDRA! Det skulle ju bli så mycket enklare på en gång! Som tur är har de mognat på sig och sköter kommunikationen med varandra på ett bra sätt, efter ett tag.
 
Vissa delar i Champion känns lite sega, ingen del är speciellt onödig men det blir långdraget. Dock påverkar detta inte läsningen för samtidigt som det är segt är det också spännande. Bara-ett-kapitel-till tänket sker genom hela boken. Jag pausade en gång för att hämta mat och för ett toabesök, men annars släppte jag inte boken under de timmar det tog för att boken skulle ta slut.
 
Ännu en av mina favoritserier har tagit slut. Apropå slut så är jag lite chockad, jag hade förväntat mig något helt annat. Men om detta är bättre eller inte är jag fortfarande kluven om. Att säga att Champion är förutsägbar kan vara en av de största lögnerna någonsin, jag slutade aldrig förvånas över alla vändningar som boken tog!
Champion lämnar ett tomrum efter sig som jag hoppas att Marie Lu's nya bok Den unga eliten (släpps på svenska i Februari) kommer lyckas att fylla!
 
Har du läst föregående delar i serien eller vill du läsa något dystopiskt och spännande? Läs Champion, du kommer inte ångra dig.
 
Betyg: 4 av 5
 
 

Har ni sett?!

 
Jag brukar inte skriva inlägg om bokomslag. MEN har ni sett omslaget till tredje boken om systrarna Cahill? Hur fin är den inte?! Jag är så glad att raben&sjögren använt sig av samma tema på bokserien rakt igenom! Boken släpps i Januari. Systrarnas öde är helt klart en av nästa års höjdpunkter!
 

(För mycket?) Nytt i oktober

Har fått hem och köpt lite böcker. Jag hoppas även på att den kommer ett bokpaket nästa vecka också! När jag tittar på den här högen så förstår jag inte hur jag ens kan tänka tanken att lägga en bokbeställning. Meeen jag vill ju så gärna!
 
 
Jag bad Bonnier Carlsen och raben&sjögren att skicka lite böcker för yngre åldrar så jag kan tipsa barnen efter jul om böcker när jag är ute på VFU. Jag fick de två första böckerna i Pax-serien av Åsa Larsson och Ingela Korsell, Grimmen och Nidstången och så fick jag Röda spår av Katarina Genar som verkar väldigt spännande. Jag ser framemot att sätta mig och läsa något lättare! Tack för böckerna!
 
Från raben&sjögren fick jag Ett väldans bra litet djur av Emi Gunér, Vi ses i obsan av Cilla Jackert, Julklappstjuven av Anna Jansson och Hjärta av damm av Ingelin Angerborn. Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa Hjärta av damm, har hört att Angerborns böcker ska vara läskiga! Tack för böckerna!
 
Endgame - Kallelsen av James Frey fick jag från Bonnier Carlsen och Det oändliga havet av Rick Yancey från raben&sjögren, som är mycket tunnare än första boken om jag kommer ihåg rätt. Ser fram emot att läsa båda två! Tack för böckerna!
För några veckor sedan fick jag även hem Blod & stjärnstoft av Laini Taylor, jag har till och med planerat att hinna läsa den till recensionsdagen! Champion av Marie Lu från modernista är redan utläst och recension kommer imorgon!  Tack för böckerna!
I veckan fick jag även hem ett supergulligt paket som såklart var från Gilla böcker och det innehöll Plan B av Jonathan Tropper och Världens viktigaste kyss av David Levithan (recension kommer i veckan). Har läst allt av Tropper som släppts på svenska och hoppas verkligen att den här håller samma nivå! Tack för böckerna!
I början av Oktober var jag, min äldsta lillasyster och mormor iväg på Rättviksmarknaden. Då passade jag på att besöka min favorit bokaffär, de hade erbjudande på pocket böcker så då fick det bli tre stycken. Rörgast av Johan Theorin, jag har läst de andra böckerna i serien och är glad över att detta är sista boken även om serien varit bra. Kungarnas Krig av George R.R. Martin, nej jag har inte läst första boken än, men det kan ju vara bra att ha andra hemma utifall att? Gone Girl av Gillian Flynn, jag vill också läsa den hypade deckaren som alla pratar om!
Jag hittade The indigo spell av Richelle Mead på tradera för 13kronor ( +40 kronor i frakt), så då slog jag till.
Självklart var den inte i rätt format... Jag får skylla mig själv att jag inte ens tänkte så långt.
 
Så mycket nya böcker att jag inte vet när jag ska börja minska mina olästa böcker i bokhyllan! Men med tanke på glädjen man får när ett paket dimper ner i brevlådan så är det värt det!
 

Just nu


I morse gjorde jag min första salstenta och dessutom i Algebra. Det kändes typ okej när jag väl kom därifrån. Nästa salstenta är på onsdag. Men innan jag börjar rå plugga igen så tänker jag ha en pluggfri fredag (förutom att jag skrev tenta då) och enbart nöjesläsa! Ljus tända och Lana del Rey på låg volym, som jag saknat detta! 

På något sätt måste man väl fira att första mattetentan är klar? Så därför funderar jag på att beställa lite böcker! Book depository har dessutom 5% rabatt, är det någon bok som jag verkligen borde beställa? 

Sisterhood of the world bloggers award

Tack till gulliga Bella som taggat mig i den här awarden! Skönt med lite variation till mitt matteplugg, även om jag borde plugga istället just nu, men det här är roligare! Tack!
 
 
Reglerna är:
1. Tacka bloggaren som nominerade dig, och länka till deras blogg
2. Ha med Sisterhood of the World Blogger Award-loggan i ditt inlägg
3. Svara på de 10 frågorna som du fått
4. Nominera 10 andra bloggare och fråga dem 10 frågor
 
1. Vart sitter du och läser allra helst?
I soffan, jag skulle vilja säga någonstans utomhus, men då slutar det med att solen skiner för mycket och att det blir för varmt eller att det är alldeles för kallt.
 
2. Vem är din absoluta favoritförfattare?
Vilken jobbig fråga! Det varierar ofta och det är flera, men just nu är en av dem Fredrik Backman.
 
3. Favoritbokmärke?
Mitt Harry Potterbokmärke!
 
4. Vilken var den senaste filmatiseringen av en bok du tittade på och vad tyckte du om den?
Det är nog Mazerunner, boken var okej och filmen var typ okej. Jag tyckte att allt hände alldeles för snabbt i filmen.
 
5. Läser du helst på engelska eller på svenska?
Jag har börjar läsa mer och mer på engelska, men det är så skönt med svenska också. Så svenska för det mesta.
 
6. Ditt senaste bokköp?
Det var en bok till min pappa, men till mig själv var det Rörgast av Johan Theorin.
 
7. Vad läser du just nu och vad tycker du om den?
Just nu läser jag Den skräckfyllda skolan av Lemony Snicket, det är lättsam, tragisk och skön att läsa. Jag rekommenderar hela Syskonen Baudelaires olycksaliga liv-serien, iallafall de 5 första som jag läst.
 
8. Hur organiserar du allt du läser? Goodreads eller vanlig läsdagbok? Ingenting eller båda kanske?
Jag månadssammanfattar på bloggen, jag blir allt sämre med goodreads.
 
9. Hur organiserar du dina bokhyllor?
Haha, min bokhylla (som består av 2½ Billy bokhylla) är kaos, jag stoppar in böcker där det får plats och pocketarna har plats bakom de inbunda böckerna. De böckerna som itne får plats bor nere i förrådet och i några byrålådor.
 
10. Berätta varför du älskar läsning då mycket!
Man får besöka och uppleva andra platser och händelser! Det är det socialaste sättet att vara osocial på, vi träffar massa nytt folk, fast inte i verkligheten.
 
Jag har inte så bra koll på vilka som gjort den här men jag vet att det är många och därför taggar jag 8st som jag inte tror har gjort den här än.
Jag taggar:
Gia på Bokfrossa,
Anna på Saganomsagorna
Lisa på Liisafiisa
Anna på Bookshelf
Lisa på Bladvändaren
Petra på Petrasbocker
Malin på jagochminabocker
Anna på Bokbabblaren
 
Era frågor:
1. Hur ofta köper du böcker?
2. Vilken författare läser du allt av?
3. Den värsta/sämsta filmatiseringen av en bok?
4. Hur många olästa böcker har du hemma?
5. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa?
6. Vilken är den bästa boken du läst i år?
7. Recenserar du alla dina böcker?
8. Varför började du blogga om böcker?
9. Ditt mest onödiga bokköp
10. Vilken bok/serie vill du helst se som film?

Himmelstrand

 
Himmelstrand | John Ajvide Lindqvist | - | s.411 | Ordfront
 
Tio personer förflyttas med sina husvagnar till tomheten. En blå himmel utan sol och ett till synes oändligt fält. På radion spelas enbart gammal svensktoppsmusik. När de rör sig ut på fältet tvingas de konfrontera sina rädslor ich sin längtan i fysisk gestalt. Det kommer att förändra dem. Vilka är vi när vi ingenting har? Vart går vi när vi ingenstans finns att gå? Vad gör vi för vår kärlek när det verkligen gäller?
 
Nu är der flera årsedan John Ajvide Lindqvist gav ut en roman och som jag väntat! Men nu är den äntligen här och efter att ha läst Himmelstrand så kan jag förlåta författaren att det tagit en sådan tid! Förväntingarna på denna var gigantisgt höga, men Ajvide Lindqvist levererar alltid och det här var inget undantag, jag blev inte besviken! Himmelstrand innehåller kominationen av det spöklika, övernaturliga och mystiska som jag älskar. 
 
Karaktärerna är inte många och vi lär känna de flesta av rätt ingående, varje karaktär har sin livshistoria att berätta, vissa längre än andras men en sak få vi veta om dem alla. Deras innersta rädslor eller i vissa fall, längtan. När världen och mer därtill försvinner är det rädslorna och lustarna som träder fram och alla regerar på olika sätt. De är endast tio stycken karaktärer och man lär känna dem rätt bra, men även om de är så få så är det svårt att välja en favorit. Jag gillar de flesta lika mycket och de andra lika lite, vilket är en rätt bra balans. 
 
Som vanligt så lämnar Ajvide Lindqvist sin läsare med fler frågor än svar vid bokens slut. Jag både älskar och har svårt för den typen av öppna slut. Jag måste ha någon att diskutera med för att kunna komma fram till vad jag faktiskt tror, Jag har inte förväntat mig ett annat slags slut än vad som gavs, tvärtom jag hade snarare blivit lite besviken om så vore fallet.
 
Det är så svårt att resonera och skriva om den här boken utan att spoila något. Det lättaste är helt enkelt om ni själva läser boken, för det är den värd. Himmelstrand är en bok som kan ta lång tid att läsa och komma igenom utan att det gör något. Man måste stanna upp och fundera lite då och då för att få ut så myckete av möjligt av boken. 
 
Har du läst och älskat John Ajvide Lindqvists andra böcker så kan jag garantera att Himmelstrand inte kommer vara ett undantag!
 
Betyg: 4,5 av 5
 

Jag har blivit citerad!

Gia upptäckte en rolig sak som hon berätade för mig, jag har tydligen blvit citerad i en bok! Nämligen i Stjärnstoft och blod om den första boken i serien, Mörk ängel! Gia lottar även ut två ex av Mörk ängel i pocket, HÄR är en direktlänk till hennes tävlingsinlägg!

Min intervju med Fredrik Backman

När jag frågade efter recensionsexemplar på Fredrik Backmans nya bok Britt-Marie var här så fick jag även frågan om jag skulle vilja göra en mailintervju med honom. Självklart ville jag det! Igår fick jag svaren på alla mina frågor. Den sista frågan kan kännas en aning off-topic om man inte läst Britt-Marie var här, till er säger jag bara LÄS DEN DÅ!
 
Här är min intervju med Fredrik Backman:
 
Var finner du inspiration till att skriva dina böcker?
Jag har mycket fritid och en väldigt aktiv fantasi, det har gett mig en hel del problem men det har också gett mig en överraskande stabil försörjning. Man får ta det goda med det onda. Men jag brukar inte använda ordet "inspiration" eftersom jag egentligen mest bara går runt och stjäl grejer av främlingar. Första kapitlet till "En man som heter Ove" skrev jag i huvudet medan jag stod bakom en oerhört arg man i sina bästa år i kön i en Apple-butik i Stockholm strax före jul 2010. Han försökte få en ung man i kassan att förklara huruvida en iPad var en jävla data eller inte, och jag stod bakom och tänkte "det här skulle kunna bli ett bra första kapitel i en bok". Det är så jag får de flesta av mina idéer. Jag står bakom folk i köer.  
 
Varifrån får du din inspiration till karaktärer? Känner du någon Britt-Marie eller Ove?
Jag känner hundratals. Jag är dem. Det finns ingen karaktär jag någonsin har skrivit som jag har mer gemensamt med än Britt-Marie. Hon har givetvis levt ett mycket jobbigare liv än jag, jag har ju mest bara flutit på och käkat glass i 33 år, men vi har ändå samma sorts djupt liggande passiva aggressivitet och ältar saker på exakt samma sätt. Speciellt när folk klagar på att vi ältar. Gudars skymning vad vi kan älta det.
 
I Britt-Marie var här har du döpt en karaktär till Fredrik, hur tänkte du när du valde ditt namn åt honom?
Han är en av de största skitstövlarna i hela boken. Jag tyckte att det var passande.
 
Tänkte du på något speciellt ställe när du skrev om Borg?
Jag har baserat det på hundra olika platser. En del som jag bott på själv, rätt många andra som jag besökt någon gång under de tolv-tretton åren då jag spelade fotboll på nordvästskånska idrottsplatser regniga kvällar i april och oktober. Borg är inte så mycket en plats som det är olika känslor, egentligen. Framför allt den där känslan som nästan alla jag känner hade inför platsen de bodde på någon gång under sina tonår av att "fan, jag måste härifrån, alla jävlar på det här stället har gett upp". Den känslan är nog lika stark långt ute på landsbygden som den är mitt i en stad. Känslan av att världen MÅSTE vara större än det jag kan se härifrån, även om alla som bor här försöker tala om för mig att universum tar slut i slutet av gatan vi står på.
 
Hur lång tid brukar det ta för dig att skriva en bok och när upplever du den som klar/färdig?
Det är verkligen väldigt olika, och jag tror att det skulle vara en allvarlig varningssignal om jag plötsligt upptäckte att jag kunde skriva en bok efter ett i förväg uppställt schema. Första utkastet till "En man som heter Ove" tog tre månader att skriva, men förmodligen runt elva månader att redigera. Första utkastet till "Britt-Marie var här" tog sju månader att skriva men tre att redigera. "Min mormor hälsar och säger förlåt" skrev jag nog på runt åtta-nio månader, men jag hade gått runt och tänkt på den i två år. Så det går inte att säga var det ena slutar och det andra börjar. En oerhört stor del av jobbet görs ju i huvudet, medan man är ute och promenerar eller hänger tvätt eller väntar på att någon av grannarna ska råka komma hem och öppna porten för att man har glömt både nycklarna och mobiltelefonen på gymmet nu igen. Jag tror säkert att det finns mer begåvade författare än jag som kan sätta hela sin skrivprocess i en kalender, men min enda process är att sitta ner och skriva tills det är klart. Var det den andra frågan? När man vet att det är klart? Det vet man bara. Det är som att gå hem från krogen, du vet jävligt väl när det är dags. Allt du gör efter det kommer bara göra saker och ting värre.
 
Är det någon speciell målgrupp som du tycker ska läsa dina böcker?
Gärna målgruppen som inte har så jättehöga krav och som inte skriver taskiga grejer om mig på internet efteråt. Målgruppen får gärna vara på semester också, jag har upptäckt att det är en passande målgrupp för mig. Det är ett klart plus om målgruppen även är en aning berusad. 
 
Har du några planer inför nästa bok (jag antar att du kommer skriva fler)?
Jag har en förbaskad massa planer ska du ha klart för dig. Jag är svår att stänga av, vilket ibland är bra och ibland är dåligt och i stort sett alltid är outhärdligt påfrestande för människorna som måste leva med mig. Men jag omger mig med väldigt intelligenta och kärleksfulla individer som hjälper mig att sålla bort de allra värsta idéerna, och ur de som är kvar vaskar jag fram tre eller fyra som i slutändan blir en enda. Exakt vilken det blir nästa gång vet jag faktiskt inte riktigt än. Jag har varit hemma med min dotter sedan i somras och ska fortsätta vara det till december. Sen ska jag äta skinka och dricka glögg och tänka i ett par veckor och sen kommer min fru, min agent och min förläggare börja mejla varandra i januari om att "nu har han börjat spåra ur igen, någon av er andra måste ta tag i det här för jag orkar faktiskt inte mer". Och sen kommer jag skriva en bok. Som vanligt. 
 
Var befinner du dig när du skriver? 
Inuti mitt huvud. Det pågår mycket skit där.
 
Hur ser din besticklåda ut?
Gafflar. Knivar. Skedar. Du är antingen med oss eller med terroristerna.
 

Månadssammanfattning September 2014

 
Läst:
Rävsång av Christin Ljungqvist
Fågelbarn av Christin Ljungqvist
Echo & Noah av Katie McGarry
Beautiful Creatures - Den sista prävningen av Margaret Stohl & Kami Garcia
Det sällsamma Sågverket av Lemony Snicket (ej med på bild)
 
Antal lästa:  5st
Hyllvärmare: -
Svenska:
5st
Engelska:  0st
Omläsningar: -
Påbörjade serier:
-
Avslutade serier:
1st, Beautiful Creatures - Den sista prävningen var den sista i The caster chronicles-serien
Nya böcker:
11st, 3 rec-ex, 8 köpta, 1 bokbyte.
 
Bästa bok: Fågelbarn!
Sämsta bok: Alla böcker den här månaden har fått 4 eller mer i betyg. Så ingen var sämst!
Största överraskning: Slutet i Den sista prövningen!
Största besvikelse:
 
Kommentar: Tiden finns inte! Eller tiden finns, men inte tillräckligt mycket av den. Just nu så äter, andas och pratar jag matematik och fritiden finns är obefintlig. Allt jag gör går åt till matten just nu. I slutet av Oktober har vi två tentor i Aritmetik och Algebra så jag antar att det kommer finnas ännu mindre tid för läsningen då.
 
Just nu läser jag: Den skräckfyllda skolan av Lemony Snicket. Perfekt och underhållande läsning nu bland allt plugg. Dessutom så får Syskonen Baudelaire mig att känna att mitt i all denna matte så hade mitt liv kunnat se värre ut! Jag har gett upp läsningen av Shutter Island, den var seg och hittills så är filmen bättre än boken. Så då lägger jag hellre den lästiden på andra böcker och ser om Shutter Island istället! Men det värsta med detta är att min sambo som aldrig läser, har läst den här! Jag kan inte låta honom ha det övertaget!

Britt-Marie var här

 
Britt-Marie var här | Fredrik Backman | - | s.362 | Partners in stories
 
Britt-Marie, 63 år, är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan. Hon har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat samhälle vid en väg där allt är nedlagt utom den ölstinkande pizzeria. Britt-Marie avskyr fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är inte början på en underbar vänskap.
 
Men när ungdomslaget i byn behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. När Britt-Marie dessutom blir utbjuden på dejt av en polis och bryter handleden i ett solarium finns det ingen återvändo. (Handlingen från bokens baksida).
 
Det är svårt att inte jämföra boken med En man som heter Ove. Om Backman inte vill att man ska utgå från hans succébok så får han helt enkelt skylla sig själv att han skrev en så fantastiskt bra bok. Britt-Marie är på flera sätt lik Ove och ändå inte. Till en början får man intrycket att hon är en bitter tant (hon är 63 år, alltså tant (Mormor, om du på något vis hittat min blogg så ska du veta att du såklart inte gills som tant!)). Den bittra bilden av Britt-Marie luckras upp ju längre in i boken man kommer. Man får empati för den eländiga, envisa och bittra tanten, hon är inte bitter, hon är eländigt tragisk och trasig utan att vilja erkänna för sig själv. När boken är slut så finns det inte en endaste ond tanke kvar om Britt-Marie, varje samhälle som Borg behöver en Britt-Marie.
 
Språket i Britt-Marie var här är så fantastiskt och det är så lätt att föreställa sig personerna, platserna och miljöerna. Backman har helt enkelt beskrivit Borg genom att beskriva Alfta (en liten by som är grannby till hålan där jag kommer ifrån), troligen utan att veta om det själv. Att Alfta endast skulle ha en affär som är en kombination av pizzeria, bilmekaniker och mataffär är väl att ta i, det finns faktiskt tre pizzerior i Alfta. Men på sättet som samhället förfaller för det inte längre finns pengar att rusta upp det och att människorna flyr därifrån stämmer ju in, till viss del. När jag förseställer mig Borg så tänker jag på Alfta. Förutom att i Alfta så har fotbollen redan övergett människorna, men inte Hockeyn och pizzeriorna.
 
Efter att ha läst Britt-Marie var här så önskar jag verkligen att jag kunde älska fotboll, men helt ärtligt så finns det väl inte någon tråkigare sport? Möjligtvis handboll. Det är så otroligt tråkigt och det enda som fotboll verkar gå ut på är vem som låtsas göra illa sig allra mest. Men det gör inget alls att fotboll är en stor del av boken, för Backman får det att verka roligt. Han får mig att vilja älska sporten som är tråkigast av dem alla och det gör jag också, ända tills boken tar slut. Jag slutar att älska fotboll så fort boken tagit slut men jag älskar fortfarande boken.
 
Det finns så mycket jag vill säga om boken men jag vill inte förstöra något för er som inte läst den. Så snälla, läs den bara! Om du älskade, grät och skrattade till En man som heter Ove så garanterar jag dig att du kommer göra samma sak till Britt-Marie var här. LÄS!
 
Betyg: 5 av 5

Nytt i September

I och med att jag inte har någon lästid så kompenserar jag detta med att skaffa fler böcker. Ej hållbar utveckling! Under september har jag tagit hem dessa böcker
 
Det här är de två första böckerna i Dustlandsserien som många verkar tycka om. När jag hittade dem på Erikshjälpen så blev jag oerhört sugen på att läsa dom!
 
Mina loppisfynd! Den sista Gossip Girl boken är också den sämsta i serien om jag kommer ihåg rätt, men jag har resten av serien, så för 10 kronor är nu serien komplett!
Var på loppisnatt och hittade Neverwhere som är så fin och i samma slags omslag som jag har Stardust i!
Blev en sväng in på myrorna också och där hittade jag True grit, filmen var bra och då måste ju boken vara bättre? Älskar omslaget, det är en väldigt fin textur som inte syns på bilden!
 
Fyra dagar, fyra nätter är en bok som jag velat läsa ett tag och när den också fanns på Erikshjälpen så fick den följa med hem!
Beautiful Creatures - den sista prövningen är ett recex från Semic och är redan läst. Tack för boken!
 
Gregor från ovanjord köpte jag via facebook i Läs - Byt gruppen där!
Jag bytte bort across the universe mot Just Listen av Sarah Dessen med Elin! Ser verkligen fram emot att läsa den!
 
ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄNLTIGEN x2! Efter flera år så är väntan över, John Ajvide Lindqvists nya bok Himmelstrand är här! Fick ett recex från Ordfront, stort tack!
Höjdpunkten för i år! Backmans nya bok! Britt-Marie var här är ett recex från Partners in stories, STORT tack!
 
Med alla dessa nya böcker så har jag verkligen ingen motivation att plugga alls! Men om jag ska förstå bevisföringen, satslogiken, mängdläran, talteorin och allt annat ologiskt lagom till tentan så har jag itne tid med läsning. Jag skulle vilja ha en hel månad utan måsten och bara läsa och äta popcorn!