Nytt

Förra veckan fick jag hem ett helt oväntat paket, det visade sig vara från Natur & Kultur. Småkrypsboll av Tove Pierrou & Joanna Hellgren, den är läst och recension kommer!
 
Eftersom jag älskade Gillian Flynns Gone Girl kunde jag inte låta bli att köpa Mörka platser för 39 kronor i inbundet och i rätt omslag! Det är förhoppningsvis mitt sista bokrea-fynd. Jag blev överlycklig nör jag såg att Mörka platser såldes i inbundet med detta omslag, det matchar ju så bra med Gone Girl! Nu vill jag få tag i Vassa föremål i inbundet för ett billigt pris.

Fangirl

 
Fangirl | Rainbow Rowell | - | s.427 | Berghs
 
College är en tid för förändringar vilket Cath inte alls gillar eller håller med om, hon vill fortsätta bo tillsammans med sin tvillingsyster Wren och skriva fanfiction tillsammans. Vilket är helt tvärtemot vad Wren vill, hon vill ha förändring och det är precis vad hon får. Cath tvingas dela rum med den bittra Reagan. Det stoppar inte Cath från att fortsätta skirva sin fanfiction, hon har knappt tid med skolan eller hennes första kärlek. 
 
Eleanor och Park var helt fantastisk, självklart hoppades jag att författaren skulle lyckas göra en lika storslagen bok igen. Fangirl börjar väldigt lovande men tyvärr håller inte slutet samma nivå. 

Karaktärerna känns realistiska och de är lätta att tycka om, framförallt är de lätta att hålla isär vilket är ett stort plus. Jag har aldrig förstått grejen med fanfiction och på grund av det kan jag inte alls relatera till Caths besatthet. Styckena från Simon Snow böckerna och Caths fanfiction är inte något som bidrar till boken och på grund av detta blir slutet inte alls vad jag hoppats. Jag gissade mig till att Simon Snow var våran Harry Potter då de kändes så lika, men den gissningen sprack då det gjordes en Harry Potter referens. Kort och gott, jag är inget fan av Simon Snow, men jag kan inte lova att jag inte kommer läsa Rowells bok om Simon Snow då hon är fantastisk som författare.  
 
Fangirl är en mysig bok och jag gillar verkligen hur Rowell har fått in alla gulliga kärleksscener. Det värsta jag vet är när karaktärerna som hamnar i en eller flera konflikter inte pratar med varandra, hur ska man då kunna lösa någonting?! Det händer även här men inte i samma utsträckning som mellan Tris och Four (Insurgent), och det tackar jag gudarna för. Men utan dessa intriger skulle Fangirl bli ganska händelselös så för en gångs skull kan jag gå med på att karaktärerna uppför sig som de gör.
 
Boken är gullig men jag förstår inte den gigantiska hypen kring Fangirl. Den är helt klart läsvärd, om det inte vore för slutet så hade den fått fullpott!
 
Betyg: 3,5 av 5

Noll motavtion

Under hela Mars har jag befunnigt mig i en svacka, läsningen går trögt och jag känner ingen motivation till någonting alls, allt känns som måsten. Snart är vi inne i April och då mina vänner, kommer jag inte ha mycket tid över om jag tolkat min schema rätt. Lässuget börjar komma igång i och med att jag läser Den röda pyramiden, men hittills saknar jag "Wow-känslan".

Härnäst vill jag läsa en bok som är ofattbart fantastisk, tips?

Insurgent, filmrecension

 
Nu har jag sett Insurgent på bio. Först och främst vill jag säga att jag inte var så förtjust i Divergent men jag är ännu mer besviken på Insurgent. 
 
Imorse skyndade jag mig att läsa boken för att fräscha upp minnet inför filmen, vem älskar inte att kunna jämföra filmen med boken? Dock hade jag inte behövt göra det, man har tagit bort karaktärer, intriger och viktiga scener. Man har lagt till nya scener som skulle kunnat fungera om det inte vore för att de i boken är så mycket bättre, jag saknar action och svek! Vart är känslorna?! Det ska finnas massor av hat i Insurgent vilket filmen misslyckats med att framföra. Det ska finnas dubbelspel men som knappt finns med i filmatiseringen! Hur kan man misslyckas så brutlat med ett färdigt koncept? Spänningen kommer aldrig riktigt fram och allt känns alldeles för milt. Under bokens gång upplevde jag massor av olika känslor och mest av allt gillade jag spänningen och tvistarna (läs min recension av boken här). Filmen är inte ens i närheten av att leva upp till boken.
 
Jag förstår att man kan tycka om filmen, om man inte läst boken nyligen vill säga. Filmen är inte dåligt gjord eller så, men det fattas så mycket att jag blir besviken. Ska du se Insurgent, förvänta dig inte att den ska följa bokens händelser, helst ska du inte ha läst boken eller glömt bort det mesta av handlingen. Men jag tycker såklart att boken ska läsas först ändå för att inte gå miste om en fantastisk läsupplevelse.
   De i mitt biosällskap hade inte läst boken, förutom en som glömt det mesta, alla gillade filmen och gick hem nöjda. Men det gjorde inte jag. Om filmen inte baserades på en bok skulle jag gillat den mycket mer. 
 
Betyg: (Svag) 2 av 5
 
Update: Efter att filmen fått smälta in så känner jag mig fortfarande besviken över att filmatiseringen missat mycket från boken. Det som inte riktigt kom fram från min tidigare recension var att den iallafall var riktigt välgjord. Jag började tänka på Percy Jackson filmerna och hur mycket jag ogillade den andra delen, Insurgent är jag besviken på, medan Percy Jackson filmerna är ett misslyckande. Därför ändrar jag mitt betyg och omdöme om Insurgent till, besvikelse och betyget 3 av 5.

Jag är redo

Jag och Timmy såg om Divergent igår kväll och somnade, såg om den en gång till imorse (höll mig vaken), sedan påbörjade jag och avslutade omläsningen av Insurgent. Nu är jag redo att se insurgent på bio ikväll! 

Gone Girl - Bok vs Film

 Gone Girl | Gillian Flynn | - | s.555 | Modernista
 
Gone Girl har hyllats och åter hyllats, om den någonstans har blivit ratat har jag missat det helt och jag förstår inte hur man inte kan tycka om boken. De 200 första sidorna är något sega, men vi vill väl alla vet hur det ska gå för Nick som anklagas för att ha mördat sin fru. Som läsare blir vi manipulerade från första stund och när den andra delen i boken börjar kunde jag inget annat än gapa av förvåning. Flynn kan inget annat än hyllas för hennes skickliga skrivsätt.
 
Karaktärerna är lagom många till antalet och de enda som blandas ihop är de två poliserna som leder fallet om den försvunna Amy. Varje karaktär har tilldelats en personlighet som gör dem unika och lätt att skilja från varandra. Jag har aldrig läst en bok där man så lätt kan bli vilseledd av karaktärerna som i Gone Girl. Boken är som sagt otroligt skickligt skriven och jag var tvungen att stanna upp flera gånger på grund av häpnad. Gillian Flynn ligger nu på min lista av författare som jag ska läsa allt av.
 
Betyg: 5 av 5
 
Varje mästerverk till bok förtjänar en film som gör den rättvisa, såklart har man försökt med detta då man valt att filmatisera boken. 
  
 
Första delen av filmen (ni som läst boken vet vilken del jag menar) är helt och hållet rättvis boken. Man har lyckats fånga karaktärernas personligheter bra och även om jag vanligtvis inte är förtjust i Afflec som skådespelare fungerar han förvånansvärt bra som huvudkaraktären Nick Dunne. 
    Mystiken byggs upp och det går inte att slita blicken från filmen då risken är stor att man som tittare ska missa en viktig detalj.

När andra delen börjar så fortsätter filmens spänning då detta överraskning moment kan få tittarna att precis som jag, gapa av förvåning. Men när man sedan vant sig vid tanken så känns filmen inte lika fängslande längre. Men visst fortsätter jag att förundras över hur bra man filmatisera boken, man har lagt till och tagit bort detaljer, vissa med fördelar och andra med nackdelar. Något jag verkligen vill ändra på är att istället för Neil Patrick Harris som Desi Collings hade jag velat se Finn Wittrock i den rollen.
 
Man har helt enkelt lyckats göra är bra filmatisering av en fantastisk bok, men om man vill bli överraskad när filmen ses ska man med fördel inte ha läst boken tidigare. Men jag anser såklart att boken bör läsas först för att kunna kritisera filmen och njuta av boken på bästa sätt. 
 
Betyg: 3,5 av 5 - En klart sevärd film men det kommer
få gå några år innan jag ser den igen
 
Inlägget skulle egentligen ha publicerats i Januari

Nytt - födelsedagspresenter, bokrea, recex

Förra veckan fyllde jag år och fick ett par böcker, jag har även hunnit med att besöka bokrean igen och ett recex har hittat hem till mig.
 
Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna av William Joyce är en helt fantstisk bilderbok som jag fick av min sambo (han som inte skulle ge mig nå mer böcker) när jag fyllde år.
 
Jag besökte Akademibokhandlen och såg att de hade 50% på alla bokreatitlar och då var jag ju tvungen att fynda! Upprorsänglar av Libba Bray är egentligen en bok jag hade tänkt låna på biblioteket eftersom den tredje delen inte ens finns i pocket men när den kostade 25 kronor kunde jag inte låta bli att köpa den. I stort sett menlös av Douglas Adams har jag redan men den är i en annan omslagsserie än de andra och nu äntligen matchar alla! Om den inte var så billig hade jag inte tänkt köpa den eftersom den jag har är himla snygg den också.
 
Den unga eliten av Marie Luär verkligen en bok jag sett fram emot, det är ett recex från Modernista. Jag ska läsa den så snart jag har skirivt klart min skoluppgift (2000 ord to go!), läst kurslitteraturen till skoluppgiften, läst Den röda pyramiden, Den lilla prinsen och Fangirl, sen så!
Gone Girl av Gillian Flynn är en födelsedagspresent. Jag har den redan i pocket men jag tar den hellre i inbundet!
 
Två till födelsedagspresenter, jag har ingen aning om vad de handlar om men jag tror det är deckare som utspelar sig i Frankrike. Mordet i Eifeltornet & Mysteriet på Pére Lachaise av Claude Izner
 
Det här är visserligen inte en bok, men det är helt klart en av de bästa tv-seriena och en snyggare box går inte att få tag på. Jag har helt kärat ner mig i Twin Peaks och kan inte beskriva hur mycket jag vill ha 2016 och säsong 3 NU! Den här blu-ray boxen är så otroligt snygg, framsidan är fantastisk och insidan är ett konstverk. Det finns dessutom en "lönnlucka" i boxen innehållandes en lapp med budskapet: Fire walk with me. Mer Twin Peaks än så går det inte att bli!
 

Slutet på Mr.Y

Slutet på Mr.Y | Scarlett Thomas | - | s.515 | Pocketförlaget
 
Ariel forskar om en i stort sett okänd författare, Thomas E. Lumas. Hon hittar, mot förmodan, en sällsynt bok av honom som sägs ha en förbannelse över sig. Ariels mentor försvinner plötsligt och hon misstänker ett samband mellan bokens förbannelse och mentros plötsliga försvinnande. Till slut är Ariel tvungen att fly för sitt liv i hopp om att hitta hennes mentor.
 
Alla inköpta böcker från bokrean 2014 är nu utlästa, Slutet på Mr.Y köptes eftersom min morbror tipsade mig om den. Jag litade på han boktips eftersom vi brukar läsa samma sorts böcker rätt ofta. Jag kommer aldrig läsa en bok som han tipsar mig om igen. 
 
Handlingen låter ju himla spännande, men låt dig inte luras! Vissa böcker tar omkring 100 sidor innan de drar igång och blir riktigt bra, till exempel Män som hatar kvinnor. Men Slutet på Mr.Y drar aldrig igång! När huvudpersonen Ariel hittar den där syllsynta boken som det dessutom kan ligga en förbannelse över får jag upp hoppet för boken, det låter ju himla lovande! Visst blir den spännade, i ungefär en halv sida, men jag fortsätter att hoppas och hoppas att den ska dra igång. Efter 250 sidor har jag läst nästan hälften och funderar på att ge upp boken (det borde jag ha gjort), men eftersom jag ändå läst hälften så fortsatte jag (det skulle jag inte ha gjort). Slutet kommer och jag inser att jag har gått miste om flera värdefulla timmar som jag hade kunnat lagt på något roligare, till exempel att städa (vilket jag hatar, men det hade vart roligare än att läsa boken). 
 
Att jag ogillar boken så mycket kan bero på att jag inte förstod allt som skulle förstås, men jag gillar ju klurigheter och religion, dessutom låter ju böcker med förbannelse som ett lyckat koncept. Men Slutet på Mr.Y är verkligen något som jaginte gillar. I gymnasiet läste jag Doktor Glas som var ett riktigt sömnpiller, men den var åtminstonde kort (ca 150 sidor), Slutet på Mr.Y är snäppet värre då det är ren tortyr på 515 sidor! 
 
Summering: Slutet på Mr.Y är inte värd att läsas, fast det beror ju såklart i vilket syfte man tänkt sig läsa den. Har du svårt att sova? Läs Slutet på Mr.Y!
 
Betyg: 1 av 5

Ett väldigt bra litet djur

Ett väldigt bra litet djur | Emi Gunér | - | s.67 | raben&sjögren
 
Simon önskar sig inget hellre än ett djur, allra helst en hund! Hans föräldrar vill inte uppfylla hans önskningar. Simon och hans vän Ville försöker komma på en plan hur Simon ska kunna få ett djur. Men det är inte så lätt när han har föräldrar som inte tror att man kan ta hand om ett, vilket Simon försöker motbevisa.
 
Titlen Ett väldigt bra litet djur är en bra summering på vad boken handlar om. Handlingen går ut på att Simon vill ha ett djur, vilket han inte får. Det är fokuset i hela boken men med några småhändelser runt om. Men i det stora hela kan den nog ses som händelselös av oss som är 10 år äldre än den avsedda målgruppen. Men jag tvivlar inte på att den är omtyckt i åldrarna 6-9 år då många säkert känner igen sig. 
 
 
Betyg: 1,5 av 5 

Nytt - bokvän & recex

 Elin frågade om jag ville bli bokvän med henne och självklart ville jag det! Vi kommer att skicka böcker till varandra varannan månad och igår kom min bok fram. Vårat tema var Böcker som vi inte hunnit läsa (eller köpa) från 2014. Jag fick även en ledtråd till vliken bok jag fått och det var Sommar. Jag gissade på To all The Boys I've loved before av Jenny Han. Tack så mycket Elin!
 
Jag har tidigare samlat på mig del 2, 3 & 4 i Percy Jackson serien och velat lite när jag skulle köp den första och sista delen. Helt plötsligt fanns de inte att få tag på någonstans nå det snart kommer en ny upplaga. Jag fick panik och kollade här hos de lokala bokhandlarna men de hade inte kvar någon PJ bok. Elin visste om att jag letade efter böckerna och var så himla snäll att hon skickade upp böckerna när hon hittat dem! Tack igen Elin! 
 
Fangirl av Rainbow Rowell är ett otroligt efterlängtat recex från Berghs som jag fick hem idag. Om det inte vore för all kurslitteratur så hade jag börjat läsa den redan idag! 

Vi ses i Obsan

Vi ses i Obsan | Cilla Jackert | - | s.211 | raben&sjögren
 
Annika älskar att ljuga, varför berätta sanningen när ingen ändå bryr sig om den? Under sommarlovet ska hon få en lillebror men han kommer för tidigt och ingen har tid för Annika längre förutom morfar. Annika träffar fler barn som också känner sig borglömda, tillsammans försöker de glömma verkligenheten, iallafall så länge sommarlovet varar.
 
Den här boken har inte fått mycket uppmärksamhet och dessutom med tanke på omalget så hade jag inte några vidare förväntningar. Första sidan ger en inbjudan av en typisk mjuk och händelselös bok för 10åringar. Men efter bara några sidor visar den sig vara allt annat än händelselös. Huvudkaraktären Annika får uppleva många hjärtskärande händelser under sitt sommarlov. 
 
Vi ses i Obsas innehåller svordomar, humor, svåra situationer och vänskap. Det är helt klart en av de bästa svenska böckerna riktad till åldrarna 9-12 år som jag läst. Den har allt som en bok ska ha och lär läsaren en hel del om moral. Något jag är besviken på är slutet, men med tanke på målgruppen den är riktad mot så är jag ändå otroligt glad över hur berättelsen drog ihop sig. 
 
Vi ses i Obsan är helt klart en bok som borde få mer uppmärksamhet, jag kommer försöka trycka den i händerna på så många jag kan! 
 
Betyg: 3,5 av 5 (eller en svag 4)

Månadssammanfattning Februari 2015

Lästa:
Jag ger dig solen av Jandy Nelson
Sommardöden av Mons Kallentoft
Slutet på mr.Y av Scarlett Thomas
Gregor från ovanjord av Suzanne Collins
Hur du tränar din drake av Cressida Cowell
Vi ses i Obsan av Cilla Jackert
Ett väldigt bra litet djur av Emi Gunér
Borttappad av Shaun Tan
Hogwarts Library - Qudditch through the ages - Fantastic beasts and where to find them - The tales of beedle the bard av J.K. Rowling
 
Antal lästa:  11st
Hyllvärmare: 11 st
Svenska:
 8 st
Engelska:  3st
Omläsningar: -
Påbörjade serier:
 2st, Hur du tränar din drake och Gregor från ovanjord
Avslutade serier:
 -
Nya böcker:
 17, 5 rec-ex, 5 bokrea, 1 bokvinst och 6 "vanligt" inköpta böcker
 
Bästa bok: Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Jag tror inte jag kommer läsa en bättre bok i år!
Sämsta bok: Slutet på Mr.Y av Scarlett Thomas, så himla värdelös!
Största överraskning: Vi ses i Obsan av Cilla Jackert, den ser dålig och händelselös ut men den var helt tvärtom!
Största besvikelse: Slutet på Mr.Y, min morbror tipsade om boken och han brukar ha bra boksmak. Till en början verkade boken helt okej men den föll fort.
 
Kommentar: Denna månad läste jag 100% hyllvärmare och det känns himla bra! Slutet på Mr.Y var tyvärr ett stort slöseri med tid. Men jag hann läsa ut den innan bokrean vilket var mitt mål då jag hann läsa förra årets bokreainköp innan denna bokrea började
 
Just nu läser jag: Amerikanska gudar av Neil Gaiman, det går inte snabbt framåt då den inte är så lättläst men den verkar spännande! Förhoppningsvis har jag läst klart den innan mars är slut.