Månadssammanfattning Juni 2014

Läst:
Drama av Sylvia Day
Älska av Sylvia Day
Rör inte mitt mord av Fredrik Forsberg
Sätt mig i brand av Tahereh Mafi
Rädda mig inte av Tahereh Mafi
Rör mig inte av Tahereh Mafi
Stjärnstoft av Neil Gaiman
Den äldste av Christopher Paolini
Fördelarna med en kollaps av Jonathan Tropper
Noras val av Becca Fitzpatrick
Förlorad ängel av Becca Fitzpatrick
Änglarnas kamp av Becca Fitzpatrick
Fallen ängel av Becca Fitzpatrick
Francesca av Melina Merchetta
Allt och lite till av Sarah Dessen
Gone Hunger av Michael Grant
Bryta sönder av Tahereh Mafi (ej med på bild)
Falla sönder av Tahereh Mafi (ej med på bild)
Inte vem som helst av Nina Lacour (ej med på bild)
Förr eller senare exploderar jag av John Green (ej med på bild)
Nattfåk av Johan Theorin (ej med på bild)
Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hanh (ej med på bild)
Gone Lögner av Michael Grant (ej med på bild)
 
Antal lästa: 21 st + 2 korta noveller
Hyllvärmare:  9st
Svenska: 21
st + 2 korta noveller
Engelska: -
Omläsningar: 6st
Påbörjade serier:

Avslutade serier:
2st, Fallen ängel och Rör mig inte-serien
Nya böcker: 
6st, 4 rec-ex och 2 bokbyten.
 
Bästa bok: SÄTT MIG I BRAND!
Sämsta bok: Har inte läst någon dålig bok faktiskt så PASS!
Största överraskning: Sätt mig i brand och Gone Hunger.
Största besvikelse: Änglarnas kamp, jag hade verkligen sett fram emot att läsa den sista boken i serien. MEN jag tycker inte att den var i nivå med föregående böcker i serien.
 
Kommentar: SOMMARLOV! I år har jag inget sommarjobb eller studier över sommaren, dessutom har inte sambon (det låter ju så gammalt) semester än och det ger mig en hel del tid att läsa. Dessutom ska jag försöka komma vidare med körkortet i sommar så det blir en del teori blandat med läsningen.
 
Just nu läser jag: Spökstaden av Ransom Riggs, hittills är den bättre än första boken.
 

Planerad sommarläsning

Nu i sommar vill jag minska mina olästa böcker som jag har hemma. Efter mycket velande har jag bestämt mig för dessa. MEN jag åker hem till mina föräldrar i några veckor snart och frågan är vilka jag bör ta med mig. Tips?
Wither av Lauren Destefano
Livet, Universum och allting av Douglas Adams
På vinst och förlust av David Nicholls
Jokern av Markus Zusak
Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
Himlen börjar här av Jandy Nelson
Spökstaden av Ransom Riggs
Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hanh
Torka aldrig tårar utan handskar - Döden av Jonas Gardell
Längta av Sylvia Day
Gone - Lögner av Michael Grant
 

Nytt v.26-27

Har fått hem två rec-ex. Spökstaden av Ransom Riggs från raben&sjögren och Längta av Sylvia Day från Bookmark förlag. Tack! Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa båda böckerna.
 

The fault in our stars

 
Igår var jag på bio med Evelina och såg The fault in our stars! SÅ.HIMLA.BRA. En av de få filmer som gör boken rättvisa. Ansel Elgort var perfekt i sin roll som Augustus. FILMEN. VAR. SÅ. BRA. Visst är boken bättre men filmen hade inte kunnat vara bättre. Varför gör man inte alltid så här bra filmer av böcker?!
 
 

Rör inte mitt mord

 
Rör inte mitt mord! | Lars Forsberg | - | 320 s. | Forum
 
Rör inte mitt mord handlar om den kaffeberoende kriminalkomisarien Torsten "T-rex" Rexelius. Han vill att något ska hända och helst nyss, kanske önskar han sig detta lite för mycket. Torsten får ett fall och han gör vad som helst för att lösa det vad än hans kollegor säger. Man märker snabbt att Torsten inte är den skarpaste kniven i lådan, även om han själv anser att han är omringad av idioter hela dagarna. Torsten är minst sagt speciell och inte precis omtyckt.
 
Boken är precis som Torsten, väldigt speciell. Kriminalkomedi är en genre som jag aldrig förr har läst, jag hade förväntat mig något i likhet med filmen Komisarie Späck. Tack och lov var boken mycket bättre än så. Torsten är till en början en bitter man som inte kan acceptera att någon gör ett bättre jobb än honom. Men visst märkar man även att Torsten inte alltid är så vresig som man tror, till exempel när han tänker på sin Ulla och plötsligt får han allergibesvär med hösnuva.
 
Jag hade förväntat mig en Ove (från En man som heter Ove) fast som polis. Men riktigt så var det inte. Torsten lyckades nästan göra ett lika stort intryck som Ove, men det var något som inte nådde hela vägen fram. Rör inte mitt mord var omöjlig att lägga ifrån sig så fort man börjat läsa och jag skratta högt flera gånger. Det är helt klart en (om inte den) roligaste bok jag läst. Dock var slutet något av ett platt fall. Själva "bekännelsen" från brottslingen kändes så otroligt klyschigt och inte alls lika genomtänkt som resten av boken.
 
Om du vill ha en bok med mycket humor och fart men även lite spänning så rekommenderar jag absolut Rör inte mitt mord.
 
Betyg: 4 av 5

Den perfekta bokserien

Jag har precis läst klart hel Rör mig inte serien. Fick hem Sätt mig i brand för någon vecka sedan och insåg då att det var dags för en omläsning av serien om jag skulle komma ihåg vad som hänt. I omläsningen inkluderade jag även novellerna Falla sönder ur Warners perspektiv och Bryta sönder ur Adams perspektiv. Igår läste jag ut sista boken. Just nu så känner jag att en bokserie blir inte bättre än så här, det är omöjligt. Tahereh Mafi har skrivit den perfekta bokserien. Lyckan över detta går snabbt över förtvivlan då jag inser att serien faktiskt är slut.
 
Vad gör man egentligen med den där tomhetskänslan som man får efter att ha läst ut en fantastisk serie?

Allt och lite till

 
Allt och lite till | Sarah Dessen | - | 429 s. | raben&sjögren
 
Emalaines sommarjobb går som vanligt ut på att välkomna sommargäster och visa dem till deras sommarhem. Luke och Emalaine har varit tillsammans i "evigheter" och har till synes det perfekta förhållandet, frågan är om det räcker. En dag dyker team upp som ska försöka göra en dokumentär om Colbys, troligtvis, okända konstnär. I detta team ingår Theo som är Lukes motsats. Dessutom så dyker även Emalaine far upp igen efter en lång tystnad.
 
Äntligen! Jag har verkligen sett fram emot denna bok hur länge som helst. Jag har tidigare läst de böcker av Dessen som översatts till svenska. Detta är helt klart sommarens mest efterlängtade boksläpp. Som vanligt så har Dessen lyckats göra ännu en perfekt bok inför sommaren. För bästa upplevelse ska den läsas på en mysig plats i solen eller i skuggan om värmen är för hög.
 
Ännu en sommarsöt bok av Dessen, dock skiljer sig denna från de andra böckerna jag läst av henne. Mor och dotter förhållandet är helt annorlunda jämfört med tidigare böcker och själva slutet är inte heller något som jag väntat mig av Dessen. Dessutom tycker jag att det där extra söta som brukar finnas i Dessens böcker saknades i Allt och lite till. Även om denna bok skiljer sig något från de andra så är den helt klart läsvärd. Om det är något man ska plocka upp och läsa i sommarvärmen i år så är det Allt och lite till som gäller!
 
Allt och lite till är ett måste för de som älskar Dessen!
 
Betyg: 4 av 5
 
.

Inte vem som helst

Inte vem som helst | Nina Lacour | - | 292 s. | raben&sjögren
 
Colbys sista år på high school är över. Under första veckan på sommarlovet ska han och bandet The Disenchantments åka på turne. Hans bästa kompis Bev är en av bandmedlemmarna och efter turnen ska de ut och tågluffa i Europa när alla andra börjar på Collage. Men allt blir inte som Colby planerat.
 
Inte vem som helst är en mysig bok som passar perfekt att läsa i sommarvärmen på stranden. Jag har nyligen läst Lacours Jag går dit du går som jag gillade. Inte vem som helst behandlar inte ett lika tungt ämnde som Jag går dit du går, visst finns det några svåra ämnen i denna också men inte på samma sätt. Boken är lättsam vilket gör den så passande för strandläsning.
 
Att huvudkaraktären Colby utvecklas under bokens gång är något jag gillar. Visst brukar karaktärer utvecklas under händelseförloppet, men just i denna bok så kändes det så starkt. De andra tjejerna man får följa är redan väldigt egna och starka från början till skillnad från Colby, men under resans gång så ändras detta.
 
Inte vem som helst är en helt okej bok som passar bra att läsa när man vill ha något lättsamt att läsa.
 
Betyg 3,5 av 5

Nytt v.23

Det blev en hel del nytt under förra veckan.
Fick två rec-ex, ett från Forum och det andra från raben&sjögren. Rör inte mitt mord av Lars Forsberg är en svensk kriminalkomedi, jag har aldrig läst något liknande. Jag börja läsa boken idag och den verkar udda men bra!
Allt och lite till av Sarah Dessen är sommarens höjdpunkt! Den är redan utläst och jag läste den inomhus vilket i princip är förbjudet när det gäller Dessens böcker som ska avnjutas ute i solen!
Stort tack till båda förlagen!
Fick en 50 kronors rabattkod på böcker från CDON, plus att det dessutom var gratis frakt så då passade jag på. Jag har länge velat ha Percy Jackson serien av Rick Riordan, men första fanns inte att köpa så det fick bli bok 2-4. Läste serien för några år sedan och älskade den. Nu vill jag ha första och sista boken innan jag påbörjar en omläsning.
Jag köpte även Sätt mig i brand av Tahereh Mafi, dock funderar jag på om det krävs en omläsning av föregående böcker i serien innan jag läser denna. Vi får se om jag kan hålla mig, jag kommer fortfarande ihåg stora delar av de förra böckerna.
Änglarnas kamp av Becca Fitzpatrick är en bok som jag verkligen sett fram emot, men här krävs defenenitivt en omläsning av böckerna innan!
Wither av Lauren Destefano verkar intressant, kikade på den i bokhandeln men tänkte vänta med att köpa den. Sen såg jag att Lisa sålde den riktigt billigt och nu har jag den! Tyvärr så upptäckte jag henne bokbloppis alledels för sent annars hade jag köpt på mig två böcker till.

Ankomsten

Ankomsten | Shaun Tan | - | 126 s. | Kabusa böcker
 
Ankomsten är en berättelse om en man som lämnar sin familj och sitt hemland för att kunna försörja dem där hemma. Boken är fantastisk på alla sätt och vis men det mest otroliga är hur Shaun Tan lyckas förmedla en berättelse utan ett enda ord.
 
Bilderna är sepiafärgade och som vanligt helt otroliga. Även om boken är utan text så tar det ett tag att ta sig igenom boken. Bilderna är många, perspektiven och storlekarna på bilderna varierar men varje bild är lika fantastisk och detaljrik som den förra.
 
 
Jag har läst alla Shaun Tans böcker utom Borttappad. Av de böcker jag läst av Tan så är alla speciella på sitt sätt och det är omöjligt att välja en favorit. Men jag kan säga att Ankomsten är en av de mest annorlunda böcker jag läst då den är ordlös. Jag är fortfarande förvånad och positivt överraskad över hur man kan lyckas att berätta något så väl utan ord.
 
Ankomsten är en helt fantastisk bok som förtrollade mig redan från första sidan. Shaun Tans berättarteknik är något av det mest otroliga jag någonsin läst. Om man är ute efter en otrolig berättlese där man är fångad från början till slut så är Ankomsten den rätta boken!

Betyg: 5 av 5. 

Nytt i bokbyteshögen!

Nytt i bokbyteshögen!

Nytt

Fått hem lite nya böcker under typ två-tre veckors tid. Mest second hand böcker.
Ankomsten av Shaun Tan fick jag från Kabusa, TACK SÅ HEMSKT MYCKET. Vi hade en kurs där vår lärare tipsade om Tans böcker. Riktigt roligt!
Stardust av Neil Gaiman köpte jag mest för att omslaget är så fint, har den på svenska redan men omslaget är inget vidare. Boken kostade bara fem kronor så då kände jag att det var helt okej att köpa den.
Nattfåk av Johan Theorin köpte jag ihopp om att jag skulle gilla Skumtimmen och sedan vilja fortsätta med Nattfåk, men just nu går det trögt med det. Däremot så gillade sambon (som ALDRIG läser) Skumtimmen så han ska få fortsätta med Nattfåk.
På väg till Erikshjälpen tänkte jag på att de snart borde få in Analfabeten men att jag även skulle vilja ha Hundraåringen i samma format. När jag kommer dit så står de bredvid varandra och skriker åt mig! Hundraåringen som klev ut genom fönstres och försvann och Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson är i sprillansnytt skick!
Inte vem som helst av Nina Lacour är ett rec-x från raben&sjögren, TACK! Läste nyligen ut Lacours Jag går dit du går och ser verkligen fram emot att läsa denna.
Låna är silver, råna är guld av Catharina Ingelman-Sundberg är en vinst från Hemmets Journal (det gäller att tävla överallt om man ska vinna något). Riktigt rolig vinst!
 

Månadssammanfattning Maj 2014

 
Lästa:
Istället för dig av Sofie Sarendrant
Vecka 36 av Sofie Sarenbrant
Antiloper av Ester Roxberg
Torka aldrig tårar utan handskar - Sjukdomen av Jonas Gardell
Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman
Jag går dit du går av Nina Lacour
Prodigy av Marie Lu
Narnia: Den sista striden av C.S. Lewis
Clockwork Princess av Cassandra Clare
Bloodlines av Richelle Mead
Skumtimmen av Johan Theorin
Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren
Ankomsten av Shaun Tan
Skuggan av Anna av Rebecca James (ej med på bild)

Antal lästa: 14 st
Hyllvärmare: 10 st
Svenska: 12
st
Engelska: 2st
Omläsningar: -
Påbörjade serier:
2 st. Skumtimmen och Bloodlines!
Avslutade serier:
2st, The infernal devices och Narnia!
Nya böcker: 
19st. Det var 50 kronors rabatt och fri frakt på CDON, okej!?
 
Bästa bok: Ankomsten och Clockwork Princess. Ankomsten var så unik och fantastisk och Clockwork Princess hade ett perfekt slut även om det inte på procken var som jag ville, men nära nog!
Sämsta bok: Skumtimmen som var så himla seg, men filmen var ännu sämre som jag stängde av efter ca 20 minuter. Istället för dig var inte heller någon höjdare.
Största överraskning: Bloodlines och Oceanen vid vägens slut.
Största besvikelse: Antiloper, har hört så mycket bra om den men så superduper bra var den väl ändå inte.
 
Kommentar: Märks att skolan lugnat ner sig nu i maj. I skrivande stund har jag till och med fått sommarlov! Så nu kan jag läsa hur mycket jag vill. Tyvärr tror jag att jag börjar komma in i en lässvacka, plus att jag tänkte börja läsa teorin till körkortet.
 
Just nu läser jag: Den äldste, den är så tjock och jag tror att det är på grund av den som jag inte har något lässug. Att jag dessutom läser Nattfåk som är seg gör inte saken bättre.