2x Recensioner: Jul

Titel: Tomten och den röda halsduken
Författare: Lena Arro och Catarina Kruusval
Förlag: raben&sjögren, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 24
Serie: -
 
Handling (från förlaget):
Tomten vandrade målmedvetet genom skogen. När han nådde skogens rand hörde han ett mycket svagt rop på hjälp från sjön, som var täckt av tunn, svart is. Men plötsligt trampade tomten på ett stycke rött tyg - en halsduk! Han plockade upp den, steg ut på den tunna isen och lät halsduken fyllas av vinden och förvandlas till ett segel. Visslande snabbt gled han iväg tills han nådde den som ropade, en and som fastnat i isen! Tomten måste rädda fågeln och i mörkret fick de söka skydd tillsammans under halsduken som blev deras mysiga bo.

Tankar: En mysig saga med fina bilder lagom till jul. Boken börjar med att det är ett barn som tappar halsduken efter vägen. Men mamma och pappa vill inte stanna bilen för att plocka upp den. Jag tolkar det som att barnet sedan fantiserar ihop en fin berättelse om vad som hände med den halsduken. En tomte hittar den, han tar med sig halsduken som kommer väl till hands på tomtens vandring mot julen. Under resan hjälper han djur och erbjuder sovplats till dom i halsduken.
En mysig julbok som mesta dels utspelar sig på hösten. 
Betyg: 4 av 5 (extra poäng för de fina bilderna)
 
 
Titel: Tro på tomten
Författare: Lotta Olsson & Benjamin Chaud 
Förlag: raben&sjögren, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 101
Serie: -
 
Handling (från förlaget):
Det är något lurt med julen i år. Den tar liksom aldrig fart: det kommer ingen snö, adventsstjärnorna slocknar hela tiden och alla julgranar tappar sina barr så fort de ska bäras hem. När amarylliskrukan för andra gången ligger krossad på golvet hemma hos Tilda förstår hon att det har gått troll i julen bokstavligt talat!

Bakom spegeln i hallen, i den andra världen, bor trollet Skrufs. Och där bor alla de andra väsen som människor runt om i världen har slutat tro på. Också den som är orsak till den misslyckade julen! Skrufs, som är ett godhjärtat troll, är förtvivlad och vänder sig till Tilda för att få hjälp. Men hur ska de tillsammans få alla barn att tro på tomten igen? Och kommer de att hinna rädda julen?
 
Tankar:
Boken har 24 kapitel, man kan börja läsa första december och sen ett kapitel varje dag fram till julafton. Eller så läser man allt på en gång. Eller lite då och då. Man får bestäma själv helt enkelt, men för stämningens skull rekommenderar jag att läsa ett kapitel om dagen till julafton. 
En varelse som kallas JT förstör julen för alla på hela jorden, för de har slutat tro. Inga adventsstjärnog fungerar, ljusstakar slocknar och julsakerna är borta. Det är en spännande bok som handlar om vad som händer när man slutar tro, speciellt på tomten. Utan tomten blir det ingen jul, det är denna bok ett bevis på. 
Varje kapitel är fyra sidor långt som inleds med en bild som täcker en hel sida. Boken går att återanvända till varje jul. Men i år passar den allra bäst eftersom till exempel advent infaller samma dagar som i boken. 
En ojulig julbok, med massor av jul! 
Betyg: 4 av 5
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback












RSS 2.0