Löss

Löss | Bengt-Erik Engholm | - | s.28 | Natur & Kultur

Löss är som superhjältar! Klorna i deras framben är så starka att de kan bära en last som väger 2000 gånger mer än de själva väger. Det är som om en människa skulle kunna lyfta tio bussar!

När det kliar ordentligt i skalpen behöver det inte vara för att man har ett svårtlöst problem, man kan ha fått löss! Och det är förstås ett nog så knivigt bekymmer. Här kan du läsa om allt du någonsin undrat och allt du inte visste att du ville veta om våra mest ovälkomna gäster: lössen!
 
Förra året läste jag Snor av samma författare, så jag hade på känn vad som väntade mig i Löss. Jag förväntade mig en humoristisk faktabook med många bilder vilket var precis vad jag fick. Det är en perfekt bok för dem som vill veta med om Löss. Den passar perfekt att läsa när det går en lössepedemi på förskolan eller skolan, då den både ger information och tar död på myter om löss. 
 
 
 

Ten thousand skies above you

Ten thousand skies above you | Claudia Gray | Firebird #2 | s.432 | Harper Teen
 
Marguerite races through various dimensions to save the boy she loves. Ever since she used the Firebird, her parents' invention, to cross through to alternate dimensions, Marguerite has caught the attention of enemies who will do anything to force her into helping them dominate the multiverse-even hurt the people she loves. She resists until her boyfriend, Paul, is attacked, and his consciousness is scattered across multiple dimensions. The hunt for each splinter of Paul's soul sends Marguerite racing through a war-torn San Francisco, the criminal underworld of New York City, and a glittering Paris where another Marguerite hides a shocking secret. Each dimension brings Marguerite one step closer to rescuing Paul. But with every trial she faces, she begins to question the one constant she's found between the worlds: their love for each other.
 
A thousand pieces of you lämnade jag med ett STORT behov av att läsa nästa del på momangen, vilket då var omöjligt. Så här i efterhand tror jag att det var bra att jag inte läste den precis efter att jag fallit pladask för den första boken. Uder tiden jag väntat, har hypen (min hype) kring Firebird-serien försvunnit mer och mer. Detta var bra då jag tror att jag skulle ha varit mer besviken på Ten thousand skies above you än vad jag blev. Eller så hade det varit tvärt om och jag skulle ha älskat den. Hur som helst så var andra delen inte alls lika bra som den första, men omslagen fortsätter att vara fina!
 
Den första boken, A thousand pieces of you, slukade mig och inte tvärtom. Det var omöjligt att göra något annat än att läsa, jag var så fast och den var så bra. Jag hade hoppats på att få samma läsupplevelse av Ten thousand skies above you, men tyvärr så saknas intensivitet som jag upplevde med den första boken. 
 
Tack vare det spännande, otipadde men ändå självklarar slutet får boken en fyra istället för en trea. 
 
 
 
 

Gudar & Monster

Gudar & Monster | Laini Taylor | Önskemånglarens dotter #3 | s.581 | Bazar

Två världar på väg mot ett till synes oundvikligt, våldsamt krig. Genom riskfyllda villfarelsekonster har Karou tagit kontroll över kimärernas rebellarmé och föresatt sig att styra den bort från hämndens återvändsgränd. Framtiden vilar på hennes axlar. 


När änglarnas brutala kejsare för in sin armé i människornas värld förenas slutligen Karou och Akiva - inte i kärlek, men i en bräcklig allians mot deras gemensamma fiende. Det är en skruvad version av den dröm de en gång närde, och de börjar hoppas att det kan leda till en väg framåt för deras folk. Och, kanske, för dem själva. 

Men än värre hot siktas i fjärran och är Karou och Akiva starka nog att stå fast bland gudar och monster?
 
För att riktigt kunna njuta av den avslutande delen i den fantastiska serien Önskemånglarens dotter, valde jag att först läsa om de två andra böckerna i serien. Med minnet på plats påbörjade jag läsningen av Gudar & Monster och tyvärr måste jag säga att jag är besviken.
 
Boken är långdragen och jag fastnar inte alls för den som jag gjorde med de tidigare böckerna. Till och från blir det intressant och även spännande. Mot slutet tar boken en vändning som jag inte alls gillade. Trots att boken inte alls levde upp till förväntningarna kan jag ändå inte säga vad som hade kunnat göras bättre. De nya karaktärerna man får möta är intressanta och de flesta nödvändiga, händelserna i boken är alla behövliga. Det jag skulle vilja ha mer av är tempo. 
 
 Gudar & Monster får en svag fyra i betyg. 
 

Nytt - Januari

Under Januari fick jag hem tre recensionsexempar. Löss av Bengt-Erik Engholm och Hemma av Carron Ellis från Natur och Kultur. Kopparhandsken av Holly Black & Cassandra Clare från Bonnier Carlsen.
Tack!
 
Det känns himla bra att kunna säga att alla böckerna är lästa!
 

Ny Harry Potter bok ges ut i Juli!!!

(Bild tagen från Pottermore)
 
I sommar, närmare bestämt den 31 Juli (Harry Potters födelsedag) så släpps en ny Harry Potter bok. Harry Potter and the Cursed Child, delvis skriven av J.K. Rowling. Men det som jag inte förstör riktigt är om det är manuset till pjäsen (med samma namn som den nya boken) som ges ut i bokform eller om det är en bok i Harry Potter-form. Att J.K. Rowling bara skrivit boken delvis känns inte heller superduper bra (vilket skulle kunna förklaras genom att det enbart är ett manu?).
 
Läs mer härhär, här eller här

Ny profilbild, tyvärr utan katt(er)

Äntligen har jag bytt profilbild här på bloggen. Den jag hade innan var gammal redan när jag startade bloggen, idagsläget är det äldre än fem år så det kändes som om det var dags för en ny. Eftersom katterna (Norah och Algot) är en stor del av min vardag, så tänkte jag att det vore kul att ha någon av dem med på bild, dessväre höll dem inte med...
 

Nya bytesböcker

Efter att ha rensat bort gamla böcker från bokbytet och bokhyllan så har jag nu uppdaterat mitt bokbyte.
 

The Duff

The DUFF | Kody Keplinger | - | s.352 | Hachette Childrens Group
 
Seventeen-year-old Bianca Piper is cynical and loyal, and she doesn’t think she’s the prettiest of her friends by a long shot. She’s also way too smart to fall for the charms of man-slut and slimy school hottie Wesley Rush. In fact, Bianca hates him. And when he nicknames her “the Duff,” she throws her Coke in his face. 
 
Jag har läst hur många recensioner som helst om The DUFF och inte en enda av dem har vart negativ. Trots mina skyhöga förväntningar lyckades bok ändå överträffa dem. Boken sträcklästes utan problem!
 
Trots bokens månag tunga ämnen känns den otroligt lättsam och humoristisk på grund av Biancas bittra ton. Jag gillar författarens sätt att hantera och liksom normalisera Biancas sätt att fly sin ångest genom att inte göra det skamligt att ha sex trots att Bianca själv skäms. Annars ska tjejer oftast ha ett förhållande för att få ha sex utan att det ska vara skamligt och knappt ens då. Istället har Keplinger skapat en acceptans kring detta som egentligen redan borde vara självklart då man oftast beskriver killar på ett sådant sätt där inga relationskrav krävs för sex ska vara accpeterat. Kring detta anser jag verkligen att Keplinger har lyckats med en bra genusskildring. 
 
Bianca känns som en allmänt pinsam person vilket jag absolut kan relatera till. Hela DUFF(Designated, Uggly, Fat, Friend)-konceptet har vi nog alla upplevt och det alldeles för ofta. The DUFF är en helt fantastikt bra men också viktig bok känner jag. Redan nu funderar jag på en omläsning. LÄS!
 
 
 
  
 
 
The DUFF | Ari Sandel | 2015 | 1h 41 min | CBS Films
 
Efter att ha läst och älskat boken så ville jag såklart också se filmen. Tyvärr så är de enda likheterna mellan bok och film typ fem namn, betydelsen kring ordet DUFF och Biancas crush. Istället för att fokusera på Biancas flykt från sina tankar handlar filmen istället mer om sociala medier, vilket jag anser är ett stort misstag. Trots de bristande likheterna kunde jag inte hjälpa att älska filmen. Tack vare att Mae Whitman gör en supergrym Bianca kunde jag sluta störa mig på de obefintliga liknelserna. 
 
Filmen hade kunnat få fullpott men jag känner ändå att den hade kunnat bli ännu bättre om den hade hållt sig mer till originalberättelsen. Istället har man valt att göra filmen mer barnvänlig vilket ledde till att bokens handlingen tappades bort i det hela och därför lyser likheterna med sin frånvaro. Jag hatar att jag gillar filmen The DUFF så mycket när den skiljer sig så otroligt mycket från den fantastiska boken men tyvärr så måste jag säga att den mycket väl kan komma att bli en ny favoritfilm .
 
 
 

Månadssammanfattning Januari 2016

 
Lästa:
Harry Potter och De vises sten - J.K. Rowling
Everything, Everything - Nicola Yoon
The Duff - Kody Keplinger
Jag och Earl och tjejen som dör - Jesse Andrews
Ten thousand pieces of you - Claudia Gray
Athenas tecken - Rick Riordan
Kopparhandsken - Holly Black & Cassandra Clare
Mörk ängel - Laini Taylor 
Blod och Stjärnstofft - Laini Taylor
Gudar och Monster - Laini Taylor
Änglafall - Susan Ee
Askfödd - Sabaa Tahir
Löss - Bengt Erik Engholm
Hemma - Carson Ellis
Den sovande och sländan - Neil Gaiman
 
Antal lästa: 15
Hyllvärmare: 10
Svenska:
 12
Engelska: 3
Omläsningar: 3 (Harry Potter och De vises sten, Mörk ängel, Blod och stjärnstofft)
Påbörjade serier:
2 (Askfödd, Penryn och tidernas slut)
Avslutade serier:  1 (Önskemånglarens dotter)
Nya böcker:
 3 (3 recex)
 
Bästa bok: The Duff, helt klart!
Sämsta bok: Kopparhandsken
Största överraskning: The Duff och Everything, Everything
Största besvikelse: Jag och Earl och tjejen som dör
 
Kommentar: Stor del av Januari var pluggfri vilket verkligen märktes på läsningen, jag har läst många riktigt bra böcker men The Duff var verkligen något extra (en recension på både bok och film kommer). Jag har dessutom köpstopp fram till okrean och sedan ett tag efter det också, det är det bästa för min ekonomi och vår trånga lägenhet.
 
Just nu läser jag: Brisingr som jag läser tillsammans med Elin, vi läser 100 sidor i veckan. Det ska bli skönt att fortsätta på serien och en bok närmare att avsluta den. Jag har även påbörjat The strange and beautiful sorrows of Ava Lavender men jag har så sjukt svårt att komma in i den och språket gör det inte lättare!

Kopparhandsken

Kopparhandsken | Holly Black & Cassandra Clare | Magisterium #2 | s.329 | Bonnier Carlsen
 
Call Hunts sommarlov är inte som ett sommarlov borde vara – hans pappa är övertygad om att han är ond och Calls bästa vän heter Tumult och är en rödögd jättevarg som inte precis gör succé i grannskapet. Dessutom längtar han tillbaka till trollkarlsskolan Magisterium och sina vänner. 

När Call en kväll upptäcker att hans pappa planerar att förgöra både honom och Tumult blir situationen ohållbar och för att undkomma flyr han till Magisterium. Där råder panik. Den magiska Kopparhandsken, som kan skilja en magiker från hens magi, har blivit stulen och hotar att ödelägga skolan och hela trollkarlsvärlden. Tillsammans med sina vänner Tumult, Tamara och Aaron (samt en mycket ofrivillig Jasper) ger sig Call ut på ett farligt uppdrag för att hitta handsken, men i jakten på den skyldiga väcks onda väsen till liv. Mystiken tätnar och vännerna närmar sig en allt mer obekväm sanning …
 
Först och främst vill jag uttrycka min frustration och ilska över att förlaget bytt omslagsserie. Hur får man ens lov att göra så?! Men ändå, lite cred ska förlaget ändå ha för att de givit ut första boken i samma omslagsserie som den andra (men är ändå förevigt bitter för i min bokhylla matchar de inte). 
 
Jag lämnade första boken med känslan av att den var lite väl lik Harry Potter men var ändå förväntansfull på den andra boken. Min förväntningar var inte precis höga men Kopparhandsken nådde ändå inte upp till dem. Däremot så gläder jag mig åt att det inte längre känns som om författarna skrivit en bok baserad på Harry Potter. Det nya konceptet är intressant men det är något med handlingen som tråkar ut mig, på grund av detta läste jag enbart för att boken skulle ta slut, men mot slutet vände det. Jag kommer läsa fortsättningen för att se hur det går för Callum, Alex och Tamara.