Nåja, vad är väl några dagar på bokmässan

Jag är så otroligt avundsjuk på alla er som befinner sig på bokmässan! Istället sitter jag och pluggar (det enda jag gör nu för tiden). Så nästa år, då, då ska jag befinna mig på bokmässan! Så sa jag även förra året, men den här gången menar jag det. I år får jag nöja mig med era fina inlägg och bilder därifrån. Hoppas ni superkul och att ni kollar in Shaun Tan affischerna (vill se, vill ha!) som finns i Kabusa montern!
 
Mitt glamorösa studentliv där tiden inte ens räcker till för att hinna med att plugga.
 

Beautiful Creatures - den sista prövningen

 
Beautiful Creatures - den sista prövningen | Kami Garcia & Margaret Stohl | Caster Chronicles #4 | s.400 | Semic
 
Ethan hoppade från vattentornet och är nu fast på andra sidan, men Lena vägrar tro att Ethan är död för gott. På andra sidan träffar Ethan några av dem han saknat allra mest. Han inser ganska snart att något inte är som det ska. Han måste kämpa för att inte förlora sin själ.
 
Med tanke på hur tredje boken slutade så har jag verkligen sett fram emot den här boken! Det jag är mest glad över är att det inte var Lenas drama som stod i fokus och att det inte var några bråk på grund av brist på kommunikation.
 
Boken är uppdelad i tre delar, två från Ethans perspekiv och ett från Lenas. I början av Lenas kapitel så blir det en strid som jag trodde skulle komma i slutet och bli själva slutstriden. Ännu mer förvånad blev jag när den tog slut så fort och på sättet den gjorde det. Lika var det med en av Ethans strider, den tog slut för fort och på ett för lätt sätt. Så när de strider som skulle kunnat vara den typiska slutstriden tagit slut, så trodde jag inte att slutet skulle kunna bli något höjdare. Alla strider jag kunde tänka mig hade redan blivit slutkämpade. MEN jag hade såklart fel. Slutet var sorgligt men behövligt då hela boken vore mesig utan ett sådant slut.
 
Den sista prövningen är den sista boken i Caster Chronicles-serien och även den tunnaste. Kanske kan detta bero på att striderna är så korta i denna. Boken skulle kunna bli långdragen och tråkig då den går ut på en och samma sak från början till slut (som böcker ibland för, men tempot är rätt lågt). Men boken blev aldrig tråkig!
 
Varje Beautiful Creatures bok jag läst har varit bättre än sin föregångare, men den här ligger på samma nivå som förra boken. Men det är inte något dåligt då även den var riktigt bra!  Den sista prövningen är en värdig sista-bok men jag hade viljat se en riktigt spännande slutstrid.
 
Har du läst de andra böckerna i Caster Chronicles-serien så får du inte missa den fjärde och avslutande boken!
 
Betyg: 4 av 5

Boktips efterlyses!

Min pappa har fyllt år och det är så oerhört svårt att komma på en bra present till honom. Men han läser en hel del och vad kan vara bättre än böcker? Men jag behöver hjälp med att komma på vad han kan gilla.
Han läser deckare och gillar framförallt böckerna av Peter Robinson och Arnaldur Indridason. En man som heter Ove är också en favorit men inte Min mormor hälsar och säger förlåt.
 
Ni får gärna komma med förslag på böcker han kan gilla. Böckerna ska finnas i pocket då pappa badar med sina böcker och "pocketar flyter bäst" (Det är hemskt, jag vet. Jag och mamma har slutat att låna ut våra böcker till honom).
 
Kom gärna med massor av förslag på deckiga deckare och böcker med humor!

Four

 
Four | Veronica Roth | Divergent #0,1-0,4 | s.208 | Modernista
 
Vi har fått upptcäka Divergent-serien ur Tris ögon, men nu får vi en glimt av den geneom Tobias (a.k.a Four) synvinkel. De tre första kapitlen utspelar sig innan Divergent. Vi får en större inblick i Fours känslosamma liv och hans tankar kring både det och det andra. Ett par sidor utspelar sig samtidigt som Divergent och flera scener känns igen från boken, skillnaden är såklart synvinkeln. Hur var Four innan De tappra och vad hände under hans intergering? Det får vi svar på i Four.
 
Boken i sig tillförde inget speciellt till själva serien. Visst är det roligt att få läsa ur någon annans point of view också, speciellt nu när serien är avslutad. Detta är ett bra sett att återvända på. Vi får helt enkelt läsa känna vår favorit Four mer ingående och visst kan det bli spännande iband men vi vet ju redan hur det slutar.
 
Om du inte läst serien än, eller har någon bok kvar att läsa. Läs i så fall Four innan du fortsätter. Jag rekommenderar att Four ska läsas direkt efter Divergent. Jag har fortfarande inte hämtat mig från slutet av Allegiant och Four dämpade inte min förtvivlan, snarare tvärtom.
 
Four är helt enkelt en helt okej mellanbok och ett måste för Divergent-fansen.
 
Betyg: 4 av 5

Rävsång

 
Rävsång | Christin Ljungqvist | - | s.303 | Gilla böcker
 
Efter att ha rest i Asien i ett och ett halvt år så är Finn tillbaka. Tillbaka till dem som han aldrig sa hejdå till och tillbaka till lägenheten där hans pappa dog. Alla verkar inte ha lätt över att förlåta Finn för att han bara stack iväg. Finn vill inte behöva förklara gång på gång varför han egentligen reste iväg utan att säga något.
Något som resan inte botat är Finns nästintill konstanta huvudvärk. Dessutom har det flyttat in en ny tjej i lägenhetshuset som visar sig vara Hanna.
 
Jag gick in i Rävsång med tron och förhoppingen om att det skulle vara den nya Fågelbarn. Dock fick jag till största del fel. Tempot kom liksom aldrig och det var alldeles för få inslag av spöklikheter. Visst fanns det mystik och så men efter att nyligen ha läst Fågelbarn så var förväntningarna högre än vad Rävsång kunde uppnå.
 
Rävsång fångade mig inte alls lika mycket i början som Fågelbarn och Kaninhjärta gjorde. Jag var ute efter det mystiska och spöklika som de två andra böckerna hade haft. Det märktes snabbt att Rävsång inte innehöll så stor del av detta. Men eftersom författarens tidigare böcker varit så bra så kunde jag inte ge upp läsningen av boken. 
 
Boken var seg i början och det tog ett tag för mig att acceptera att tempot inte blev högre. Tack vare förståelsen av detta så kunde jag njuta av boken på ett helt annat sätt än innan. Rävsång ska inte läsas i hast då språket inte tillåter det. Språket ska tas in och avnjutas lika mycket som själva berättelsen. Även om boken var seg så var berättelsen riktigt bra. Jag har nog aldrig läst om en huvudaraktär som stammar. Jag älskar att Finn har så många fina vänner och att hans relation med sin lillasyster växer genom bokens gång.
Tempot är lågt med karaktärerna är minst lika starka som språket.
 
Ni som gillat Christin Ljungqvists tidigare böcker bör absolut även läsa Rävsång!
 
Betyg: 3 av 5
 
 
 

Nytt, men ingen lästid över

Under veckorna de senaste veckorna som gått har jag fått hem en del nya böcker. Självklart så kommer rec-exen i rasande fart nu när jag börjat skolan och har knappt tid kvar över till annat än plugg (matematik-kursen fram till efter jul något tag). Men jag försöker läsa så mycket tiden tillåter.
 
Detta är mina två Erikshjälpen fynd. Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist, en samling med olika texter av honom. Jag är inte så förtjust i korta noveller och så, men nu kan jag lägga till denna i min Ajvide Lindqvist samling.
Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren fanns på Erikshjälpen förra veckan. Jag greppade boken direkt men började vela. Måste jag verkligen ha denna? Jag gillar knappt de andra, men jag vill ha hela serien, men jag har de andra två i pocket. Men den här är ju billigare än en pocket... så gick mina tankar och nu kommer den ligga oläst här hemma och ta plats ett bra tag.
Gilla Böcker skickade två rec-ex till mig på begäran. Rävsång och Fågelbarn av Christin Ljungqvist, älskar omslagen men allra mest gillar jag Fågelbarn (utläst). Tänkte påbörja Rävsång idag och varva kapitel från den med kurslitteraturen och mattetalen som ska räknas innan måndag. Kan någon ge mig lite lästid? Tack för böckerna!
Modernista var super snälla och skickade hem denna, Four av Veronica Roth som redan är utläst och recension kommer den 15 september om jag inte missminner mig. Superfint omslag! Tack!
Jag efterfrågade Echo & Noah av Katie McGarry och De odödligas hunger av Julie Kagawa från Harleqin. Det resulterade i ett paket med Ink av Amanda Sun. Det blev en överraskning men jag ville verkligen läsa de två som jag efterfrågade och mejlade och de skickade genast de andra två böcker. Tack!
 

Fågelbarn

 
Fågelbarn | Christin Ljungqvist | - | s.284 | Gilla Böcker
 
I Christin Ljungqvists första bok fick vi träffa Fågelbarns huvudperson några fåtal gånger. Denna bok handlar om Hanna som kan känna av och se de döda. Men hennes föräldrar tror att allt detta är något "hittepå". Hannas mamma är speciellt mycket emot detta hittepå då hon påstår att Herren kommer att straffa Hanna för hennes synder om hon fortsätter med dem. Men Hannas bröder uppmuntrar henne till att vara på sin gåva, allra helst Samuel. Jens får helst inte vara med och leka även om han tycker att Hannas gåva är intressant. Hannas liv förändras på en dag, alldeles för fort. Avståndet mellan henne och Jens växer ju äldre de blir, hon tål honom inte. Men hon har ju ändå Samuel kvar, eller?
 
Fågelbarn är en gripande berättelse om Hanna med hennes övernaturliga gåva och de spillror som är kvar av hennes familj.
 
Jag gillade Kaninhjärta men Fågelbarn är mer gripande, spännande och en riktig bladvändare. Till en början förstod jag nästintill inget alls, vilket lockade mig ännu mer till att fortsätta läsa. Ljungqvist har verkligen lyckats med att hålla kvar mystiken från början till slut, den känns aldrig riktigt platt. Boken flyter på riktigt bra och tr slut alldeles för snabb, därför är jag extra glad över att jag har Rävsång hemma som väntar på att bli läst.
 
Fågelbarn rekomenderas till dig som vill ha en otroligt spännande bok med myck mystik. Det här är en läsupplevelse som du inte vill missa.
 
Betyg: 4,5 av 5

Månadssammanfattning Augusti 2014

 
 
Läst:
Den sorgsna sjön av Lemony Snicket
Reptilrummet av Lemony Snicket
En olustig början av Lemony Snicket
The one av Kiera Cass
The evolution of Mara Dyer av Michelle Hodkin
The elite av Kiera Cass
The selection stories av Kiera Cass
Four av Veronica Roth
Allegiant av Veronica Roth
Insurgent av Veronica Roth
Maze runner - i dödens labyrint av James Dashner
 
Antal lästa:  11st
Hyllvärmare: 3st
Svenska:
7st
Engelska:  4st
Omläsningar: 1st, Insurgent
Påbörjade serier:
2st, Syskonen Baudelaires olycksaliga liv och Maze runner
Avslutade serier:
2st, Divergent-serien och The selection (men nu har Kiera Cass avslöjat att det kommer bler böcker i serien...)
Nya böcker:
9st. 7st rec-ex och 2 köpta böcker.
 
Bästa bok: Jag har läst så många bra böcker den här månaden men i toppen ligger The evolution of Mara Dyer, The one och såklart Allegiant!
Sämsta bok: The selection stories av Kiera Cass, den mellanboken tillförde inget alls till själva serien, riktigt besviken på den. Är därför lite skeptisk till de andra böckerna som ska komma nu. Allt slutade ju så perfekt!
Största överraskning: Slutet i Allegiant! Gillade även Syskonen Baudelaires olycksaliga liv mer än vad jag trodde att jag skulle göra.
Största besvikelse: The selection stories av Kiera Cass.
 
Kommentar: Sommarlovet är slut, i höst är det enbart matte som gäller för mig och vi har ingen mjukstart så antalet böcker kommer minska bra nog nu i höst. Augusti har vart en helt okej läsmånad, hade en liten svacka i början och nu i slutet.
 
Just nu läser jag: Nattens cirkus, har inte kommit längre sedan Juli. Den är lagd åt sidan just nu. Shutter island har jag påbörjat och hoppas på att kunna avsluta den snart. Tänkte börja läsa Fågelbarn nu så jag hinner recensera Rävsång i tid.