Det där med att packa.


Från och med imorgon ska jag åka bort och vara hundvakt till på Söndag. Så frågan är vilka böcker ska jag packa med mig? De på bilden är de böcker jag vill ta med mig, men det känns som om packningen blir lite för tung då. Är det någon eller några böcker jag borde prioritera? 

Skuggan av Anna

 
Skuggan av Anna | Rebecca James | - | 349 s. | Alfabeta |
 
När Tim Ellison hittar ett billigt hyresrum i ett vackert gammalt hus i Sydney ser det ut som en lyckträff, nära till jobbet på baren och till surfstranden. Men i själva verket får han rummet på underliga villkor och husets ägare, den unga, mystiska Anna, är ovänlig och tillbakadragen. Snart börjar obehagliga saker hända på nätterna och Tim undrar om han lurats in i en fälla.
När Annas förflutna gör sig påmint hamnar Tim mitt i dramatiken.
Skuggan av Anna är en psykologisk thriller för unga vuxna om rädsla, förlust, hemligheter och stor kärlek. Med imponerande inlevelseförmåga och ett rappt språk skildrar Rebecca James (som tidigare skrivit Sanningen om Alice) en ung kvinnas väg tillbaka till livet.
(Handling från förlaget)
 
Rebecca James har tidigare skrivit boken Sanningen om Alice som jag tokgillade. Som vanligt så var mina förväntingar minst sagt höga inför Skuggan av Anna. Den började helt okej, spänningen ökade i jämn takt med de lästa sidorna. En riktigt nerkittlande bok men som tyvärr inte hade det slut jag velat ha. 
 
Det kändes lite ovant i början att läsa ur en killes synvinkel, denna konstiga och ovälkomna känsla försvann snabbt. Författaren lyckas att beskriva miljön så väl som personer på ett sådant sätt att de är lätta att måla upp i huvudet och man vet precis vad man ska tycka om de olika karaktärerna, åtminstonde i början. Efter att ha läst Sanningen om Alice vet jag att Rebecca James har en förmåga att få oss att lita på en person för att sedan förstöra detta. För at inte spoila något låter jag er själva ta reda på det samma gäller karaktärerna i Skuggan av Anna.
 
Skuggan av Anna är minst lika spännande som Sanningen om Alice, dock gillar jag twisten i Sanningen om Alice och hade hoppats på en rejäl sådan även i denna bok. Det blev helt klart en twist, men som tyvärr var för lätt att själv kunna gissa sig till vilket blir fallet för Skuggan av Anna. Jag rekommenderar absolut denna bok till den som vill läsa något spännande, dock krävs det att du har några timmar fria framför dig då man inte kan lägga ifrån sig den. 
 
Betyg: 4,5 av 5.  

Oceanen vid vägens slut

 
Oceanen vid vägens slut | Neil Gaiman | - 218 s. | Bonnier Carlsen |
 
Det här är berättelsen om en pojke vars barndom tog slut våren dp han fyllde sju år. Det var våren då gruvarbetaren inackoderades och då familjen tog hjälp av barnflickan Ursula Monkton. Det var våren då pojkens världear- både barnets fantastiska och de  verkliga - förändrades för alltid.
(Handling från baksidan)
 
Anledningen till att jag ville läsa den här boken var på grund av hypen kring den. Vad den egentligen handlade om visste jag inte alls. Jag slängdes rakt in i ett helt otippat äventyr. Boken är helt fantastisk! Det är en sådan bok som växer efter att man läst den. Igår kände jag att betyget skulle bli en fyra, men nu efter att jag smält boken lite så känns det som en klar femma. Jag har fortfarande svårt att riktigt svårt att förstå vad som hände.
 
Oceanen vid vägens slut är svår att greppa tag om, den känns så bred. Sättet den är skriven på, handlingen, karaktärerna de går liksom inte ihop och det är det som gör boken helt fantastik. Boken hade kunnat vara längre än sina 200 sidor då den lämnar en del frågor obesvarade men ändå inte. Man måste smälta boken efteråt och sedan börja fundera över vad som egentligen hände. Boken hade som sagt kunnat vara längre, men jag tror att om allt helt plöstligt blev tydligt skulle det förstöra magin som boken ger. Jag gillar boken precis som den är!
 
Neil Gaiman får sina karaktärer att leva och händelserna är så lätta att föreställa sig även om de är helt osannolika. Nu när tänker efter tror jag inte att huvudpersonen nämns vid namn en endaste gång. Detta hindrar inte berättelsen från att flyta på utan problem. 
 
Oceanen vid vägens slut är en otrolig berättelse som Neil Gaiman berättar på bästa möjliga sätt. Om du vill ha en mystisk, magisk och något skräckfylld bok är detta något som du måste läsa!
 
Betyg: 5 av 5
 

Nikkis dagbok #2

 
 
Nikkis dagbok 2 - Berättelser om en (inte så) populär partytjej | Rachel Renée Russell | Nikkis dagbok #2 | 304 s. | Modernista |
 
I Berättelser om en (inte så) populär partytjej får vi följa fjortonåriga Nikki Maxwell som i text och teckningar skildrar sitt dagliga liv med alla dess utmaningar. Hon skriver om sina vänner, förälskelser, om sin familj och om att vara populär eller inte i skolan.
Nikkis dagbok är utformad som en dagbok och rikt illustrerad med teckningar och seriestrippar. En given hit för tjejer från 9 år och uppåt.
(Handling från Adlibris)
 
Nikkis dagbok 1 var inte en superhit hos mig, men visst var den lättsam och smårolig. Jag rekommenderade den till min då elvaåriga lillasyster. Hon läste den och storälskade den, detta ledde även till att halva hennes klass började läsa serien. Nu när hon fyllde tolv år fick hon andra delen och blev riktigt glad. Det jag vill säga är att den här boken har blivit väldigt populär för barnen i 10-12 års ålder i skolan där min lillasyster går. (De tävlar till och med om vem som läst boken flest gånger). 
 
Då jag inte var storförtjust i första delen var inte mina förväntningar särskilt höga inför denna, men när jag väl påbörjat en serie vill jag gärna avsluta den. Nikkis dagbok 2 var mycket bättre än första, den är roligare, klyftigare och får mig att vilja ta farm skämskudden ibland. 

Boken är skriven i dagboksform på randigt papper som innehåller ungefär lika mycket text som bilder vilket gör att de 300 sidorna flyger förbi. Det enda jag kan komma på att jag riktigt stör mig på är att alla tjejer (och killar för den delen) är supersmala. Visst ska det se ut som om det är Nikki som själv ritat bilderna men när vi lever i ett samhälle där många tjejer och killar strävar efter det som anses som skönhetsideal vore det skönt med människor i olika storlekar. 
 
Då boken är en dagbok utspelar sig en mängd otroliga händelser tätt inpå varandra. Stackars Nikki kan aldrig hinna slappna av! 
 
Som sagt så är andra delen av Nikkis dagbok bättre än sin föregångare och jag rekommenderar den till dig som vill ha nåot lättläst och roligt, men ha skämskudden nära till hands! Detta är en lättsam bok som jag gärna läser fortsättningen på.
 
Betyg: 2,5 av 5

Sista gången för första gången

Besöker Narnia för sista gången. Eller ja, jag besöker Narnia för sista gången första gången då jag räknar med att läsa om serien. Just nu varvar jag Kurslitteratur med Narnia.


Nytt v.19

Fått fyra nya böcker den här veckan, rec-ex, bokbyte och ett second hand fynd (som jag redan visat).
 
Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman är ett recensionsexemplar från Bonnier Carlsen! Riktigt sugen på att läsa denna även om jag inte har så stor koll på vad den handlar om.
Skuggan av Anna av Rebecca James  är ett recensionsexemplar från Alfabeta. Den här boken är en av årets höjdpunkter!

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt fyndade jag som sagt på Röda korset för en krona, inte illa! Vet att den blivit väldigt hyllad i bokbloggs världen, mycket mer än så vet jag inte om boken. Men den är ju iallafall riktigt fin.
Himlen börjar härav Jandy Nelson är en bok jag bytte till mig. Har länge velat läsa den här, så jag hoppas såklart på att den är riktigt bra. 
 
 

Prodigy

 
Prodigy | Marie Lu | Legend #2 | 344 s. | Modernista |
 
Det har gått en vecka sedan June och Day med nöd och näppe lyckades fly från Los Angeles och Republiken med livet i behåll. Day antas vara död efter att ha förlorat sin bror till en avrättningspatrull som trodde att det var honom de tog livet av. June är nu Republikens mest eftersökta förrädare.

Desperata efter hjälp vänder de sig till Patrioterna – en rebellgrupp som vigt sina liv åt att få Republiken på fall. Men går Patrioterna att lita på? Eller har de själva, utan att inse det, blivit brickor i det mest fruktansvärda av politiska spel? (Handling tagen från förlagets hemsida)
 
 
Efter att ha läst Legend ville jag genast slänga mig över nästa del, Prodigy. Vilket jag också gjorde så fort jag fick hem den. Förväntningarna var såklart riktigt höga och jag blev, till min glädje, inte besviken.
 
Språket är lättsamt och kapitlen fortsätter varva mellan June och Day. Detta skapar en lätt frustration då man vet vad den andra personen tänker, oftast vill jag bara skrika till dem att tala med varandra och inte bara springa iväg. 
 
Boken är spännande från början till slut med en mängd varierande konflikter, dock trodde jag ett tag att det skulle bli ett uttjatat triangeldrama för både Day och för June. Men vad vore en dystopiskserie utan sina triangeldraman? Det återstår att se. 
 
Legend är snäppet bättre, spänningen ligger på en annan nivå och samhället är så nytt, men i Prodigy får vi reda på mer om det Republikanska samhället, Kolonierna och varför världen ser ut som den gör. Vi får svar på en del frågor som Legend lämnade oss med, man självklart uppkom ännu fler i Prodigy som till exempel VAD KOMMER ATT HÄNDA?! Jag väntar spänt på nästa bok och hoppas på att den håller samma mått som de två första böckerna. 
Även om jag gillar Legend lite mer så ger Prodigy oss ett slut som gör att jag måste ge böckerna samma betyg. 
 
Prodigy lämna minst sagt läsaren med massor av obesvarade frågor och ett behov av nästa bok NU! 
 
Betyg:  5 av 5

Ett fynd

 
Igår var jag in på på Röda korset, hittade Låt vargarna komma och snappade åt mig den direkt. När jag kom till kassan visade det sig att den kosta en krona. EN HEL KRONA! Boken kommer som delad första plats av de bästa fynd jag någonsin gjort tillsammans med Till Vildingarnas land av Maurice Sendak för en krona och ett par oanvända Dr.martens för femhundra kronor. 
 
Vilket är ditt bästa second hand fynd?

Nytt från Rättviksmarknade + recex

I helgen blev det ett besök på Rättviksmarknaden vilket resulterade i en del filmer och även ett par böcker.
 
Fördelarna med en kollapsav Jonathan Tropper, Under kupolen av Stephen King och Francesca av Melina Marschetta köpte jag på Rättviks bokhandel. Det måste vara den mysigaste bokhandeln jag varit in i. Akademibokhandeln känns så steril medan Rättviks bokhandel har en mer avslappnad miljö. I vilket fall så kostade alla pockets 50 kronor och Francesca var det nedsatt pris på. Lite orolig över tjockleken på Under kupolen.
Prodigy av Marie Lu är ett efterlängtat recensionsexemplar från Modernista. Tack!
Största anledningen till att jag åker på Rättviksmarknaden är för att köpa filmer. Tyvärr så har utbudet minskat rejält på marknaden sedan föregående år. Men detta var de jag köpte med mig hem:
Hoodwinked too! Hood vs Evil den första Hoodwinked gillade jag skarpt och hade helt missat att en två kommit ut.
Gatsby känns som en film man borde se, jag hoppas på att jag gillar den.
Warm Bodies boken gillade jag mycket, men har hört att filmen är helt annorlund men ändå bra.
Hangover part III har jag bara läst dåliga recensioner om, men jag har de två första delarna och vill ha hela serien samlad.
Cloud Atlas har jag sett, men jag fattade inget men det kändes som en fantastisk film som bör ses fler gånger.
Coraline och Till vildingarnas land har jag redan i DVD, meeeen....
The incredible Burt Wonderstone är en film med Jim Carrey och Steve Carell så det är en film som jag borde älska.
Percy Jackson och monsterhavet är så mycket sämre än första filmen, men åter igen så vill jag ha hela serien samlad.
Bad Grandpa, Johnny Knoxville utklädd som gammalgubbe och reser med sitt barnbarn, den är bra.
Du gör mig galen köpte jag enbart för Jennifer Lawrence och jag har mest hört bra om filmen.
The Conjuring vill jag inte se samtidigt som jag vill. Jag hatar skräckfilmer, men den här ska vara riktigt bra...