Falska vänner

 
Falska vänner | Jane Harper | Aaron Falk #2 | s.352 | Forum
 
Fem kvinnor ger sig ut på vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka lagandan. Dag två går de vilse. När de kommer tillbaka är de ordentligt omskakade med öppna sår och ormbett. Och en person saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan med stora ambitioner. Poliskommissarie Aaron Falk blir kallas in, då han utreder det företag kvinnorna jobbar på – Alice är hans kontakt från insidan. 

Under förhören med de fyra kvarvarande kvinnorna växer en långt ifrån smickrande bild fram om maktmissbruk och misstro, om giftiga relationer och svek. Ju djupare Falk gräver, desto mer inser han hur farligt det kan vara med brutna förtroenden, särskilt bland panikdrabbade människor. Samtidigt börjar tiden rinna ut för dem att hitta Alice vid liv – Alice med alla hemligheter ... [Från förlagets hemsida]
 
Förra sommaren gavs Jane Harper Hetta ut som jag verkligen, verkligen gillade. När jag såg att hon äntligen kommit ut med något nytt blev jag verkligen, verkligen glad. Jag gillar hur författaren byggt upp boken, varannat kapitel med nutid från Aaron Falks perspektiv och varannat dåtid från någon av kvinnorna från utflyktens perspektiv. Man vill hela tiden fortsätta läsa för att lösa mysteriet om den försvunna Alice. Jag trodde mig ha listat ut slutet och eventuell gärningsman tidigt i boken, det visade sig som att jag hade fel angånde det (som vanligt). 
 
Jag hade sett fram emot att läsa boken otroligt mycket. När jag väl började läsa Falska Vänner fastnade jag direkt. Handlingen och uppbyggnaden av boken är oklanderlig. Jag fick stoppa mig själv från att läsa vidare, jag ville inte att den skulle ta slut! 
 
Men sen så har vi slutet. Att få till ett värdigt slut för en så pass bra bok verkar vara svårt, för det händer ofta att jag är missnöjd med slutet. Tyvärr tillhör även Falska vänner den kategorin med en spännande och fänglsande handling men ett platt slut. Det var inte ett förutsägbart slut men jag hade bara hoppats på något annat än vad det var. Det någorlunda lama slutet gör att jag inte kan ge falska vänner fullpott men jag är verkligen inte besviken. Jag vill läsa allt som Jane Harper ger ut. Jag vill ha nästa bok om Aaron Falk nu!
 
En fundering jag har är översättningen av titeln. Originaltiteln är The force of nature och med tanke på bokens handling så passar det bra. Det låter bra. Men Falska vänner, njaa det låter inte alls lika lockande. Men ett stort plus för omslaget (omslagsserien kanske jag bör säga).
 
Gillade du Hetta så kommer du inte bli besviken på Falska vänner, LÄS!
 
 

Eliza och hennes monster

 
Eliza och hennes monster | Francesca Zappa | - | s.400 | Modernista
 
I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner.
 
På nätet är hon däremot en supersuccé: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monstrous Sea som har miljoner fans och läsare.
 
Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet – åtminstone inte förrän Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå.
 
Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, och allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro. [Från bokens baksida]
 
Jag har vart lite tveksam till Eliza och hennes monster då boken handlar om en fandom, vilket genast fick mig att tänka på Fangirl. Jag gillade själva handlingen i Fangirl men inte fan fiction-delen. Trots att jag var tveksam till Eliza och hennes monster, är det så många som hyllat, hypat och tipsat om den att jag helt eneklt föll för grupptrycket och läste den, i ett svep. 
 
Ganska snabbt får man se delar ur Elizas serie Monstrous Sea och jag kände att jag inte skulle orka mig igenom boken. Men eftersom det är så pass många som älskat boken så fortsatte jag läsa och kom verkligen in i boken trots återkommande glimtar från Monstrous Sea. Det jag fastnar för är såklart relationen mellan Wallace och Eliza, det är en så pass gullig kärlekshistoria att jag läste allt på en gång. 
 
Likheterna mellan Eliza och hennes monster och Fangirl är bitvis väldigt lika. Jag gillade visserligen Fangirl men skumläste knappt sidorna med Cath's fan fiction. Det samma gällde nu, jag hastade mig genom sidorna av Eliza och Monstrous Sea. Eliza och hennes monster är likt Fangirl en gullig kärlekshistoria, men jag skippade gärna sidorna som huvudkaraktären skapat.
 
Om det inte vore för Wallace och Elizas familj hade Eliza och hennes monster inte alls fallit mig i smaken, som tur är utgör de en stor del av handlingen. Boken gick från tveksam till "det här kommer bli en fempoängare" till den var helt okej ändå. Trots att jag läste allt i ett svep kan jag inte ge den fullpott i betyg. Jag förstår er som tokälskar den här boken och jag önskar att jag var en av er men tyvärr är jag inte det. Vill du läsa om en stor fandom och en gullig relation är det här helt klart boken för dig, men av mig får boken 3,5 av 5 i betyg.