Nytt - Augusti

Under Augusti införskaffades massor av nya böcker, mesta dels på grund av att jag och Timmy besökte stockholm i tre dagar. Trots en hel del bokshoppande så var ändå hotellfrukosten det bästa med hela resan.
 
För ett tag sedan mejlade jag Modernista och frågade när nästa del av Glastronen skulle ges ut. Jag blev något besviken när de svarade att den skulle ges ut under 2017. Dit är det alldeles för långt, funderade på att köpa hela serien i Stockholm när vi väl skulle dit. Dagen innan vi skulle åka dit skrev Elin att hon sålde böckerna från Throne of Glass-serien, så passade jag på att köpa dem.
 
 
Eftersom Styxx slutade ge ut serien Parasol Protectorate så blev jag tvungen att köpa den. Böckerna måste såklart matcha, därför blev jag tvungen att köpa de tre böckerna som jag redan hade på svenska. Dock så fanns inte den fjärde boken inne så den ska jag beställa från Book Depository.
 
 
För första gången besökte jag Adlibris fysiska butik. Blev något besviken på utbudet då det knappt fanns några engelska böcker och väldigt dåligt med böcker i unga vuxna genren. Hur som helst hittade jag två böcker jag blivit sugen på att läsa då de sägs vara thrillers. 
Granne med döden och Onda flickor av Alex Markwood. Onda flickor är utläst och jag var lite besviken då den var alldeles för seg.
 
Det blev en tredje bok inhandlad på Adlibris och det blev Nordiska gudar av Johan Egerkrans. 
 
Själarnas bibliotek är ett recex från raben&sjögren, innan jag läser den vill jag läsa om de två tidigare delarna i serien.
Köpte även Kraften av Siri Pettersen, den avslutande delen i Korpringarna, himlabra serie!
 
Under Augusti gavs den "åttonde" Harry Potterboken ut och den fick en given plats i HP-Hyllan här hemma. 
 

Miss Peregrines Home for Peculiar Children - Filmen

Miss Peregrines Home for Peculiar Children | Tim Burton | 2016 | 2h 7min 
 
Helt ärligt så har jag inte totalfastnat för Ransom Riggs böcker. De är bra men inte mycket mer än så men när jag fick reda på att Tim Burton skulle filmatisera Miss Peregrines Home for Peculiar Children fick jag upp hoppet om filmen. Han om någon är rätt person för att filmatisera just denna bok. 
 
Till en början verkade filmen lovande och sådär lagom mörk, men alldeles för snart går man direkt in i själva hanldingen. Man byggde inte upp spänningen eller det mystiska. Jacob hittade ingen låda hos din farfar, han och pappan åkte nästan direkt till den där ön och vips så var han inne i loopen. Sen skippade man även andra delar som jag anser vara väldigt betydande för att få upp spänningen. Som om inte det vore nog så har Emma bytt besynnerlighet med Olive (vilket är den största felet i hela filmen, hur kan man göra någor sådant?!). Hur som helst så har Burton gjort några andra större tabbar med Emmas egenskaper. Eftersom Emma är så lätt måste hon ha blyskor, men hon går i dem som om det vore vanliga skor, vilket hon inte borde pga hon är lättare än en fjäder och skorna är av bly. Hon borde stappla fram. 
 
En annan person som fått ny personlighet är Jacobs pappa. Han som är lite lätt clueless men ändå en omtänksam pappa i boken är rätt hemsk och oföräldrig (oföräldrig = beter sig inte som man borde när man är förälder) i filmen. Trots alla personförändringar så hade filmen kunnat räddats (trots de oförlåtliga ändringarna) genom att låta hela filmen ha ett mörker och mystik över sig. Istället är det en familjefilm som lite för ofta är alldeles för lättsam och rolig.
 
Slutet kom inte alls där jag trodde, där boken slutade fortsatte filmen. Jag kan inte säga om den fortsatte in på andra eller tredje boken då jag knappt kommer ihåg något av andra boken och inte ens har läst den sista (tredje) boken. 
 
Trots sina uppenbara brister var filmen ändå godkänd. Handlingen i sig var ändå den samma och det jag gillade mest var att de bessynnerliga tvillingarna såg precis ut som i fotot i boken. Alma Peregrine var något för ung men hennes personlighet, som även den skiljer sig från boken, var en helt okej ändring från Burtons sida.
 
Allt som allt var filmen helt okej, men som vanligt är boken bättre än filmen. Gillar man Miss Peregrines Home for Peculiar Children så ska man helt klart se den, men man får ändå vara beredd på att bli lite besviken. Man kan trösta sig med att det inte är den sämsta filmatiseringen av en bok. Jag vill även tillägga att sambon som, inte förvånansvärt, inte läst boken, tyckte filmen var bättre än helt okej. 
 
 

Glassvärdet

 Glassvärdet | Victoria Aveyard | Röd drottning #2 | s.448 | Modernista

Mare Barrows blod är rött, färgen hos vanligt folk, men hennes silverförmåga, kraften att styra blixten, har förvandlat henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. Härskaren kallar henne en bluff, men när hon flyr från Maven, prinsen – vännen – som bedrog henne, upptäcker Mare något häpnadsväckande: Hon är inte den enda i sitt slag.

Jagad av Maven, nu en hämndlysten kung, ger sig Mare ut för att söka upp och rekrytera andra röd-och-silver-krigare till kampen mot hennes förtryckare. Men Mare inser att hon befinner sig på en livsfarlig väg, där hon riskerar att bli just det slags monster hon försöker besegra.


Kommer hon att krossas under tyngden av de liv som upproret kostar? Eller har hon härdats för gott av allt svek och förräderi?

Efter att ha älskar den första delen Röd drottning, såg jag verkligen fram emot Glassvärdet. Så fort som boken dök upp kastade jag mig över boken och började läsa. Trots detta så tog det evigheter för mig att faktiskt läsa ut boken. Jag hade så sjukt höga förhoppningar och ganska fort märkte jag att boken inte alls skulle nå upp till dem. 

Det som däremot var positivt var att boken börjar precis där den förra slutade, sånt gillar jag, man slipper ett glappet som många böcker har. En annan grej jag gillade var att bikaraktärerna får mer plats och även dem blir intressanta. Tyvärr är Mare inte med på listan över saker jag gillade i boken. Mare, som var en karaktär som man lätt tyckte om i Röd Drottning, förändras under Glassvärdet och man tappar snabbt tycket för henne. Hon blir outhärdligt gnällig, egoistisk och paranoid, vilket är ännu en anledning till mitt intresse för boken svalnade. Man kanske borde ha i åtanke att hon har fått stått ut med så mycket hemskt att hon till slut tvingas sluta sig och därmed bli egoistisk, men jag tycker att det blev för mycket av det negativa vilket gör henne nästintill ointressant. 

Glassvärdet når inte upp till sin föregångare men det stoppar inte mig från att sänka mina förväntningar inför den tredjedelen. 

 

Månadssammanfattning Augusti 2016

 
Lästa:
Onda flckor - Alex Markwood
Harry Potter and the Chamber of Secrets - J.K. Rowling
Kraften - Siri Pettersen
Harry Potter and the Cursed Child- J.K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany
Hemligheternas rike - Kristin Cashore
Monstrets dotter - Kristin Cashore
Tankeläsaren - Kristin Cashore
För dig fångad - Sylvia Day
 
Antal lästa: 8
Hyllvärmare: 2
Svenska:
 6
Engelska: 2
Omläsningar: 3 (Tankeläsaren, Monstrets dotter och Harry Potter and the chamber of secrets)
Påbörjade serier: 
-
Avslutade serier:  2 (Korpringarna och De utvalda)
Nya böcker:
 11 (7 recex, 4 köpta)
 
Bästa bok: Kraften och Hemligheternas rike
Sämsta bok: För dig fångad
Största överraskning: Hemligheternas rike
Största besvikelse: Onda flickor
 
Kommentar: Jag har ÄNTLIGEN läst Hemligheternas rike, den som jag haft som mål att läsa i flera år nu.
Just nu läser jag: I stort sett menlös

Krigarens svärd

 
Krigarens Svärd | Rick Riordan | Magnus Chase #1 | s. | Bonnier Carlsen

Hemlöse Magnus Chases 16-årsdag börjar inget vidare: Han blir jagad, gör inbrott – och dör, under väldigt konstiga omständigheter. Men hans äventyr har bara börjat. Det visar sig att Magnus är son till fruktbarhetsguden Frej och hör hemma i asagudarnas paradis, det märkliga Valhall. Valhall, fullt med döda vikingar, valkyrior och allehanda hjältar, med trädet Yggdrasil i matsalen och slagsmål på schemat varje dag, liknar ingenting Magnus någonsin sett. Dessutom är hans lyxiga svit något helt annat än livet på gatan...

Men säg det som varar för evigt – inte ens livet efter detta, tydligen. Magnus inser snart att allt inte är som det ska i asagudarnas palats. Tillsammans med sina vänner måste han rymma och leta rätt på Frejs svärd. Annars väntar Ragnarök.

Riordans böcker ges ut på svenska i rasande fart, inte mig emot men ett tag hann jag knappt läsa ut den ena innan den andra kom. Det kanske inte är något negativt men jag kände mig tvungen att läsa dem så fort de kom ut för att vara redo innan nästa kom. När Krigarens svärd gavs ut var jag alltså inte supersugen på att läsa den. Gissa om jag blev glad när det visade sig att den var grymt bra och läslusten infanns sig snabbt efter andra kapitlet. 
 
Krigarens svärd är otroligt lättsam och rolig. Det är inte ofta jag känner mig så road av en bok som jag gjorde med denna. Karaktärerna är spännande och de nordiska gudarna gör inte precis saken sämre. Jag ser verkligen fram emot nästkommande del i serien om Magnus Chase.
 
 

Nytt - Juli/Augusti

I slutet på Juli var jag i Göteborg för att gå på Liseberg, hann även med en sväng på Science Fictionbokhandlen. Efter 40 minuter kom jag ut med The Unbound av Victoria Schwab och The Siren av Kiera Cass. 
 
Efter resan beställde jag Ashes to Ashes av Jenny Han och Siobhan Vivian som äntligen kommit in i rätt format på BD.
 
Modernista var snälla och skickade två recex jag bett om. Världen efter av Susan Ee och Glassvärdet av Victoria Aveyard.
 
Modernista skickade även fyra andra böcker som jag inte ens bett om, älskar sådan bokpost!
Glasblåsarens barn och Pappa Pelleuns dotter, båda av Maria Gripe.  Jag ser fram emot att få tid att läsa dessa, speciellt Glasblåsarens barn vars flimatisering jag älskade när jag var yngre.
 
Även Wednigons förbannelse av Rick Yancey och Poppy Pym & faraos förbannelse av Laura Wood dök upp i brevlådan. Tyvärr så har jag inte den första delen i Monstrumologen-serien, får se om Wednigons förbannelse kommer bli läst eller inte.
 
Tack, Modernista!
 

Ur askan

Ur askan | Leigh Bardugo | Grisha-triologin #3 | s.368 | Gilla böcker
 
Skuggmästaren har intagit huvudstaden och styr Racka från en tron av mörker. Alina och Mal gömmer sig i underjorden. Snart börjar jakten på Morozovas tredje främjare, eldfågeln. Den är Rackas enda hopp om räddning, men att använda den skulle kunna kosta Alina allt. Men har hon något val?
 
Grisha-triologin har inte tagit mig med storm, ettan var lite väl mjäkig dock var tvåan snäppet bättre. Den tredje och avslutande delen följer spåret med de två andra delarna och var något bättre än sina föregångare men inte mycket mer än så. Början av boken var seg, vilket också kan bero på att jag hade svårt att komma ihåg hur föregående bok slutade.  Trots att jag kom ihåg mer och mer desto mer jag läste så tyckte jag inte att den blev riktigt, riktigt spännande någon gång. 

Grishaserien har varit helt okej men den har inte gjort ett sådant intryck på mig att den kommer bli ihågkommen. Det som förvånat mig är hypen kring dessa böcker, de är som sagt helt okej men det finns så mycket andra fantasyböcker därute som förtjänar mer hype än denna.