I dina ögon

I dina ögon | Sarah Dessen | - | s.446 | rabén&sjögren
 
Sydneys bror Peyton sitter i fängelse. Föräldrarna gör allt för att hjälpa honom, och Sydney, som alltid har stått i skuggan av sin storebror, blir mer och mer osynlig. Och hon känner skuld. Är det bara hon som tänker på vad Peyton har gjort, att han faktiskt har begått ett brott och förstört en annan människas liv?

När Sydney börjar i en ny skola träffar hon Layla och Mac. De är inte alls som Sydneys gamla vänner från privatskolan, och plötsligt känner hon sig sedd, för första gången på väldigt länge. Hon dras in i deras värld, och slipper de långa, ensamma eftermiddagarna framför teven. Layla och Sydney blir snabbt bästa vänner, och snart utvecklas hennes vänskap med Mac till något helt annat ...
 
En av sommarens höjdpunker är såklart en ny Dessenbok. Förra sommaren blev jag något besviken då jag saknade fokus på kärlek. Jag hoppades verkligen att I dina ögon skulle vara en typisk Dessenbok, jag hade mina tvivel när jag läste vad den handlade om. Jag hade inte kunnat ana att det skulle vara en solklar fullpoängare. Jag har svårt att tro någon annan bok kommer vara bättre än denna i sommar. 

I dina ögon innehåller allt som är typiskt för Dessen, familjeproblem på ett eller annat sätt, drama (på grund av det förstnämnda), vänskap och kärlek. Om du inte läst en Dessenbok så tycker du nog att detta låter som en helt vanlig contemerary, men Dessen har en speciell stämning i sina böcker som inte andra har. 
 
Det var länge sedan jag stannade uppe på natten för att läsa klart en bok, men när hvudkaraktären är lätt att gilla plus att pågår massa familjedrama och kärlekstrubbel, då blir det enkelt så att man är alldeles för trött morgonen efter. 
 
I dina ögon är en av Dessen bästa böcker. Om du inte har läst något innan av författaren så rekommenderar jag verkligen den här! I och för sig så rekommenderar jag den till alla som gillar contemporary.
 
 

The Crown

 
The Crown | Kiera Cass | The selection #5 | s.352 | Harper Collins
 
 In The Heir, a new era dawned in the world of The Selection. Twenty years have passed since America Singer and Prince Maxon fell in love, and their daughter is the first princess to hold a Selection of her own. Eadlyn didn't think she would find a real partner among the Selection's thirty-five suitors, let alone true love. But sometimes the heart has a way of surprising you...and now Eadlyn must make a choice that feels more difficult - and more important - than she ever expected.

Jag var minst sagt riktigt besvken på The Heir, jag tycker fortfarande att det skulle varit en egen serie istället för att bygga på The selection. Trots min besvikelse så ville jag verkligen läsa The Corwn då jag verkligen ville veta hur allt skulle sluta. Eadalyn, som jag inte alls kunde med i förra boken, är inte alls lika odräglig och det var förvånansvärt enkelt att gilla henne. 
 
Jag gillade vändningen som The crown tog men det hände för snabbt. Det hade gärna kunnat få vara en till bok då denna händelse hade kunnat fått växa allt eftersom. Istället kändes det som om Cass fick bråttom att skriva klart boken och därför blev vändningen alldeles för krystad.

Boken får en trea i betyg, den var bättre än The Heir men det kändes som sagt som om förftaaren skrivit den med all hast och den gav inte alls den känsla jag önskade. Dessutom är jag fortarande arg för att man valde att fortsätta skriva på en serie som redan fått ett perfekt slut.
 

Nytt - Book depository

Book depository hade 10% på en beställning och eftersom jag fick tillbaka läslusten i början på Maj så firade jag det med en bokbeställning. 
 
What I thought was true av Huntley Fitzpatrick, förra året läste jag My life next door av samma författare som jag verkligen gillade.
 
The crown av Kiera Cass, jag var grymt besviken på förra boken men vill ändå läsa klart serien. Jag har redan läst den (den är mycket bättre än förra boken) och recension kommer imorgon.
 
Shut out av Kody Keplinger, jag älskade The Duff och det här är boken som är skriven efter den o jag förstått det rätt. Den kan omöjligt vara bättre än The Duff men förhoppningvis är den inte mycket sämre.
 
On the fence, The fill-in boyfriend och The distance between us av Kasie West. Jag har länge velat läsa contemporary av Kasie West. Förhoppningsvis är de i klass Pivot Point-serien!
 
The unexpected everything och Second chanse summer av Morgan Matson. Förra sommaren läste jag två andra böcker av henne och har höga förväntningar på dessa. Second chance summer läste jag precis ut och jag tror inte att någon av hennes böcker någonsin kommer toppa den.
 
 
 
 

Rosensällskapet

 Rosensällskapet | Marie Lu | Den unga eliten #2 | s.320 | Modernista

 

Adelina Amouteru har fått sitt hjärta djupt sargat av såväl familj som vänner. Något som fått henne att ge sig in på hämndens bittra väg.

Hon är nu känd som Vita Vargen, och hon och hennes syster flyr från Kenettra för att leta upp andra ur Den unga eliten, med förhoppningen att kunna bygga upp en egen armé av allierade. Hennes mål: att slå ner Inkvisationsmakterna, de soldater i vita uniformer som nästan lyckades döda henne.

Men Adelina är ingen hjälte. Hennes krafter närs av rädsla och har börjat växa bortom hennes kontroll. Och hon litar inte på sina nyvunna Eliten-vänner. Teren Santoro, Inkvisationens ledare, vill se henne död. Och hennes tidigare vänner, Raffaele och Dolksällskapet, vill nu sätta stopp för hennes hämndlystnad. Adelina kämpar för att försöka klamra sig fast vid det goda inom sig.

Jag var inte helt såld på den första boken, Den unga eliten och hade därför inte några större förtväntningar på denna. Den unga eliten var tillräckligt bra för att jag skulle vilja läsa nästkommande bok i serien, Rosensällskapet. När jag påbörjade läsningen av Rosensällskapet var det otroligt svårt att komma in i handlingen, jag hade verkligen glömt allt som hände i första boken. Med lite hjälp kunde jag fortsätta läsningen med ett uppfräschat minne av föregående bok. 

En vändning som jag verkligen gillar är att Adelina är maktgalen och så hämdlysten att hon inte bryr sig om vad hennes makt kostar henne. Det finns ett mörker i Rosensällskapet, tack vare Adelina, som sällan finns i ungdomsböcker nu för tiden. Oftast är huvudpersonen den godaste (godaste som i motsaten till ondaste, inte godaste som i gott) av alla men som är oskyldigt dömd, här börjar det bli tvärtom, vilket gillas. Samtidigt så hopppas jag ändå att Adelina lyckas ta sitt förnuft till fånga. Det ska bli riktigt spännande att läsa den tredje boken om den unga eliten.

Om du, som jag, var besviken på Den unga eliten (med tanke på att författarens Legend-serie var så bra), tycker jag ändå att du ska plocka upp Rosensällskapet.

 

 


Kvinnan på tåget

Kvinnan på tåget | Paula Hawkins | - | s.400 | Massolit pocket
 
 
Alkoholiserade och arbetslösa Rachel tar tåget samma tid, varje dag. Varje dag betraktar Rachel det unga vackra paret i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv perfekt. Tills hon en dag ser ut genom tågfönstret och upptäcker något som skakar om henne totalt. Ett par dagar senare vaknar Rachel, bakfull med ångest och minnesluckor, och får snart veta att Jess har försvunnit spårlöst. Hon kan inte släppa tanken på att hon själv har information om försvinnandet och när polisutredningen inleds börjar Rachel göra egna efterforskningar.
 
(Handling från Massolit)
 
Redan i Mars fick jag ett jättesug att läsa en otroligt spännande och mörk deckare, då kom jag att tänka på Kvinnan på tåget. Jag har sett den hyllas lite här och där, och alla har pratat om en väldig twist. Detta gjorde mig otrolig sugen på att läsa boken, jag införskaffade den i början på Maj och började läsa den så fort jag kunde. Efter två kapitel var jag rädd för att den skulle vara lika tråkig hela boken igenom. Man fick läsa om Rachel som satt på tåget vid olika tidpunkter på dygnet. Boken blev spännande i långsam takt, det som fick mig att fortsätta läsa var den där twisten jag läst och sett så mycket fram emot.
 
Den så kallade twisten var inte mycket till twist i mina ögon. Visst, det var såklart en annan gärningsman än den huvudpersonen tänkt sig men ändå inte helt oväntat. Om jag inte hade haft så stora förväntningar på boken så hade den säkert fått högre betyg, men den nådde inte alls upp till mina förhoppningar. 
 
 

Nytt - recex

Under Maj fick jag hem en del recensionsexemplar som jag bett om. Jag ser verkligen fram emot att läsa allihopa under sommaren!
 
Jag lät dig gå av Clare Mackintosh från Lind & Co, den har jag redan läst och recenserat. En riktigt bra thriller!
I dina ögon - Sarah Dessen från raben&sjögren, en av de årliga höjdpunkterna under sommaren, en ny Dessen bok!
 
Ur askan av Leigh Bardugo från Gilla böcker, jag ser fram emot att läsa den avslutande delen i Grisha-triologin.
En annan av David Levithan från Gilla böcker, fortsättningen på Jag, en, om jag förstått det hela rätt.
 
Rosensällskapet av Marie Lu från Modernista, denna läser jag just nu och kan konstatera att den är ännu bättre än första boken.
Krigarens svärd av Rick Riordan från Bonnier Carlsen, ännu en Riordan-tegelsten. Känns som om jag konstant kommer ha en Riordan bok på TBR-hyllan nu när de översätts på svenska i rasande fart!

Jag lät dig gå

Jag lät dig gå | Clare Mackintosh | - | s.424 | Lind & CO
 
Femårige Jacob och hans mamma är på väg hemåt en mörk och blöt novemberkväll. De har bara en kort bit kvar att gå när han plötsligt släpper taget om hennes hand och springer ut i gatan. Samtidigt kommer en bil körande i rasande fart och Jacob hinner inte undan. Föraren smiter och kvar på gatan ligger den döde pojken. Över honom hukar sig hans svårt chockade mamma. Hela hennes liv har krossats i ett ögonblick.
Fallet hamnar på polisinspektör Ray Stevens bord. Han har inga ledtrådar men är fast besluten att hitta den skyldige, och är beredd att riskera allt för att skipa rättvisa åt en kvinna som drabbats av varje förälders värsta mardröm.
 
För Jenna är det omöjligt att fortsätta leva i hemstaden Bristol – hennes liv är ödelagt. Det enda hon vill är att lämna allt bakom sig och börja på nytt. Jenna flyttar till en liten by i Wales. Hon försöker desperat glömma sitt förflutna men jagas av fasansfulla minnen. Byns invånare undrar förstås vem hon är och varför hon sökt sig just dit. Men Jenna håller alla på avstånd, släpper ingen in på livet.
Medan polisen arbetar börjar Jenna långsamt tro på en framtid. Men är det alls möjligt att lämna ett liv för ett helt annat?
 
Det förflutna kommer obönhörligt ifatt henne och dess konsekvenser är förödande.
 
Sedan Mars har jag känt ett enormt sug efter att läsa en riktigt spännande deckare, allara helst en thriller men en oväntad twist. Tidigare denna månad läste jag en bok som enligt många recensioner skulle innehålla mina krav. Tyvärr så var inte twisten så oväntad och därav blev jag enormt besviken. Jag lät dig gå började dyka upp på några bloggar och väckte mitt intresse, jag bad om ett recex och fick ett. Efter ungefär 160 sidor kunde jag gissa mig till vad den så kallade twisten skulle innebära och jag kunde även peka ut vem brottsmannen var. Efter 200 sidor kunde jag inte släppa boken ifrån mig för allt jag trott visade sig vara fel. HELT FEL. Det här kan vara enda gången jag varit så glad över att ha haft så fel.
 
 
Kapitlena varierar från olika personers perspektiv (vilket thrillers ofta gör, har jag märkt) vilket jag gillar då man hela tiden vill fortsätta läsa för att få reda på mer. Vad som skiljer sig i Jag lät dig få jämfört med andra liknande böcker är att man inte vet hur lång tid det gått mellan varje kapitel, det kan vara allt från en dag till månader. Det avslöjas varje gång en bit in i kapitlet men till en början hade jag svårt att hänga med. 
 
Ett tag var jag rädd för att en oläglig relation skulle utveckla sig mellan två personer, jag var helt inställt på att det skulle dra ner hela boken. Återigen hade jag fel. Trots twisten (som jag fortfarande inte har smält) kan jag inte ge boken fullpott. Det är en liiiten aspekt som jag tycker att författaren glömt att lägga fokus på, några sidor till från en annan persons synvinkel och jag hade varit helt nöjd! 

Gillar man böcker som Gone Girl, Bränd himmel och Kvinnan på tåget garanterar jag att man kommer gilla Jag lät dig gå. Jag hoppas verkligen att få läsa mer av Clare Mackintosh!
 
 

Månadssammanfattning Maj 2016

(Är det bara jag, eller har bildkvalitén på blogg.se blivit ännu sämre?)
 
Lästa:
Kvinnan på tåget - Paula Hawkins
The indigo spell - Richelle Mead
När hundarna kommer - Jessica Schiefauer
Dödens port - Rick Riordan
Det tvetydliga tivolit - Lemony Snicket
Vi är alla helt utom oss - Karen Joy Fowler
Jag lät dig gå - Clare Mackintosh
Vem som helst utom Ivy Pocket - Caleb Krisp
I solstormens spår - James Dashner
 
Antal lästa: 9
Hyllvärmare: 2
Svenska:
 8
Engelska: 1
Omläsningar: - 
Påbörjade serier: 1
 (Ivy Pocket) 
Avslutade serier:  - 
Nya böcker:
 15 (5 recex, 10 köpta)
 
Bästa bok: Jag lät dig gå
Sämsta bok: Vem som helst utom Ivy Pocket
Största överraskning: När hundarna kommer
Största besvikelse: Kvinnan på tåget
 
Kommentar: I'm back! Jag är inte längre i en lässvacka! 9 Lästa känns riktigt bra, 15 nya känns mindre bra.
 
Just nu läser jag: Hemligheternas kammare, Den store Gatsby och Rosensällskapet