Nytt - recex, traderafynd, förhandsbokning

Ensam på mars av Andy Weir är ett recensionsexemplar från Bookmark Förlag. Elin pratade väldigt gott om den här boken och eftersom vi har i stort sett lika boksmak så vill jag också läsa boken. Förhoppningsvis kan man döma boken efter dess omslag för HERREGUD SÅ FINT DET ÄR! Det syns inte riktigt på bilden, men det är liksom metallic.
Maze runner - i dödens stad av James Dashner är ett recex från Semic. Äntligen får jag läsa slutet på den spännande triologin! Men jag förstår inte riktigt vad de valt att göra med omslagen, varför!?
Tack Bookmark Förlag och Semic för recensionsexemplaren!
 
P.s. I still love you av Jenny Han förhandsbokade jag från bookdepository. Läste ut första boken i serien i april och har längtat ihjäl mig efter denna men när jag fick den så märkte jag att jag beställt fel format. Ryggarna matchar inte alls och böckerna är olika stora, men den ska nog gå bra att läsa den ändå.
 
Den bedrödliga byn och Det hotfulla hospitalet av Lemony Snicket. ÄNTLIGEN! Som jag letat dessa böcker! Om jag hittat en av dem så har den kostat över 200 kronor, vilket kändes lite väl mycket pengar. Jag budade hem dessa från tradera för 80 kronor styck! En sånt himla bra kap! Nu kan jag fortsätta läsa om Syskonen Baudelaires olycksaliga liv!
 

Klara, färdiga, dö!

Klara, färdiga, dö! | Lars Forsberg | T-Rex #2 | s.361 | Forum
 
T-Rex försöker lösa ännu ett brott med hans oeffektiva lösningar och en massa tur. Han har inte ändrats sedan Rör inte mitt mord! vilket flera av karaktärerna även märker. Ett mord på en polis sker och Torsten ser till att han leder utredningen vilket enbart kan resultera i katastrof
 
Förra året debuterade Lars Forsberg med boken Rör inte mitt mord! som jag verkligen tyckte om, jag har tipsat många om den boken. När Klara, färdiga, dö! gavs ut hade jag stora förväntningar då den första boken i serien om T-Rex var så rolig, tyvärr klarade inte boken av att nå upp till mina förväntningar.
 
T-Rex, poliskommisarien som är bitter och vägrar ändra på sig är inte längre komisk utan snarare tjatig och en hemsk karaktär. Efter att flera andra karaktärer beskrivit sin besvikelse över T-Rex beteende så funderar han inte ens över vad han kan ändra, det är alltid alla andras fel, han är bedrälig och flera gånger blev jag arg på honom och att boken inte tog slut snabbt nog. 
 
Rör inte mitt mord! kändes som en blandning mellan Ove från En man som heter Ove och en deckare. Nu känns det hemskt att ha jämfört en så fantastisk karaktär som Ove med T-Rex. Jag tar tillbaka alla liknelser mellan dem två. Klara, färdiga, gå! är en tjatigare version på Rör inte mitt mord! som jag inte tänker rekommendera till någon. 
 
Trots all min kritik kan jag inte ge Klara, färdiga, dö! bottenbetyget 1 av 5, början på boken räddar den från att få det sämsta betyget.
 
Betyg: 2 av 5

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks | E.Lockhart | - | s.289 | Lavender Lit
 
Mellan första och andra året på High school förändras Frankie och äntligen lägger drömkillen Matthew märke till henne. Frankie lever i sin dröm ända tills hon märker att han har hemligheter för henne, det visar sig att det finns ett hemligt sällskap på skolan som enbart är till för killar. Frankie som har tröttnat på att hon gång på gång underskattas av på grund av hennes kön börjar smida planer på hur hon ska bli en del av sällskapet och därmed bevisa sin intelligens.
 
Förra året läste jag Kanske är det all du behöver veta av E.Lockhart och blev helt tagen av slutet, jag hoppades att Den ökända historien om Frankie Landau Banks skulle ha samma effekt. Istället för att bli tagen av slutet blev jag helt fast från första början, det var omöjligt att sluta läsa! Det femenistiska perspektivet gör boken otroligt aktuell och väcker flera tankar kring hur vårt samhälle egentligen fungerar. 
 
Författaren lyckas verkligen med att beskriva frustrationen som Frankie känner över att bli kallad lilla gumman och sedd som en liten, oskyldig och skör figur. Frankie har över sommaren fått kurvor vilket har en avgörande roll i hennes nya förhållande. Det som stör mig är att Frankie är så smart men ändå väljer att vara tillsammans med den otroligt ytliga Matthew. Fast ändå förstår jag att det är något som hon väljer att blunda för, drömkillen är äntligen hennes. Jag anser det förståligt ända tills han börjar idiotförklara henne genom att säga Lilla gumman... Frankies mål är att inte längre blir underskattad och nedtrampad, därav hennes revolt, men när Matthew behandlar henne på detta sätt så bryr hon sig inte. Det är ett sätt att visa att kärleken är blind men bara till en viss gräns. Desto längre Frankie går med sina upproriska planer, desto mer medveten blir hon om Matthews sätt att behandla henne. 
 
Frankie är helt klart en av mina favoritkaraktärer, hon är stark, vet vad hon vill och kämpar för att motbevisa de som underskattar henne bara för att hon är en tjej. Hela bokens handling går ut på att Frankie ska bevisa sin intelligens trots att hennes kvinnlighet talar emot henne. 
 
Den ökända historien om Frankie Landau Banks är briljant redan från första meningen, jag älskar den här boken! Dock är jag något besviken över slutet, det var för milt, jag vill ha ett mer storlasget slut på en sådan fantastisk bok! Trots det milda slutet så fungerar det ändå och därav mitt betyg.
 
Betyg: 5 av 5

Nytt - en hel drös

Det har ramlat in en hel drös med böcker den senaste veckan, både recensionsexemplar (det ges ut hur mycket bra böcker som helst under maj!!) och köpta böcker. Det värsta är att jag inte kommer ha tid att läsa så värst mycket förrän sista kursen denna termin är avklarad och körkortet taget. Det här är dessutom bara en del av nya böcker jag har fått hem. Just nu har jag fyra nya böcker liggandes på köksbordet och en på väg! I slutet av maj åker jag ner till Stockholm och där har jag 15% på ett bokköp på SF-Bokhandeln = fler nya böcker.
 
Mörkrets demoner - Ondskan vaknar av Kami Garcia är ett recex från Semic som jag inte bett om men det är alltid roligt att få överraskningar. Just nu känner jag mig inte alls sugen att läsa denna på grund av det hemska omslaget.
 
Dockskelettet av Holly Black är ett recex från rabén&sjögren. Jag har tidigare läst Spiderwick, Bortom Spiderwick och Järnprovet av samma författare, därför vill jag även läsa Dockskelettet. Det enda jag vet, eller har för mig, är att boken handlar om en docka som kommer till liv. Annabelle?
 
Två recex efterlängtade recex från Modernista! Mistborn - Sista riket av Brandon Sanderson har hyllats och åter hyllats, självklart vill även jag läsa den men tjockleken skrämmer mig. Det är en riktig bjässe!
 
Enklav av Ann Aguirre ska tydligen vara en dystopi, en genre som jag verkligen gillar!
 
Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E.Lockhart från Lavender Lit. Först och främst: titta på omslaget! Det är så himla mysigt! Jag har tidigare läst Kanske är det allt du behöver veta av samma författare och jag hoppas denna är minst lika chockerande!
 
Fem stjärnor för Färglösa av Sölve Dahlgren är ett Röda korset-fynd. Jag velade länge om jag skulle köpa den eller inte, Timmy kom med det avgörande argumentet "Den kostar ju bara två kronor". Då var det lika bra att lyda och köpa den. När den kommer bli läst återstår att se.
 
Svärdets makt av George R.R. Martin köpte jag på en mysig bokhandel i Rättvik. Nu har jag alla fem Game of Thrones böcker men har inte läst en enda av dem.
 
Bokus hade rea och jag hittade två böcker, eller egentligen en och den andra fick följa med så jag inte behövde betala frakten. Bröderna Gryms sagor av Erik Bergstrom var boken som fick följa med istället för att betala frakt.
 
Född fenomenal av Josephine Bornebusch var boken som jag verkligen ville ha, den har fått blandade recensioner. Jag vill mest läsa den på grund av att det är just Bornebusch som skrivit den.
 
Book depository hade 10%, jag hade tänkt vara duktig och inte beställa några böcker MEN det gjorde jag ändå. Burn for burn av Jenny Han och Siobhan Vivian har jag länge funderat på att köpa hem, efter att ha läst ännu en bok jag gillade av Jenny han så köpte jag den äntligen!
 
Horrorstör av Grody Hendrix har fått mixade recesioner men jag bryr mig inte för ser ni hur cool den är?! 

Den fängslade guden

Den fängslade guden | Rick Riordan | Olympens hjältar #2 | s.512 | Bonnier Carlsen
 
Percy, liksom Jason lider av minnesförlust. Han lyckas ta sig till den romerska halvblods lägret där han tvingas söka skydd från de odödliga monstren innan han ska ut. Vilan blir inte lång då han tillsammans med Hazel och Frank åker ut på ett livsfarligt uppdrag för att stoppa Gaias planer. 
 
I Den fängslade guden får man åter igen läsa från tre perspektiv, men istället för Jason, Leo och Piper får vi följa Percy (!!!), Frank och Hazel. Jag blev överlycklig när jag märkte att man fick läsa från Percys perspektiv i den här boken men samtidigt saknar jag att läsa om Jason och gänget också. 
 
Serien blir helt klart bättre i och med att spänningen ökar, älskar att läsa om de olika gudarna även om det är lite krångligt med de romerska namnen! Vissa strider kommer Percy, Frank och Hazel lite väl enkelt undan, men om varje strid skulle vara 50 sidor lång så skulle jag ha tröttnat för länge sedan. Alla tre har olika slags specialiteter vid strid och det är alltid lika spännande att läsa om hur de tar sig ut ur knipan. Desto längre in i boken man kommer, desto fler karaktärer från tidigare Percy Jackson böcker får man återse, vilket är ett STORT plus! Allra helst skulle jag vilja läsa om PJ böckerna för att kunna komma ihåg dem karaktärerna ännu bättre. 
 
Jag blir något frustrerad över att boken tar slut lite för fort, jag vill inte behöva vänta till september på nästa bok! Första boken i serien gav jag fyra av fem poäng. Denna är nästan en femma men något saknas, kanske att tredje boken blir en fullpoängare. Min förväntningar inför nästa bok är skyhöga och väntan är en evighet! Ännu en gång vill jag uppmana er som tidigare läst och älskar Percy Jackson att läsa serien om Olympens hjältar!
 
Betyg: 4,5 av 5

Nyinflyttad - Lässällskap?

Denna dam har fått flytta in hos oss och förhoppnings fungerar hon även lässällskap. Hon heter Norah och är världens sötaste kissemiss!
 
 

Förslag på kattnamn

Nu är det som så att jag behöver en kattnamn på en hona, jag kommer inte på något alls förutom Siv och Sally vilket sambon inte alls gillar (han föreslår Molly, vilket inte jag gillar). Nu behöver jag eran hjälp att komma på ett kattnamn, namnet får gärna vara bokrelaterat men är inte ett måste.
 
Tipsa på!

Ett fint paket

Gilla böcker har hyllats på flertalet bokbloggar för sina fina paketeringar. Förra veckan dök ett superfint paket upp, det visade sig att Lavender Lit också skickar ut söta paket!
 
Sen kan man ju även undra varför jag suddat ut min adress, den är ju så enkel att hitta ändå. Men det känns bäst så.

All the bright places

All the bright places | Jennifer Niven | - | s.388 | Penguin Books 
 
Theodore Finch wants to take his life. Violet Markey is devastated by her sister's death. They meet on the ledge of the school bell tower, and so their story begins. It's only toghether they can be themselves... But, as Violet world grows, Finch's begins to shrink. How far will Violet go to save the boy she love has come to love?
 
All the bright places har blivit hyllad överallt, vilket den minst sagt förtjänar. Jag hade ingen aning om vad den skulle handla om, när jag läste första meningen blev jag överraskad då den inte alls handlade om något jag hade väntat mig. Det var länge sedan jag läste en bok som höll mig vaken alldeles för långt in på natten både på grund av att jag läste och på grund av att jag inte kunde sluta tänka på vad som skulle hända. 
 
Boken är helt fantastikt skriven, författaren lyckas verkligen gräva fram flertalet av mina känslor, jag skrattar, är arg och så himla ledsen! Finch, "freaket" som byter stil från ena dagen till den andra med självmordstankar har alltid svar på tal. Han får mig att le med hans kommentarer samtidigt som knuten i magen blir allt större. Violet, den snygga tjejen som bär hennes döda systers glasögon, fastnade jag inte alls för i början men efter några sidor är dessa känslor som bortblåsta. Violet och Finch relation är komplicerad och värre blir det när Violets föräldrar (har fortfarande inte klurat ut vad jag tycker om dem) förbjuder henne att träffa Finch. Författaren har verkligen lyckats att framhäva karaktärerna på etttrovärdigt sätt vilket leder till att man påverkas av deras känslor. 
 
Slutet. SLUTET. Alltså, slutet. Perfekt. Upptäckte precis att den har biopremiär i USA 2017!
 
All the bright places är den tredje boken i år som får fullpott! Om ni ska läsa en bok i år är det den här. LÄS DEN!
 
Betyg: 5 av 5

Snor

Snor | Bengt-Erik Engholm & Jojo Falk | - | s.44 | Natur & Kultur
 
Snor handlar om snor, det är helt enkelt en fakta bok om snor. Man får veta vad snor består av och varför det anses så äckligt. Jag hade inte hört talas om boken innan jag fick den av förlaget och hade därför inga förväntingar eller förhoppningar om den. Boken innehåller en hel del svartvita bilder som för det mesta är illustrationer på snor. Snor är en lättläst och underhållande faktabok om snor innehållandes en hel del illustrationer på snor. 
 
Boken rekommenderar jag till yngre läsare som vill veta mer om snor än vad de redan gör!
 
Alla meningar utom en innehåller ordet snor, men det är ju en bok om snor som heter Snor. Då är det svårt att inte skriva en mening utan snor!

Månadssammanfattning April 2015

 
Lästa:
To all the boys I've loved before av Jenny Han
Bortom Spiderwick: Drakkungen av Holly Black & Toni DiTerlizzi
Bortom Spiderwick: Ett jätteproblem av Holly Black & Toni DiTerlizzi
Bortom Spiderwick: Najadens sång avHolly Black & Toni DiTerlizzi
Spiderwick: Mulgaraths vrede av Holly Black & Toni DiTerlizzi
Spiderwick: Järnträdet av Holly Black & Toni DiTerlizzi
Spiderwick: Lucindas hemlighet av Holly Black & Toni DiTerlizzi
Spiderwick: Stenens öga av Holly Black & Toni DiTerlizzi
The cure for dreaming av Cat Winters
Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins
Livets outgrundliga mysterium av Benjamin Alire Saenz
I Ljusets makt av Leigh Bardugo
Den försvunne hjälten av Rick Riordan
Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupery
Vårlik av Mons Kallentoft (ej med på bild)
 
Antal lästa:  15st
Hyllvärmare: 2st
Svenska:
 13st
Engelska:  2st
Omläsningar: -
Påbörjade serier:
5st To all the boys I've loved before, Bortom Spiderwick, Olympens hjältar, Grisha triologin, Anna and the french kiss. Herregud, hur kan jag ha påbörjat 5 serier?!
Avslutade serier:
 2st, Spiderwick och Bortom Spiderwick! 
Nya böcker:
 14st, 7 recex, 1 bokvänsbok, 6 köpta böcker
 
Bästa bok: To all the boys I've loved before av Jenny Han, jag gav den inte 5 av 5 i betyg men nu i efterhand så förstår jag inte varför.
Sämsta bok: Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupery, den var inte dålig men de andra böckerna var bättre.
Största överraskning: Den försvunne hjälten av Rick Riordan, blev så glad över att blandandra Annabeth var med i boken! The Cure for dreaming av Cat Winters var också helt annorlunda än vad jag tänkt mig.
Största besvikelse: Bortom Spiderwick: Drakkungen av Holly Black & Toni DiTerlizzi, jag vet inte om boken var dålig eller om det var jag som blev less på själva serien (läste för mycket av samma serie under en kort stund).
 
Kommentar: Jag trodde inte alls att jag skulle komma upp i 14 lästa böcker denna månad, men det beror på min maraton läsning av Spiderwick och Bortom Spiderwick. I april har jag lyckats trycka in 14 körlektioner, 4 teorilektioner, 1 tenta och 3 inlämingsuppgifter och 14 valfritt lästa böcker. Det värsta är att maj kommer bli ännu intensivare, jag tröstar mig med att det snart är sommar! 
 
Just nu läser jag: Odinsbarn av Siri Pettersen som jag hoppas ska bli läst under maj. Klara, färdiga, dö av Lars Forsberg som hittills inte alls är lika rolig som sin föregångare. Lillebror och Karlsson på taket av Astrid Lindgren, jag känner mer och mer att jag vill äga alla filmatiseringar av Astrid Lindgren (och böckerna ur samlingsbiblioteket såklart!). 

Den försvunne hjälten

Den försvunne hjälten | Rick Riordan | Olympens gudar #1 | s.540 | Bonnier Carlsen
 
Efter att ha läst och älskar Percy Jackson böckerna för flera år sedan är jag minst sagt otroligt glad över att få återvända till den världen och till Halvblodslägret! Den här gången handlar det om Jason, Piper och Leo som tar sig till Halvblodslägret för att sedan åta sig ett farligt uppdrag. De träffar på varlser som sedan länge suttit fast i Tartaros. Fler mräkliga saker händer, en Gudinna fattas, Gudarna har brutit kontakten med sina barn, Percy Jackson är bort och Jason har förlorat sitt minne. Den försvunne hjälten är minst sagt en storslagen början på spin-off serien Olympens hjältar. Som tur är har jag den andra delen hemma och kan fortsätta läsa om halgudarna i den!
 
Kapitlena är uppdelade mellan Jason, Piper och Leo, varje karaktär har två kapitel på raken. Pipers kapitlen var de som jag gillade minst att läsa, hon kändes så gnällig i början och det släppte inte. Kapitlen om Jason var helt klart favoriterna mest på grund av att han var det största mysteriet med sin minnesförlust. Leo försvann i mängden även fast han fick lika många kapitel som de andra två, han kändes så oviktig även om han bidrog med sin mekaniska kunskap som rädde gänget flera gånger. Jag gillade att läsa från flera olika perspektiv, stort plus att det inte ens blev förvirrande!
 
Trots att jag verkligen gillar Den försvunne hjälten så har jag hittills inte alls fastnat lika mycket för karaktärerna  här som med dem i böckerna om Percy Jackson. Riordan påminner läsaren ofta om vad som hände i Percy Jackson-serien vilket fick mig att inse hur mycket jag glömt och fick ett stort sug att läsa om dem böckerna!
 
Jag rekommenderar alla som gillar och saknar Percy Jacksons värld att läsa Den försvunne hjälten!
 
Betyg: 4 av 5