Julklapstjuven

Julklappstjuven | Anna Jansson & Mimmi Tollerup | Emil Wern #12 | s.81 | raben&sjögren
 
Det är bara några dagar kvar till julafton och Emil Wern längtar verkligen. Men först måste ett mysteri lösas om någon ska få några julklappar i Visby. En jultomte gör inbrott och snor julklppar! Emil försöker, tillsammans med hans vänner, lösa mysteriet med den mystiske jultomten som tar istället för att ge julklappar. 
 
Jag har aldrig läst en bok ur Emil Wern serien förut, jag gillar hur författaren väver samman Maria Wern-serien med denna då Maria är Emils mamma. Självklart vill Emil lösa brott, precis som mamma. Böckerna i serien syns nog på varenda skolbibliotek, men på skolan jag har VFU på är det LasseMaja som gäller. Jag tycker absolut att Julklappstjuven är i klass med LasseMaja, det enda jag kan klaga på är bilderna som känns något tråkiga och de blir inte bättre av att de är svartvita. 
 
När Emil och hans vänner försöker lista upp vilka som kan vara den skyldige får man även se bilder på dem vilket är bra då man lätt kan hålla i sär vem som är vem. Julklappstjuven är en bok som jag hoppas uppskattas av unga läsare men för mig innehöll den inga överraskningar. Den läses med fördel kring jultider. 
 
Betyg: 2,5 av 5

Ta kontroll över bokhyllan

Anna på Fantastiska berättelser har en utmaning och tävling som går ut på att läsa hyllvärmare i Februari! Superbra initiativ av Anna, för jag tror att de flesta av oss behöver ta kontroll över bokhyllan! Klicka HÄR för att läsa mer, men snabba er! Idag är sista dagen att anmäla sig!
 
Böckerna på bilden är de böcker jag tänkt hinna med att läsa i Februari. Det är bland annat tre rec-ex och en bok från förra årets bokrea som ska läsas under Februari månad. 

Katherine teorin

Katherine teorin | John Green | - | s.304 | Bonnier Carlsen
 
Colin är lite av vad vi skulle kalla ett underbarn med en besatthet för anagram. Han är inte nöjd med vad han åstakommit i livet, samtidigt lider han av ett bruset hjärta då han blivit dumpad av Katherine XIX. Colin har vart tillsammans med 18 olika Katherineor och blivit dumpad av 19, nu försöker han förutspå hur länge hans nästa förhållande kommer vara. 
Colins enda vän Hassan drar med honom på en roadtrip för att glömma den nittonde Katherine.
 
Jag börjar se ett mönster i Greens böcker, road trips förekommer i de flesta och det handlar vanligtvis om en kille som är olyckligt kär. Katherine-teorin bryter inte mönstret, som tur är gillar jag Greens böcker ändå. Men jag tror aldrig att han kommer överträffa Förr eller senare exploderar jag. Det finns nackdelar med att ge ut sådana succér, men om han inte skrivit den boken hade jag nog gett upp hoppet om Green för länge sedan. 
 
Det finns många fotnoter som förtydligar ord eller meningar, det kan vara användbart men det känns ändå lite jobbigt att behöva avbryta texten mitt i för att läsa en fotnot. Detta påminner även om den matematiska kurslitteraturen jag läst under hösten och det är något jag helst inte gör igen. Colin är en flitig användare av funktioner och dessa försöker jag knappt förstå, jag orkade inte ens läsa alla förklaringar om dem. Men även om boken innehåller en hel del matematiska tankar från Colin så är det en lättläst feelgood med något trasiga karaktärer med humor som lättar upp stämningen.
 
Betyg: 3,5 av 5

Nytt - två rec-ex och ett fynd

Jag fick hem två recensionsexemplar från Bonnier Carlsen förra veckan och båda är utlästa! Katherine Teorin av John Green och Järnprovet av Holly Black & Cassandra Clare, båda är böcker som jag verkligen sett fram emot i år!
 
Fyndade Den svarta katten av Holly Black för 5 kronor på Erikshjälpen också, men jag har ingen koll på om de andra två delarna finns i pocket eller inte. Någon som vet?

Nidstången & Grimmen

Nidstången & Grimmen | Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson |
Pax #1-2 | Bonnier Carlsen
 
Estrid och Magnar har problem med att skydda det magiska biblioteket i Mariefred. Samtidigt flyttar bröderna Viggo och Alrik in hos en ny fosterfamilj i samma stad. Det visar sig att bröderna är de utvalda beskyddarna till biblioteket. De för följa med Estrid och Magnar på magiska äventyr, men det är inte bara där de hamnar i knipa. Det finns även taskiga killar i skolan som ställer till det för Viggo och Alrik. 
 
Jag bad om ett par böcker från Bonnier Carlsen som barn i årskurs 1 - 3 kunde tänka sig gilla så jag kunde tipsa om ett par böcker nu när jag går ut på VFU. Pax-serien är de böckerna jag kommer tipsa om i första hand. De är omkring 100 - 200 sidor långa och innehåller en hel del bilder som påminner om en serietidning. Läsaren dras in i det magiska Mariefred med en gång, jag tror absolut att denna serie kan få barn att bli bokslukare i tidig ålder. 
 
Båda böckerna slutar spännande vilket ger läsaren en längtan efter nästa bok, jag är glad att jag hade de två första böckerna hemma så man kunde läsa dem direkt efter varandra. Grimmen slutade verkligen på helt fel men ändå rätt ställe, så nu väntar jag med spänning på nästa delar (3 & 4) som utkommer i slutet på April. Jag önskar att den här serien fanns när jag började läsa så hade jag kunnat variera mina Eva och Adam böcker med lite spänning och magi.
 
Jag rekommenderar dessa böcker till de som knäckt läskoden som klarar av mycket text och vill ha en spännande och magisk läsning med intressanta bilder. Böckerna fungerar även utmärkt som högläsnings bok!
 
Betyg: 3 av 5

Den fantastiska HP-boxen

Här kommer ännu ett inlägg om min älskade HP-box, men med tanke på hur fin den faktiskt är så förtjänar den det.
 
 
Omsalgen är liksom lite gummiaktiga och mjuka, helt fantastiska alltså!
 

Systrars öde

Systrars öde | Jessica Spotswood | Systrarna Cahill #3 | s.360 | raben&sjögren
 
Caty har mer problem än vad hon kan hantera samtidigt, Finn, Brödraskapet, Systrasakpet, profesian och den nya sjukdomen som härjar. Hon behöver hjälp men vet inte längre vem hon kan lita på utan att någon blir skadad. Oraklet har avslöjats men det innebär mer trubbel än vad Caty hade kunnat ana
 
Jag har längtat så otroligt mycket efter denna bok, samtidigt som jag inte ville läsa den då det är sista boken om systrarna Cahill. Det glädjer mig att serien fick ett värdigt slut där hela boken var en riktig bladvändare. Det här är den typ av bok där man försöker planera in sin lästid i förväg för att kunna fortsätta läsa den så fort som möjligt. 
 
Systrars öde börjar precis där den förra slutade, på exakt samma förtvivlande ställe! Man får tillbaka de frustrerande känslorna man hade i slutet av förra boken. Caty får inte en lung stund under bokens 300 sidor vilket gör att sidorna flyger förbi. Spänningen stiger under bokens gång och det lugnar sig inte förrän själva slutstriden är slut. 
 
Tidigare har mitt hatfokus legat på Brödraskapet, men nu sprider hatet sig så pass att jag inte vet vem jag ogillar mest. Vänner blir fiender och fiender blir vänner, det är drama och spännaning på hög nivå, precis som det ska vara. 
 
Systrars öde är den bästa boken i serien och det känns lite tomt nu när serien är slut.
 
Betyg: 5 av 5

Nytt - årets första rec-ex

Half bad - ondskans son av Sally Green från Semic blev årets första recensionsexemplar. Den har hyllats av många bloggare och jag hoppas att den blir det även av mig. Jag hade tänkt börja läsa den nu i helgen.
Systrars öde av Jessica Spotswood från raben&sjögren, den avslutande delen i triologin om systrarna Cahill, damp ner i brevlådan kort efter Half bad. Den är redan utläst och den var så himla bra!
 
Men vad har förlaget gjort?! De har förstört boken genom att placera ett klistermärke rakt över titelsidan! Inte så att man kunnat placera den på sidan innan som är tom?! Men allra mest gillar jag recensionsexemplar-stämpeln på sidkanterna. 
 
Jag är så glad av förlaget valt den här omslagsserien, den är så himla fin och de passar så otroligt bra ihop!

Efterlysning


Jag har lyckats samla på mig nästan hela Syskonen Baudelaires olycksaliga liv-serien. Två böcker fattas och jag hittar dem verkligen ingenstans! Jag läste ut bok 6 nu i Januari och nu kommer jag inte längre då dessa två ofinnbara böckerna utspelar sig mitt i serien!

Är det någon som har del 7: Den bedrövliga byn eller del 8: Det hotfulla hospitalet och vill bli av med dem eller om någon vet var jag kan få tag på någon av dem så får denna någon gärna höra av sig till mig! 

TBR 2015

Förra året gjorde jag en lista på alla mina olästa böcker för att motivera mig själv att läsa dem. Det blev många överstrykningar (olästa böcker som blivit lästa och därmed överstrukna), 42 av 64 kunde strykas. Nu har jag gjort en ny lista inför 2015 hopp om att det ska vara en minst lika stor succé. I år är det tre färre titlar än förra året, great success!
 
Hur motiverar ni er för att minska de olästa böckerna i hyllan?
 

De odödligas hunger

De odödligas hunger | Julie Kagawa | Edens blod #2 | s.432 | Harlequin
 
De odödligas hunger är del 2 i triologin Edens blod. Allie tvingades lämna människorna i Eden där inte vampyrer är välkomna, hon ger sig iväg för att hitta sin skapare Kanin. Det hon inte vet är att del är fler som letat efter honom, hennes uppdrag blir inte lika lätt som hon tidigare trott. Med vänner och möjligtvis fiender ger sig Allie ut på ett av de farligaste uppdragen hittills.
 
Jag gillade verkligen den första delen De odödligas regler, så jag förstår inte varför det tagit sådan tid att läsa uppföljaren. De första hundra sidorna var tröga, dock tror jag inte att detta beror på boken utan på mig som inte alls var särskilt pepp på att läsa boken just då. Men sedan ändrades det och helt plötsligt kändes boken alldeles för kort. 
 
Det händer att man kan gissa sig till vad som kommer hända härnäst, men Kagawa lyckades överraska mig ett fler tal gånger. Dock önskar jag att jag hoppat över det sista kapitlet och inte läst det förrän då nästa bok kommer ut. På så vis skulle jag slippa denna oerhörda längtan efter den sista boken! 
 
Betyg: 4 av 5

Endgame: Kallelsen

 
 
 
Endgame: Kallelsen | James Frey | Endgame #1 | s.510 | Bonnier Carlsen
 
Kallelsen kommer då jordens befolkning inte längre tar hand om sin planet och därmed lett den till undergång, tolv utvalda spelare har chansen att rädda sin ätt och låta dem överleva undergången. Men bara en kan vinna och överleva spelet, alla har de blivit tränade inför denna stund som vissa fruktar och andra längtar efter.
 
Jag kan inte låta bli att jämföra boken med Hungerspelen så liknelserna är slående, ett spel där vinnaren är den enda överlevaren, pakter görs, det finns de som älskar spelet och att döda medan andra gör det för att överlva. Många liknelser men även många skillnader, spelarna kommer från hela världen, alla har tränats inför detta, allmänheten har ingen aning om vad som pågår och spelet är skapat av Himmelsfolket för att rensa bort jordensbefolkning. 
 
Endgame: Kallelsen är stundvis seg men mot slutet sprudlar den av action och sidorna flyger fram. Till en början ville jag verkligen att detta skulle vara en ensamstående bok, men när när jag läst hela boken är jag okej med tanken med en triologi. I boken kan man även försöka lösa ett eget pussel då ledtrådar ges i form av bilder, texter eller olika koder. Detta förvirrar mig en hel del, bilderna i boken som jag såg som ett stort plus är orelevanta till kapitlen och tillför inte något alls till själva handlingen. 
 
Man får följa alla spelare, ibland flera i ett kapitel om de befinner sig på samma plats. Vissa får man läsa mer om än andra, vilket kan vara en nackdel ibland då jag gärna läst mer om vissa karaktärer än andra. Jag hade gärna läst mer om flera av karaktärerna innan de dog, när Kallelsen väl ägt rum försvann många innan man fått läsa tillräckligt mycket om dem. Men det är inte bara där informationen inte räcker till, hela konceptet kunde ha förklarats mer ingående, kanske får vi reda på mer i de andra böckerna.
 
Även fast jag anser att en del saker hande kunnats göra bättre så ser jag fram emot nästa del!
 
Betyg: 3,5 av 5
 

Årets första nykomling

Det är utförsäljning på en av Akademibokhandlarna här i Gävle då en av av dem ska stängas. Jag behärskade mig och köpte bara en bok, Snövit av Böderna Grimm med Benjamin Lacombe som illustratör. 

Årets första boktillskott blev en himla fin bilderbok som reades ut till halva priset! 

Det oändliga havet

 
Det oändliga havet | Rick Yancey | The fifth wave #2 | s.328 | raben&sjögren
 
Hur förgör man hela jordens befolkning? Man berövar människorna deras mänsklighet. I Den femte vågen kämpade Cassie för att hitta sin lillebror. Hon lyckades, men striden mot De andra är långt ifrån över. Cassie, Ben, Ringer och de andra måste fortsätta kämpa mot en osynlig fiende. Men en sak är säker: De andra kommer inte att ge upp förrän hela mänskligheten är utrotad. (Goodredads)

Efter att skummat baksidetexten häpnar jag äver att man skrivit att det är en fristående fortsättning. Jag som läst första boken men glömt mycket hängde inte alls med i början (läste recensionen på Recaptains för att komma ihåg). Precis som förra boken så är även denna indelad i olika delar där vi får läsa från olika personers synvinklar, fast den här gången är det ännu fler personer att hålla reda på. Detta är inget negativt då det snarare ger en bättre inblick i vad som händer. 
 
Gång på gång förvånas jag över hur spännande jag tycker att boken är, för jag har alltid trott att aliens inte riktigt är min grej. Men släng in dystopisk miljö och en knappt möjlig kärlek så fungera det förvånansvärt otroligt bra. 
 
Det oändliga havet är helt klart ännu mer spännande än sin föregångare Den femte vågen, kanske beror detta på att vi får läsa från så många synvinklar att man hela tiden vill veta hur det gick för den förra man läste om. Boken flyter på riktigt bra och tar slut för snabbt. Yancey får skynda sig skriva så tredje boken kommer ut någon gång! 
 
Betyg: 3,5 av 5

Hur är detta möjligt?

 
Kan någon förklara detta fenomen för mig? Hur kan en digital bok vara dyrare än en tryckt? 

Uppstigandet

Uppstigandet | Karen Bao | The dove chronicles #1 | s.304 | Modernista
 
Femtonåriga Phaet har levt hela sitt liv i en koloni på månen. Hon har knappt sagt ett ord sedan hennes pappa dog i en olycka för nio år sedan. Hon tar hand om plantorna i Växthus 22, låter sin bästa vän föra hennes talan, och håller sig borta från regeringens radar.
     Så arresteras en dag hennes mamma. Enda sättet för Phaet att rädda sina yngre syskon från det förnedrande Skyddsboendet är att ta värvning i milisen, den ansiktslösa armé som övervakar månbaserna och skyddar dem mot attacker från desperata jordbor.
     Utbildningen är brutal, men det är också här Phaet ingår i en komplicerad men meningsfull allians med den övernaturligt begåvade Wes, en outsider liksom hon själv.
     Uppnå hög rang, rädda sina syskon, befria sin mamma: det är så planen ser ut. Tills Phaets logiskt ordnade värld börjar spricka i fogarna. (Goodreads)
 
Jag började läsa boken helt utan förväntningar då jag aldrig ens hörttalas om den. Konceptet är intressant men miljöbeskrivningarna hade gärna fått vara flera för att ge läsaren ännu bättre uppfattningen om det nya (ny för oss jordlingar) samhället på månen. 

Till en början var boken lite seg men intresset för att se hur handlingen utvecklar sig tar över och läsningen fortstätter. När boken blivit spännade avtar det inte ens när boken slutar, tvärtom! Till en början är boken seg, den blir sedan helt okej och vid de sista sidorna går det inte att få in mer spänning än vad det redan är. Handlingen tar en otroligt oförutspådd vändning och nästa bok kan inte komma snabbt nog, jag vill veta hur det går för Strimma och hennes familj!
 
Dock förstår jag inte vad bokens namn har för betydelse för handlingen. En bättre översättning på Dove Arising än Uppstigandet hade verkligen varit uppskattat. Sedan förstår jag mig inte på omslaget heller, denna bok är helt enkelt ett bevis på att det faktiskt är Insidan som räknas!
 
Betyg: 3 av 5

Bokåret 2014 och bokmål 2015

Antal lästa böcker: 131! 11 fler än förra året, förstår inte hur det har gått till då jag knappt har haft någin tid över under hösten. Mitt goodreads-mål var först 50 och sedan 75. Jag är nöjd!
Antal avslutade serier: 14, helt okej!
Antal påbörjade serier:
14, inte superbra men helt okej!
Bästa stand-alone: Britt-Marie av Fredrik Backman! Och såklart Eleanor och Park av Rainbow Rawell, Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman. Men vi får inte glömma Det handlar om dig av Sandra Beijer!
Sämsta stand-alone: En julsaga av Charles Dickens, jag klarar verkligen inta av segheten! Antiloper av Ester Roxberg var inte heller någon höjdare.
Bästa avslutade serien: Shatter me, Ädelstenstriologin, Mara Dyer, Divergent
Bästa påbörjade serien: Ädelstenstriologin (den både påbörjades och avslutades 2014), Arvtagar-serien av Christopher Paolini verkar otroligt lovande efter de två första böckerna.
Antal lästa hyllvärmare: 42 av 64. Det var ju helt okej! Ännu bättre vore det om det itne tillkommit så mycket nya böcker...
Antal nya böcker:  
146, jag hoppas att jag verkligen räknade fel någonstans. Men till mitt försvar så säger jag att det var mycket rec-ex, en del bokbyten, secondhand fynd och reor 2014... Snälla säg att jag inte är den enda som skaffade hem över 100 böcker 2014?!
 
Bokmålen 2014: 
Jag kommer fortsätta att plugga hela 2014 (ända till 2017) och jag vet att hösten kommer bli jobbig så jag tänker inte sätta några svåra mål som jag inte kommer klara av. 
Läsa minst 50 böcker (kurslitteratur räknas inte) Detta mål klarade jag absolut!
Avsluta 3 serier  Jag avslutade 14 serier!
Läsa minst 4 engelska böcker Done!
Läsa minst 2 Astrid Lindgren böcker Jag läste Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter
Blogga mer regelbundet - Regelbundenhet är inte riktigt min grej helt enkelt
Göra en ny bloggdesign Det gjorde jag i början av 2014

Böcker som ska läsas ur bokhyllan 2014:
De utvalda: Hemligheternas rike av Kristin Cashore (som jag bara var tvungen att ha så fort den släpptes i Mars förra året) - Hur kan jag inte ha läst den boken än?!
För dig blottad av Sylvia Day
Gone: Hunger och Lögner av Michael Grant
Clockwork Prince och Clockwork Princess av Cassandra Clare
City of Lost Souls av Cassandra Clare
Bloodlines av Richelle Mead (som jag skulle läsa så fort jag köpte den i våras)
Safirblå av Kerstin Geir
 
Minnesvärt i min bok/bloggvärld 2014:
Sandra Beijer länkade till min recension Det handlar om dig
Jag intervjuade Fredrik Backman
Fredrik Backman länkade till min intervju
Jag blev burpad i Blod & Stjärnstoft

 
Böcker jag ser framemot 2015:
 
 
 
Bokmålen 2015: 
Samla inte på mig massa onödiga böcker
Läsa 100 böcker
Läsa minst 2 Astrid Lindgren böcker
Läsa minst 15 engelska böcker - vilket är alla olästa engelska böcker i bokhyllan just nu
Skriva fler recensioner och skriva dem så fort boken blivit utläst
Åka på bokmässan - Jag hoppas verkligen jag uppfyller detta mål!

Böcker som ska läsas ur bokhyllan 2015:
I år blir det tegelstenarnas år, jag hoppas verkligen alla blir lästa!
Hemligheternas rike av Kristin Cashore - gör ett nytt försök i år
Brisingr av Christopher Paolini
Analalfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson
Amerikanska gudar av Neil Gaiman
Kampen om järntronen av George R.R. Martin
Sagan om ringen av Jrr Tolkien

Månadssammanfattning December 2014

 
Lästa:
Rörgast av Johan Theorin
Ögat över månskäran av Libba Bray
Gone Girl av Gillian Flynn
Uppstigandet av Karen Bao
Nidstången av Åsa Larsson & Ingella Korsell 
Det oändliga havet av Rick Yancey
Maze runner: i vansinnets öken av James Dashner
En julsaga av Charles Dickens
 
Antal lästa:  8st
Hyllvärmare: 1 st
Svenska:
 18 st
Engelska:  -
Omläsningar: -
Påbörjade serier:
 3st, Uppstigandet, Ögat över månskäran och Nidstången
Avslutade serier:
 1st, Rörgast 
Nya böcker:
 18st. 1 rec-ex, 2 bokbyte, 10 julklappar och 5 köpta böcker. Man måste även tänka på att det är två bokboxar som innehåller sammanlagt 10 böcker och sju av dem är Harry Potter serien.
 
Bästa bok: Gone girl av Gillian Flynn och Maze Runner: i vansinnets öken av James Dashner
Sämsta bok: En julsaga av Charles Dickens, den är helt enkelt för seg!
Största överraskning: Gone Girl, utan tvekan!
Största besvikelse: Rörgast, sista boken i serien Ölands-kvartetten, den var seg och långt från den bästa boken i serien.
 
Kommentar: Jag trodde jag läst fler böcker denna månad då jag nästintill har haft lov sedan mitten av December. Men med tanke på allt som händer runt omkring känns 8 böcker ändå helt okej.
 
Just nu läser jag: De odödligas hunger av Julie Kagawa som jag inte alls har lust att läsa just nu men jag bad om den som recex för ett bra tag sedan så jag vill få bort den ut mitt samvete. Jag läser även Det hemliga hisschaktet av Lemony Snicket.

Nytt efter jul!

Det har ramlat in en hel del nytt i December, bokbyten, julklappar och köpta böcker. Det är så mycket fint att jag blir avundsjuk på mig själv!
Två bokbyten som jag gjorde med Jana. A tale dark & grimm av Adam Gidwitz och Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan.
 
Bokus hade 5% på alla sina böcker så då passade jag på att beställa Mörk ängel av Laini Taylor som jag redan har i inbundet, men i pocketversionen så är har jag blivit burpad! Bland tomtar och troll är en årlig julklapp från mormor. Kanske är det dags att jag börjar läsa dem!
 
Jag, En av David Levithan är också ett köp från bokus. Jag ger dig solen av Jandy Nelson önskade jag mig av min mormor som så snällt köpte den! Efter att ha läst och älskar Nelsons tidigare bok Himlen börjar här ser jag verkligen fram emot att läsa denna!
ÄNTLIGEN! Den här boken beställe jag under Black Friday när CDON hade 15% på alla sina böcker, men den blev restorerad och inte förrän nu har den kommit. Var är min syster? av Sven Nordqvist är ett konsverk i uppslagsform, typ. Bilderna är så himla fina!
 
Ännu en julklapp men inte mig emot! Findus flyttar ut av Sven Nordqvist fick jag av familjen utan att ens ha nämnt den.
 
Den fina HP-boxen som jag fick i julklapp av sambon tåls att visas igen! DEN ÄR SÅ GUDOMLIGT VACKER! 
Det blev nå knas med beställningen från CDON som min mamma gjorde åt mig i julklappssyfte, då den aldrig kom. Så när Adlibris hade 10% på alla böcker täntke jag slå till på Hogwarts Library men då märkte jag att den var ännu billigare på Bokus!
 
Se så fina de är tillsammans! Jag visste faktiskt inte att de skulle matcha så himla bra. Boxarna ska få hedersplatsen i bokhyllan så fort jag listat ut vart det är.