Nytt - bokrea och lite annat

I onsdags var det bokreastart (vilket ni förstår redan vet) och jag drog med mig en vän som kom och hämtade mig tio i sju för att kunna vara på bokrean riktigt tidigt. Första stället vi åkte till brukar vara det bästa här omkring, men jag hittade inget och det gjorde jag inte på det andra,tredje eller fjärde stälet heller. Jag hittade alltså inga böcker i de fysiska bokhandlarna vilket känns oerhört tråkigt. Men Elin var så himla snäll att hon hjälpte mig hitta ett par böcker som jag vill ha men som tydligen gått ur tryck väldigt hastigt (inlägg om det kommer när böckerna kommit fram)! Men jag hittade böcker på Adlibris och så har jag fått hem några recex!
 
Från adlibris klickade jag hem fem böcker, de första var hela Bortom Spiderwick-serien av Holly Black &Toni DiTerlizzi. 
 
Liesl & Po av Lauren Oliver fick flytta hem hit bara på grund av att den är just Lauren Oliver som skrivit den. Kodnamn Verity av Elisabeth Wein har jag hört mycket gott om!
 
Det var alla mina bokrea fynd!
 
Drakarnas dans av George R.R. Martin fanns på en rea innan själva bokrean. Den var nedsatt med 70% och då är det typ olagligt att inte köpa den. Snart är det nog dags för mig att påbörja serien. 
 
Snor av Bengt-Erik Engholm och Jojo Falk föll ner i brevlådan helt oväntat, men boken verkar otroligt underhållande och lärorik så den kommer snart att läsas. Tack till Natur och Kultur för boken!
 
Både Den röda pyramiden av Rick Riordan och Den lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry är två rec-ex från Modernista som jag verkligen ser fram emot att läsa! Tack Modernista! 
 

Hjärta av damm

 Hjärta av damm | Ingelin Angerborn | - | s.232 | raben&sjögren
 
Bella går på en teaterkurs under lovet, de håller till i en gammal lokal där det sägs att det spökar. De ska spela upp en pjäs, men under ävningarna släcks lamporna och bestick ramlar i golv. Det händer märkliga saker som ingen tycks kunna förklara och Bella ser något som ingen annan lägger märke till.
 
Ingelin Angerborn är en författare jag hört mycket om och som verkar omtyckt i den tänkta målgruppen. Men efter att ha läst Hjärta av damm kan jag inte förstå det. Visst, jag borde ha en tanke på till vilken ålder boken är anpassad. Boken i sig var bra, kan förstå att den kan vara läskig på sina ställen, men själva problemt är slutet med den så kallade "gärningsmannen". Vi får en förklaring till hur "brottet" kunnat uppstå, där får vi reda på en händelse som det inte sagts ett ord om tidigare. Det hade kunnat skötts så mycket snyggare, man hade kunnat nämna händelsen i början av boken, även om det bara blev nämnt i farten. Då hade jag sluppit ge den här boken så lågt betyg som den kanske inte förtjänat om det inte vore för slutet.
 
Är jag nöjd med boken? Nej. Mina förväntningar på Angerborn var betydligt högre än vad Hjärta av damm uppnådde. Tänker jag ge Angerborn en andra chans? Helt klart!
 
Betyg: 2 av 5

Nytt innan bokrean

Under februari hade jag inte tänkt skaffa hem nå böcker innan bokrean. Men den planen sprack då jag fått oväntade recensionsexemplar, en tävlingsvinst och en rabattkod på cdon.
 
Katzi & Katzi och Swing och Den dag jag blir fri är två recensionsexemplar från Natur&Kultur. Jag hade inte bett om någon av dessa böcker men det är alltid kul när ett oväntat paket dyker upp. Katzi böckerna har jag såklart hört talas om men aldrig läst, men det ska bli ändring på det snart! Tack till Natur&Kultur!
 
Odinsbarn av Siri Pettersen är en tävlingsvinst som jag vann på B.Wahlströms facebooksida! Jag är oerhört sugen på att läsa den, bara genom att titta på framsidan så förstår man ju att den är fantastisk. Men tjockleken skrämmer mig något, det är en riktig tegelsten.
 
Under Januari köpte jag ny dator (= inga fler utbrott på tangentbordet pga att datorn är för seg) och fick en rabattkod på 50kr om man handlade över 200. Jag tänkte inte använda koden då frakten är på 30 kronor och därmed är bara rabbaten på 20 kr. Meeeen sen upptäckte jag att cdon hade gratis fraktpå böcker så då var jag tvungen att beställa lite.
 
City of Heavenly Fire av Cassandra Clare är den avslutande delen i Mortal instruments serien. Jag är inte så peppad på att läsa den. Men eftersom den verkar vävas ihop med The infernal devices så känns det lite bättre då jag gillade den serien oerhört mycket mer än TMI.
The land of stories - The enchantress returns och The land of stories - A grimm warning av Chris Colfer är så himla fina att jag kan använda dem som prydnad. Läste nyligen ut första boken i serien och kände ett jättebehov av fortsättningen, så jag slog på stort och köpte båda samtidigt då det är lite småkrångligt att hitta dem i rätt format. 
 

Hur du tränar din DRAKE

 
Hur du tränar din drake | Cressida Cowell | How to train your dragon #1 | s.221 | Natur&Kultur
 
Huvudpersonen Hicke råkar konstant ut för trubbel och inte allra minst på grund av sin drake. Det blir inte lättare av att hela byn har höga krav och förväntningar på honom då han är sonen till hövdningen. Hicke kan tyckas vara den smartaste bybon, men om man som Hicke är den ende som värdesätter läsning och att lära sig drakspråk ses man inte som smart och ambitiös, snarare tvärtom. Men snart sätts byn inför en fara som bara Hicke kan ta dem ur.
 
Mina förväntningar inför Hur du tränar din drake var lite smått höga då jag sett den första filmen och har för mig att jag gillade den mer än förväntat. Blev jag besviken på boken? Nja, men inte för att den var sämre än filmen, utan på grund av det var så kort! Det hände inget alls samtidigt som det hände mycket, men den kändes händelselös. Jag hade helt enkelt förväntat mig att hela första filmen skulle vara inklämd i första boken.
 
Hur du tränar din drake är otroligt lättläst och underhållande. Jag hade gärna sett att den var längre men med tanke på att serien snart består av 12 böcker är det okej att den var kort. Tyvärr så känner jag mig inte stormförtjust i serien, men jag vill ändå plocka upp nästa del.
 
Betyg: 3 av 5
 
 

Vinnaren är...

Tack till alla som varit med och tävlat om ett signerat exemplar av Cirklen och en Nyckeln tygkasse! För att dra en vinnare skrev jag upp alla tävlande på ett papper och numrerade varje deltagare för att sedan använda "True random number generator" som slumpade fram vinnaren.
 
Grattis till Junior Östervall som vann!
Jag mejlar dig, om jag inte fått svar inom 3 dagar så dras en ny vinnare.

#Hyllvärmare2015

Mer än halva februari har gått och hittills har jag bara läst fyra böcker och alla är hyllvärmare. Jag ger dig solen av Jandy Nelson, Gregor från ovanjord av Suzanne Collins, Fantastic beasts & where to find them av J.K. Rowling och Hur du tränar din drake av Cressida Cowell. 
 
Nu har jag hamnat i en lässvacka och det går inte fort fram med Slutet på Mr.Y, det verkar itne vara den bästa boken att ta sig ur en lässvacka med heller. Den är så seeeeg, så jag vet inte ens om den är värd att fortsätta läsa. 
 
 

Vinn en signerad utgåva av Cirkeln

 Den efterlängtade filmatiseringen av succéboken Cirkeln har premiär den 18 februari. 
 
Som ni alla säkert redan har koll på så har boken Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren filmatiserats. Lagom till biopremiären ges även en ny pocketutgåva ut med filmomslag. Hittills har jag bara läst de två första böckerna i Engelfors triologin Cirkeln och Eld. Men jag ska ta tag i den sista delen Nyckeln lagom till jag ska se filmen Cirkeln
 
Jag vet att vi är många som inte föredrar eller rent ut sagt hatar filmomslag. Men just detta omslag gillar jag mer än originalet. Dessutom lottar jag ut en SIGNERAD pocketutgåva av Cirkeln med detta omslag och en Nyckeln-tygkasse! 
 
 
Vad kan man vinna: En signerad pocketutgåva av Cirkeln med det fina filmomslaget och en Nyckeln-tygkasse!
Hur kan man vinna: Kommentera inlägget och skriv att du vill vara med och tävla, lämna gära en motiveringen också men det är inget måste.
 
Ni får gärna tipsa om tävlingen och följa bloggen på bloglovin, men det ger inga extra poäng!
  marklarsbooks.blogg.se
 
 
Tävlingen avslutas onsdag 18/2

Half bad - ondskans son

Half bad - ondskans son | Sally Green | Half bad #1 | s.360 | Semic
 
Nathan är ett oönskat halvblod i en värld för vita häxor. Speciellt hatad är han av rådet som konstant uppfinner nya lagar som försämrar som begränsar hans tillvaro och sätt att leva. För att en häxa ska kunna överleva måste denne få dricka blod från en nära familjemedlem och få tre gåvor på sin sjutton årsdag, vilket rådet inte vill att Nathans ka få göra. Nathan måste kämpa för sitt liv vilket innebär att leva begränsat och utstå tortyr. 
 
Half bad - ondskans son är brutal men jag hade ändå förväntat mig något råare. Det finns konstant något mörkt över bokens handling, vilket beror på Nathans berättarröst. Det gör ont i hjärtat att läsa om Nathans uppväxt och man känner hela tiden önskan från pojken som bara vill vara som alla andra och därmed kuna bli älskad och accepterad. Lösningen till detta ligger ju så nära, om rådet bara lärde känna Nathan istället för att vara så främlingsfientlig och känna sig hotad hade han kunnat slippa den tortyren.Det sjuka vid dessa tillfällen att vi hela tiden kan dra paralleller till vårt eget samhälle där vi tyvärr har alldeles för många främlingfientliga som tar alldeles för mycket plats och makt. 
 
Det jag gillar allra mest med boken är att den handlar om häxor utan att fokuset liger på trollformler och annat hokuspokus. Visst får vi ta del av en del magiska krafter men inte på ett sådant sätt att det känns förtrollande eller magiskt. 
 
Betyg: 4 av 5

Järnprovet

Järnprovet | Holly Black & Cassandra Clare | Magisterium #1 | s.384 | Bonnier Carlsen
 
Callums pappa har alltid varnat honom för att använda magi och lita på trollkarlar. Detta blir svårt då Call blir kallad på intagningsprov till Magisteriet, det går inte riktigt som planerat och snart är Call i fullfärd med att göra allt som hans pappa varnat honom för.
Ett nedlagt krig hotas påbörjas där det slutade och det är bara en som kan stoppa det.  
 
Detta samarbete mellan Holly Black och Cassandra Clare ä verkligen något jag sett fram emot. Jag har läst Spiderwick serien av Holly Black, The Mortal instruments och The Infernal devices av Cassandra Clare, båda är skickliga författare med riktigt bra böcker. Jag har tidigare läst att Järnprovet är en bok som påminner om Harry Potter vilket fick mig att se fram emot boken oerhört mycket. Dock förstod jag inte hur lik Järnprovet faktiskt var Harry Potter.
 
Även fast jag visste att boken liknade Harry Potter så häpnar jag tidigt över hur lika de är, det är inte händelserna i sig som är slående lika, utan det är som om hela huvdkaraktären fått sina drag och personlighet rakt från Harry Potter. En pojke som är ensam överlevare från en massaker som dessutom besitter magiskförmåga, han har ett ärr - dock på benet, han har ingen kunskap om den magiska världen, han anses udda och blir utsött i den "verkliga" världen, han får två vänner (den ena pojke, den andra flicka). Men den likhet som är otäckt lik Harry Potter får man reda på i slutet, vilket inte går att avslöja utan att spoila hela boken. Jag hade kunnat gå med på vissa likheter, såklart att en karaktär kan ha svart hår och vara magiker utan att behöva förknippas med Harry Potter, men det är så mycket författarna hade kunnat göra annorlunda för att slippa den här jämförelsen. Även om det känns som om författarna tagit huvudkaraktärerns drag rakt av från Harry Potter är boken riktigt bra. 
 
Den magiska världen presenteras bra även om jag fortfarande vill veta mer om den, vilket jag förhoppningsvis får göra under de fyra kommande böckerna. Händelserna är spännande och nya vilket gör det lätt att sträckläsa boken, även om jag kunde gissa mig fram till slutet (jag använde mig av mina erfarenheter från Harry Potter - vilket Black och Clare också gjort) så ser jag oerhört mycket fram emot nästa bok! 
 
Jag har nog mest klagat på Järnprovet, men om man väljer att göra en ripoff av Harry Potter som huvudkaraktär så är det lätt hänt. Det jag vill få fram är att boken var fantastisk ändå, om man inte bryr sig om de uppenbara liknelserna så är det en toppen bok. Men på grund av detta så får boken inte fullpott av mig.
Boken är kort sagt riktigt bra och läsvärd för de som gillar fantasy, läs den!
 
Betyg: 4 av 5

Månadssammanfattning Januari 2015

Lästa:
De odödligas hunger av Julie Kagawa
Half bad - ondskans son av Sally Green
Katherine-teorin av John Green 
Järnprovet av Holly Black & Cassandra Clare
Systrars öde av Jessica Spotswood
Hjärta av damm av Ingelin Angerborn
Land of stories: The wishing spell av Chris Colfer
The shadow of blackbirds av Cat Winters
Midvinterblod av Mons Kallentoft
Harry Potter och hemligheternas kammare av J.K. Rowling
Grimmen av Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson
Den man älskar av Mari Jungstedt
Julklappstjuven av Anna Jansson
Endgame - Kallelsen av James Frey
Det hemliga hisschaktet av Lemony Snicket (ej med på bild)
 
Antal lästa:  15st
Hyllvärmare: 9 st
Svenska:
 13 st
Engelska:  2st
Omläsningar: 1st, Harry Potter och hemligheternas kammare!
Påbörjade serier:
 5st, Half bad, Magisteriet, Malin Fors,Land of stories, Endgame
Avslutade serier:
 1st, Systrarna Cahill,
Nya böcker:
 6st, 2 köpta och 4 rec-ex
 
Bästa bok: Harry Potter och hemligheternas kammare, Land of Stories: The whisingspell och kanske  The shadow of blackbirds
Sämsta bok: Julklappstjuven och Hjärta av damm
Största överraskning: The shadow of blackbirds, den verkade så otroligt tråkig i början men den blev (mycket) bättre!
Största besvikelse: Den man älskar, jag ser alltid fram emot att läsa Jungstedts böcker. Tyvärr var det här en av de sämre
 
Kommentar: Bra början på året! Det märks att det inte vart så mycket skolarbeten då mycket blivit läst. Jag har inte skaffat hem så många böcker vilket är himla bra, dessutom är redan 4 av dem redan lästa. Men jag tror (och hoppas) att i och med bokrean i slutet på februari så kommer desto fler böcker bli inköpta. Hemmakväll hade 50% på alla filmer och tv-serier så en hel del pengar försvann där = mindre pengar att spendera på bokrean.
 
Just nu läser jag: Amerikanska gudar av Neil Gaiman. Det är en riktig tegelsten som jag inte siktar på att bli klar med i Februari. Nu i Februari deltar jag även i en utmaning där man ska läsa så många hyllvärmare man kan vilket ska bli riktigt kul (och behövligt inför bokrean)!