Utpost

Utpost | Ann Aguirre | Razorland #2 | s. 320 | Modernista
 

Ingenting är sig likt för Spadertvå. När hon levde under jord betraktades hon som vuxen. Numera, i staden Räddning på Ovansidan, uppfattas hon som en ung problemtjej, och hon måste gå i skolan. Men Spadertvå passar inte in bland de andra tjejerna: Det enda hon kan är att slåss.

Dessutom har hennes stridspartner Tålig tagit avstånd från henne. Hennes känslor för honom har inte förändrats, men han verkar inte ens vilja komma i närheten av henne längre. Förvirrad och ensam letar hon efter ett sätt att komma bort från staden.

Hon anmäler sig som frivillig till de sommarpatruller som skyddar odlarna medan de arbetar på fälten utanför stadsmuren. Det brukar vara ett rent rutinuppdrag, men situationen har förändrats på Ovansidan. Missfostren håller på att bli smartare. De spanar. Väntar. Planerar. De tycks ha bestämt sig för att krossa Räddning. Det krävs en orädd jägarinna som Spadertvå för att stoppa dem.

Jag gillade verkligen den första delen i Razorlandserien men var tyvärr inte lika förtjust i slutet. Utpost är en fullpängare, den har allt som Enklav hade plus lite till (exempelvis ett bra och spännande slut). Jag hade inte förväntat mig att gilla Utpost mer än första boken i serien.

Utpost är sjukt spännande, men det jag gillar allra bäst är mysteriet med missforstren och hur det påverkar samhället Räddning. Däremot gillar jag inte alls namnet Räddning på en by, känns som om man gjort en miss när man översatte eller så låter det mer naturligt på originalspråket. 

Att välja en favoritkaraktär är svårt, men valet står mellan Moder Eke och Tålig. Ömheten och kärleken som Moder Eke ger Spadertvå vinner nog över Tåligs känslor och handlingar för Spadertvå. Att utse en hatkaraktär är typ alla av kvinnligtkön, det låter hemskt men författaren har framställt de flesta kvinnor som riktiga satmaror då de vägrar acceptera Spadertvå som jägarinna. Hela samhället är så bakåtsträvande att det gör mig arg! 

Sista delen i triologin kommer inte ut förrän i september enligt Bokus. SEPTEMBER?! Det ger er som inte läst serien än tid att läsa den, för det bör måste ni göra!

 

 

Galveston

Galveston | Nic Pizzolatto | - | s.245 | Kalla Kulor
 
Samma dag som Roy Cady får ett illavarslande cancerbesked av sin läkare, inser han att hans boss en brutal lånehaj och barägare vill se honom död. Någonting som påstås vara ett rutinuppdrag är i själva verket en dödsfälla för Roy, men när röken lagt sig är det han som lever och hans mördare som ligger kvar. Men kvar på platsen och i högsta grad vid liv är också Rocky, en ung kvinna med trasigt förflutet. Efter att ha hämtat upp Rockys lillasyster flyr trion från New Orleans till Galveston, Texas, i ett fåfängt försök att undkomma sina fiender.
 
Ett snyggt omslag är alltid ett stort plus men det som lockade mig mest till att läsa Galveston var att det är samma författare som skrev True Detective. Eftersom handlingen verkade spännande och TV-serien True Detective är så himla bra, iallafal första säsongen, så påbörjade jag Galveston med minst sagt höga förväntningar.
 
Galveston börjar segt men ändå lovande, mystiken försvann i och med att man även får läsa kapitel från nutid för att sedan kastas tillbaka 20 år i tiden där själva huvudhandlingen utspelar sig. Det som gör mig mest besviken är att boken hade så mycket potential som författaren inte använder. Jag har läst otroligt mycket hyllningar om Galveston men tyvärr förstår jag inte varför. Ett slut med en rejäl twist hade kunnat räddat boken från min besvikelse, jag hade förväntat mig något mystikt och spännande. Istället fick jag läsa en seg bok i hopp om att slutet skulle rädda den. 
 
Trots all min kritik så uppskattade jag ändå läsupplevelsen, om författaren ger ut fler titlar som blir översatta till svenska läser jag dem gärna!
 
 
 

Månadssammanfattning November 2015

 
Lästa:
Komma Fram - Rainbow Rowell
Mockingjay - Suzanne Collins
Catching Fire - Suzanne Collins
The Hunger Games - Suzanne Collins
De underkända - Michael Hjort, Hans Rosenfeldt
 
Antal lästa: 5
Hyllvärmare: -
Svenska:
 2
Engelska: 3
Omläsningar: 3, Hungerspelstriologin
Påbörjade serier: -
Avslutade serier:  -
Nya böcker:
  0! Under November fick jag inte hem en enda bok!
 
Bästa bok: Komma fram!
Sämsta bok:. De underkända, men den var inte dålig
Största överraskning:Komma fram!
Största besvikelse: Ingen!
 
Kommentar: Under November nådde jag mitt Goodreadsmål med 100 lästa böcker 2015! Det blev inte mycket läst men jag hade mycket plugg i November och trots det hann jag läsa alla tre böckerna i Hungerspelen innan sista filmen hade premiär! 
 
Just nu läser jag: De odödligas sång av Julie Kagawa!

Stormens öga

Stormens öga | Leigh Bardugo | Grisha-triologin #2 | s.304 | Gilla Böcker
 
Alina flyr från Ravka, jagad av det hon gjort och aldrig kan glömma. Tillsammans med Mal försöker hon börja ett nytt liv i ett land på andra sidan havet, men det är svårt för henne att hålla sin kraft gömd och låtsas vara någon annan än Solbringaren.

Skuggmästaren har överlevt och reser sig starkare än någonsin med en ny, skräckinjagande kraft och en plan som hotar att få hela världen att rämna. Alina är den enda som kan stoppa honom. Hon återvänder till Ravka för att rädda sitt land och sitt folk, men i takt med att hennes kraft växer sjunker hon allt djupare ner i en värld av mörk magi och svåra val. Allt närmare Skuggmästaren och allt längre bort från Mal. Till slut måste hon välja mellan sitt land, sin kraft och den kärlek hon inte trodde sig kunna leva utan – eller riskera att slukas av stormen som rasar kring henne. 
 
Jag var inte superimponerad av den första boken i Grisha-triologin, men jag ville såklart veta vad som skulle hända med Alina, Mal, Skuggmästaren och Ravka. Mina förväntningar på andra boken i serien, Stormens öga, var måttliga vilket resulterade i att jag bjöds på en läsupplevelse som överträffade mina förväntningar. 
 
Stormens öga har en mörkare ton över sig än den föregånde boken I ljusets makt, vilket jag gillar. Alina förändras om det är till det bättre eller sämre är svårt att säga men det får mig helt klart att längta ännu mer efter nästa bok! Twisterna och slutet minskar inte suget till sista boken, det är så mycket jag vill veta om Alina och alla de andra. Det kan hända vad som helst och jag älskar det!
 
Om man, liksom mig, inte var storförtjust i första boken borde man absolut plocka upp Stormens öga och ge serien en andra chans!
 
 

Favoritlista

Jag hitta den här listan hos Elin och eftersom min blogguppdatering är lika med noll just nu så kändes den passande. 

Favoritförfattare:
1. J.K Rowling
2. Fredrik Backman
3. Gillian Flynn
4. Jandy Nelson
5. Suzanne Collins 
 
Jenny Han, Michelle Hodkin, Tahereh Mafi och Veronica Roth vill jag också ha in på listan men de fick inte plats. Jag är fortfarande osöker på om Suzanne Collins platsar i listan då Hungerspelen är fenomenal men serien om Gregor är enligt mig ingen höjdare. 

Favoritgodis
1. Ferrero Rocher
2. Kinder Schoko Bons
3. Riesen
4. Twix 
5. Lion Peanut
 
Jag väljer glass framför godis alla dagar i veckan, men eftersom det inte gills som godis har jag inte valt att lista mina favoritglassmaker i godislistan. Hur som helst så väljer jag Häagen-Dazs framför Ben & Jerry's förutom Cookie Dough som HD inte alls lyckades med! Jag gillar inte chokladglass men i aniljglassen får det gärna vara bitar av choklad, men helst kakdeg.

Favoritdricka
1. Coca-Cola
2. Villabrus
3. Ramlösa Key Lime, Pinapple
4. Julmust
5. Fanta Exotic

Favoritkaraktärer 
1. Ove i En man som heter Ove
2. Warner i Shatter Me-serien
3. Augustus i The Fault in our stars
4. Frankie i Den ökända historian om Frankie Landau-Banks
5. Hagrid i Harry Potter-serien

Favorit tv-serie
1. Game of Thrones
2. Twin Peaks
3. Gossip Girl
4. Bob's Burgers
5. New Girl
 
Kan vara så att Twin Peaks ska ha en första plats, men just nu vill jag så gärna ha en ny säsong av Game of thrones så den får vara kvar högst upp. 

Samlar på
1. Böcker
2. Filmer 
3. TV-serier 
4. Skor
5. Koftor
 
Samlar är fel ord, men det här är sakerna jag helst lägger mina pengar på.

Favoritresemål
1. Ungefärt vart som helst i Norge
2. Stockholm
3. 
4. 
5. 
 
Jag är inte alls berest och de enda länder jag besökt är Polen och Norge. Polen var en skolresa där vi besökte koncentrationslägrena, inte en mysig resa. I övrigt har jag hört att Polen är fint, vilket jag inte märkte av under min resa.
Stockholm är trevligt att besöka när tiden finns och Norge är underbart (men pizzapriserna är hemska).

Drömresemål
1. Venedig
2. London
3. Thailand
4. Australien
5. Nya Zeeland

Göra på en lördagkväll
1. Äta pizza
2. Läsa
3. Se film/ tv-serie
4. Äta glass
5. Äta popcorn
 
Efter varje punkt ska det även stå + mysa med katterna förutom när det ska ätas pizza.

Favoritklädesplagg
1. Koftor
2. Byxor
3. Stickade tröjor
4. T-shirt
5. Linne

Favoritmat
1. Pizza
2. Julskinka
3. Kyckling och wokgrönsaker i röd currysås
4. Pommes + köttigt tillbehör (kan även fungera med klyftpotatis)
5. Hamburagre (från Max)

Vart läser du helst
1. Tåg
2. Sängen
3. Soffan
4. Bilen (när inte jag kör, såklart)
5. Balkongen

5 Olater
1. Jag stökar alltid ned 
2. Tvättid införskaffas förstnär tvättkorgen är full sedan länge och när det börjar bli akut med typ strumpor
3. Använda men rena kläder samlas på en stol tills att den inte får att sitta på längre 
4. Jag viker aldrig mina kläder vilker medför att min garderob alltid är kaos och smockfull (det samma gäller skoskåpet).
5. Jag är grymt lat när det kommer till att läsa om en text jag skrivit

5 saker du är bra på
1. Sova
2. Äta godis
3. Prata
4. Hitta anledningar till att köpa exempelvis böcker men även skor och kläder
5. Mysa på katterna