Jag köpte en fin bok

Ni vet den där enkäten/taggen "5 Frågor", där finns det en fråga som undrar om man köpt någon bok på grund av dess utseénde. Nu är det som så att jag köpte en bok igår. På grund av att den var så himla fin! Att det var Guldkompassen på engelska gjorde ju inte saken sämre.

Det guldiga sticker ut eller hur man nu ska förklara det. Nu vill jag ha resterande delar i samma omslag också!

Nytt - röda ryggar

 
Hemtentan skickades in i fredags och då fick jag äntligen nöjesläsa igen, lägligt nog trillade Papperssstäder ner i brevlådan dagen innan! Tyvärr är den inte lika bra som Förr eller senare exploderar jag, men helt klart läsvärd.
     Var på loppis och hittade Ronja Rövardotter i det nya röd-rygg-formatet. Jag har den redan, men när den bara kostade 10kronor så kan jag leva med att ha dubletter. Inser nu att jag vill ha alla Astrid Lindgren böcker i det formatet och helst får alla kosta 10kronor styck. 
 

Säljer och skänker bort böcker

Nu måste jag få undan en hel del böcker då både lägenheten och förrådet svämmar, så nu säljer och skänker jag alla mina bokbytes böcker och några till. (Bokbyten går bra om det är en bok som jag verkligen vill ha)
Köparen betalar frakten.

 Hemma kanske inte är en plats
Jag går dit du går av Nina Lacour - 20kr
Vid din sida av Anne Cassidy - 20kr
Legend av Marie Lu (x1,) - 30kr
Clockwork princess av Cassandra Clare - 30kr
Tyst av Hannah Harrington - 20kr
Den sista akten av Mari Ljungstedt 
Den farliga leken av Mari Ljungstedt - 20kr

När oskluder kysser av Per Hagman - 5kr
Motsatsen till kärlek av Julie Buxbaum -5kr
I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell - 5kr
PS Jag älskar dig av Cecilia Ahern - Skänkes
Linas kvällsbok 1&2 av Emma Hamberg - Skänkes
Jack, uppskäraren av Glenn Lauritz Andersson 
Sandor /slash/ Ida av Sara Kaderfors - Skänkes
 
Paganinikontraktet av Lars Kepler - 5kr
Inte han av Sheila O'flangan - 5kr
Delirium av Lauren Oliver (engelska) -5kr
Angels and demons av Dan Brown (engelska) -5kr
Digital Fortress av Dan Brown (engelska) - 5kr
Vargbröder av Michelle Paver - Skänkes
Vargbröder havets fångar av Michelle Paver - Skänkes

Överrenskommelser av Simona Ahrnstedt - 5kr
Allt är upplyst av Jonathan Safran Foer - 5kr
Mer än ögat ser av Melissa Marr - 5kr
Under din hud Mer än ögat ser av Melissa Marr - 5kr
Berusad av evigt liv Mer än ögat ser av Melissa Marr - 5kr
Mycket mer än så av Sarah Dessen - 10kr
En olustig början av Lemony Snicket - 30kr
Across the universe av Beth Rivers - 30kr
(ej med på bild) Vattenänglar av Mons Kallentoft (storpocket) - 10kr

Har  även en del Åsa Larsson böcker som jag vill göra mig av med, om någon är intresserad, säg till så kan jag kika efter vilka det är.
En lista

Senast köpta inbundna bok:  Det var Mycket mer än så av Sarah Dessen. Fast den var ju inte inbunden, den var i kartonnage utan löstagbart omslag.

Senast köpta pocketbok: Det är någon från bokrean som jag förbokat, det gills tycker jag. Nattens cirkus och slutet på Mr.Y tror jag den heter. 

Favoritgenre: Young Adult fast på svenska. Unga vuxna som avdelningen heter på biblioteket känns inte som rätt ord för genren. 

Favoritbokhandel: Jag var till Stockholm i våras och gick för första gången in på SF bokhandeln, då hittade jag min favorit! Men annars är det Akademibokhandeln inne på Flanör här i Gävle.

Favoritbibliotek:  Stadsbiblioteket här i Gävle har helt okej utbud, men det känns inte så mysigt. Alftast lilla bibliotek är mysigare, så Alftas med Gävles utbud :)

Favoritplats att läsa (i hemmet): I soffan, jag ha satt fast en lampa på fönsterbrädan så jag har min lilla läshörna. Eller sängen, köpt ny sänggavel nu så det känns mysigare att läsa i sängen nu än förrut, men det är så lätt att somna där.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Det får nog bli på tåget, det får tiden att gå fortare och man kan få bort lite av den stimmiga omgivningen då när man kommit in i boken. 

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Kartonnage böcker gills också tycker jag. Gail Carringer, Veronica Roth, Sarah Dessen, Fredrik Backman och ... jag kommer inte på en till!

Bästa lässnackset: Jag älskar popcorn, så det är mitt svar. Visst blir man fet av fingrarna men man få helt enkelt äta med några fingrar, komma ihåg vilka och bläddra med de andra. Choklad gillar jag också mycket men det blir fläckar hur man än äter. 

Bästa läsdrycken: Coca-cola och varm choklad! Jag har druckit mig less på te. Men om jag ändå skulle dricka te så blir det citronte med honung!

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Helst tyst eller lite vardagsbrus som inte stör. Alltså ingen form av prat eller musik. Fast musik fungerar bara jag kommit in i boken. 

När på dygnet läser du helst? Spelar ingen roll, bara jag inte är trött så kan jag läsa när som helst. 

Bästa bakfylleläsningen: Jag fattar inte riktigt, när man är bakis, bakis eller bookhangover? Jag gissar på det sista och då säger jag Underbara Helvete eller Femtio Nyanser. 

Bästa kollektivtrafikläsningen: En deckare, helst av Mari Jungstedt och i pocket! De är lättlästa och man kommer in i dem på en gång. Man kan lätt glömma bort omgivningen och kanske missa en hållplats. 

5 frågor om böckerna i din bokhylla

1. En bok du inte läst ännu men verkligen ser fram emot.
Jag har massor av böcker jag ser fram emot att läsa bland annat Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg, Drömgångare av Samatha Shannon (men storleken skrämmer mig) och Den äldste av Christopher Paolini.

2. Den bästa boken du har hemma.
Så himla taskig fråga! Sagoberättaren av Antonia Michaelis! Eller kanske Smaragdgrön av Kerstin Gier som nyligen lästes ut, den var ju så himla bra! Men om man tänker på vilken bok jag fått största book hangovern av så är det Underbara Helvete.

3. En bok du önskar hade varit bättre och som kanske var lite onödig att köpa.
Helt fantastiskt att jag inte kommer på en enda bok, men jag har ju inte läst alla mina böcker heller. Kanske att det kommer fram något gruskorn bland mina guldklimpar!

4. Någon bok du var jättepepp på när du köpte den men som sedan bara blivit stående.

Hemligheternas rike av Kristin Cashore, som jag var tvungen att ha precis när den släpptes FÖRRA året...

5. En bok du köpt mest för att den hade vackert omslag.
Tror faktiskt inte att jag har köpt en bok enbart på grund av att den har fint omslag, men jag ville läsa KoMo mest på grund av det. Men det är väl inte så konstigt, TITTA BARA PÅ OMSLAGET!

 

 

Eleanor & Park

Titel: eleanor & park
Författare: Rainbow Rowell
Förlag: Berghs, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 330
Serie: -

Handling (från baksidan):
Eleanor
... Rött hår, fel kläder. Stod berdvid honom tills han vände på huvudet. Låg bredvid honom precis innan han vaknade. Fick alla andra att verka gråare och tristare och totalt ointressanta.

Park
... Han vet att jag kommer att gilla en låt inna jag har hört den. Han skrattar inna jag kommer till slutklämmen. Det finns ett ställe på hans bröst, precis nedanför halsgropen, som gör att jag får lust att låta honom hålla upp dörrar för mig.

Tankar:
Till en början tänkte jag att det här var en skön bok att läsa i innan jag skulle lägga mig, att det skulle vara en sådan där mysig historia som man kunde somna gott till. En förutsägbar kärlekshistoria helt enkelt. Jag hade fel, så himla fel. Två kvällar läste jag och på den tredje var jag tvungen att läsa ut den, men det blev iallfall innan jag skulle lägga mig, dock lite mycket senare än jag tänk mig. Eleanor & Park är en gripande bok som har liknar Berövad men ändå inte.

Eleanor & Park är ingen förutsägbar kärlekshistoria, det är en fantastisk berättelse om en alldeles för verklig vardag och omöjlig kärlek. Det var inget jag hade väntat mig, men den överträffade förväntningarna, gånger tusen.

Vi får möta Eleanor först genom Parks ögon, hur hans första intryck av henne var. Det var hemskt och brutalt ärligt, det är en början på en kärlekshistoria med massor av hinder.

Språket är lätt och boken är välberättad så att man upplever den och målar upp bilder utan problem, man skrattar, gråter och lider med karaktärerna.

Det är en sådan där bok där man blir så paff av slutet att man fortsätter blädra efter författarens tack och förbi de blanka sidorna tills den slår igen och då bläddrar man igenom boken en gång till ihopp om att man missat ett par skrivna sidor. En bok som man måste få smälta och helst läsa om en gång till innan man kan släppa taget om den, men även då ligger den och gnager bak i huvudet.

En bok gripande som naglar fast sig och vägrar släppa taget, jag vill att alla ska läsa Eleanor & Park!
 

Betyg: 5 av 5

Vill ha och bokrea tips

Vill ha böcker (varje bok är en länk):
 
 
 
Böcker som jag redan och älskar:
 
 
Jag har hittills beställt sex stycken böcker.


 

Bokrean har dragit igång!

Bokrean på bokus har nu dragit igång! Har hittat en hel del böcker jag vill ha men kanske inte behöver (till exempel TATUH-serien).
 
Länk till bokrean!
 
Uppdatering: Såg även att Icas bokrea kommit igång, de har inte lika stort utbud som bokus men en del böcker är billigare (till exempel TATUH-serien).
Länk till Icas bokrea!

Nytt!

Jag var in på Akademibokhandeln i veckan och frågade efter Mycket mer än så av Sarah Dessen i kartonnage. Efter ett bra tags letande hittade personalen (som var supertrevliga) den på lagret från förra årets bokrea. Fyndade boken för 69 kronor.
Min mormor var ner till mig och köpte födelsedagspresenter till mig (gäller att vara ute i tid) och undrade om det inte var någon bok jag önskade mig. Jag behärskade mig och valde ut en endaste bok, den som jag allra helst ville ha, nämligen Smaragdgrön av Kerstin Gier! Innan hon åkte hem så fick jag ta med mig boken, den är nu utläst! Tack!
Jag samlar ju på Syskonen Baudelaires olycksaliga liv serien och hittade fyra av dem billigt på tradera. Fick hem ett paket med tre böcker, trodde att säljaren glömt eller struntat i den fjärde. Senare samma dag hittade jag den där fjärde boken som inte fanns i paketet på Erikshjälpen för 10 kronor, köpte den och fick såklart den fjärde boken på måndagen efter. Så den läggs undan till bokbyteshögen.
 
Fick ännu en Shaun Tan bok av Kabusa böcker, Det röda trädet. Den tackar jag för!
Across the universe är från ett bokbyte jag gjorde med Cecilia. Men nu så här i efterhand så kom jag på att jag knappt vet vad boken handlar om, läser på baksidan och inser att njaaaa kanske inte. Men tack så mycket Cecilia! :)
 
Jag har även fått ett nytt bokmärke. Det till höger är det nya och det till vänster är det gamla.
 
 

Äntligen!

Var in på Akademibokhandeln idag och hittade BOKREA-katalogen. Har tittat igenom den ett x antal gånger nu i hopp om att hitta fler böcker. Hittills har jag bara hittat en bok jag SKA ha.
 
 
Är det bara jag som tycker att det brukar vara dåligt utbud på ungdomsböckerna under bokrean?
 

Månadssammanfattning Januari 2014

 
                                                                                                                 
 
Lästa:
Du går inte ensam av Mari Jungstedt
Rubinröd av Kerstin Gier
Safirblå av Kerstin Gier
Beautiful Creatures - Det högsta priset, det största offret av Kami Garcia och Margaret Stohl
berättelser från yttre förorten av Shaun Tan
För dig blottad av Sylvia Day
För dig sedd av Sylvia Day
Eragon av Christopher Paolini
 
Antal lästa: 8st
Hyllvärmare: 6st
Svenska: 8
st
Engelska: 0st
Omläsningar: 0st 
 
Bästa bok: Det måste nog ändå vara Rubinröd eller Safirblå
Sämsta bok: Jag har läst riktiga höjdar böcker i Januari och även om För dig blottad bara fick tre av mig på goodreads så är den inte dålig. Den var pinsam i början men sen blev jag ju fast. Så ingen sämsta bok denna månad!
Största överraskning: Eragon, den har jag haft ett tag (typ ett år) men inte läst förren nu. Jag har varit lite rädd för att den ska kännas lite för fantasy-aktig. Men det gjorde den inte och jag gillar den skarpt! Nu hoppas jag på att resterande delar är lika bra.
Största besvikelse: För dig blottad, den kändes lite väl lik Fifty Shades, till och med karaktärerna. Men jag gillar den ändå!
 
Kommentar: Jag hade en vecka ledigt efter jul någon gång och då hann jag läsa hälften av böckerna. Sen har det varit fullt upp med plugg. Kurslitteraturen har jag valt att inte ta med i mina månadssammanfattningar, då jag anser att jag endast vill ta med nöjesläsningen.
Jag har som sagt bara läst riktigt bra böcker i Januari och det är bara För dig blottad som fått en trea i betyg restan har fått fyra eller högre.
 
Just nu läser jag: Konsten att tala med en änkling, men jag känner att det är en bok som kommer skuffas undan när jag hittar någon annan bok som jag hellre vill läsa. Elaenor & Park tänkte jag börja läsa så fort tiden finns.

Stjärnmärkt

Titel: Stjärnmärkt
Författare: Jessica Spotswood
Förlag: raben&sjögren, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 362
Serie: Systrarna Cahill #2
 
Denna recension kan innehållaspoilers om du inte läst tidigare delar!

Handling
(från förlaget):
Stjärnmärkt tar oss tillbaka till ett alternativt New England i slutet av 1800-talet - en värld befolkad av häxor, tyngd av brödraskapets förtryck och en ödestyngd profetia.

Cate har gått med i systraskapet, en hemlig sammanslutning av häxor. Där axlar hon motvilligt den tunga bördan av att vara den utvalda, den häxa som en gammal profetia pekat ut som den som ska leda kampen mot brödraskapets tyranni och få till stånd en ny magisk tidsålder.

Men även inom systraskapet härskar intrigerna. Lojaliteter och tidigare allianser prövas, svek och faror lurar bakom varje hörn och systrarnas mod, kärlek och vilja att beskydda de man älskar testas till max.

Tankar:
Det var ett tag sedan jag läste första delen (som jag inte trodde att jag alls skulle gilla, vlket jag absolut gjorde) så till en början var det lite svårt att hänga med. Men författaren påminner om vad som hänt tidigare utan att det blir jobbigt vilket underlättade läsningen.

Det tar ett litet tag innan själva boken drar igång, men även om den är något seg i början så är den inte dålig. Författaren bygger upp förväntningarna sakta men säkert. Det är mycket att ta in till en början så den sega farten fngerar utmärkt. Jag älskar att läsa om tiden de lever i,1800-talets slut. Något jag har svårt för är att lista ut vilka av karaktärerna man kan lita på, de är så många och en stor del verar vara lömska. De är svårt att komma ihåg vem som är vem ibland och speciellt när de heter så lika som till exempel Maura och Maud. Men jag blandar inte ihop dem så ofta, men det händer.

Förra boken slutade med att Cate åkte iväg till Systrarna och lämnade sina egna hemma, vilket gav sug efter nästa bok. Men det här slutet mina vänner, slår det förra med hästlängder! Cliffhangern! Gaah! Det borde vara olagligt (inte riktigt men nästan) att göra slut som detta! Jag vill vara kvar i Cates förtrollande och hemska värld ett tag till så jag vet hur det går.

Jag gillar Cates karaktär, hon är inte precis mesig men hon velar och vem skulle inte göra det i hennes situation och hon visar stor oro över hennes systrar. Favoritkarakärern är helt klart Tess, den yngsta av systrarna Cahill men kanske också den modigaste och starkaste. Men något jag inte förstå är hur de kan umgås med Maura, mellan systerna, jag känner absolut noll empati för henne. Det är obegripligt hur man kan stå ut med en sådan människa även om hon är ens syster! Några andra jag inte gillar är såklart brödraskapet, må de brinna i helvetet (åtminstonde på bål).

Omslaget på boken är något jag verkligen uppskattar då det passar så otroligt bra ihop med den första boken. Jag hoppas verkligen att omslagsserien fortsätter att matcha!
 
Stjärnmärkt är en förtrollande bok som jag rekommenderar till de som vill läsa ha spännaning, magi och häxor. Jag ser verkligen fram emot nästa bok!
 
Betyg: 4 av 5