Maze Runner - i dödens labyrint

 
 
Maze Runner - i dödens labyrint | James Dashner | Maze runner #1 | 368 s. | Semic
 
Thomas vaknar upp i en låda och vet inte vart han är. Några pojkar hjälper honom upp ur lådan och tar med honom in i en värld som består av frågetecken framförallt kring labyrinten. De har varit här länge och kan både sina och världens oförändrade rutiner. Men när Thomas kommer förändras allt, vad har han med det att göra och varför känns det som om Thomas känner igen sig?
 
Jag har länge velat läsa Maze runner serien och när jag såg att den skulle släppas på svenska så hade jag inga ursäkter till att inte läsa den längre. Förväntningar var riktigt höga då jag sett att det är så många som läst serien och älskat den. Däremot var inte framsidan en superhit. Den passar bokens handling bra, men det är ju filmomslaget, varför?!
 
Boken börjar med att Thomas vaknar i sin låda och han vet inte vart han är. Författaren har verkligen lyckats med att ge oss som läsa att känna samma förvirring som Thomas känner. Vart är jag? Vad händer? Vilka är dessa människor? och så vidare. De första 50 sidorna är stora frågetecken, man vill veta vad som händer och vad olika begrepp betyder som till exempel klonk, mos, slaskare och klagare. Det är ord som används ofta men som inte förklaras på en gång. Nyfikenheten och spänningen om vad allt innebär tar snabbt över och Maze runner blir fort en riktig bladvändare. När man fått svar på största delen av frågorna brukar det innebära att mystiken försvinner, men inte i detta fall. Maze runner behåller sin mystik genom att besvara frågorna.
 
Även om Maze runner var en bladvändare så gick det inte snabbt att ta sig igenom boken då det var så mycket nya ord och innebörder man inte förstod till en början, mot slutet rinner boken på bättre. Detta är inget som drar ner boken, inte alls, snarare tvärtom!
 
Slutet hade kunnat gett mer sug efter nästa bok än vad det gjorde. MEN man fick smygläsa de två första kapitlerna till nästa bok och då kom det suget. Hur ska jag kunna vänta till nästa höst på nästa bok?!
Är du ute efter spänning och mystiskmiljö är Maze runner helt klart något för dig!
 
Betyg: 4 av 5

Allegiant

 
 
Allegiant | Veronica Roth | Divergent #3 | 400 s. | Modernista
 
Allegiant börjar bara ett litet tag efter att Insurgent slutade. Efter visningen av Edit Priors film delas staden upp i två, de som vill göra något, ta reda på mes och återuppta falangerna och de som vill avskaffa falangerna, som dessutom inte bryr sig om filmen. Tris och Tobias hamnar lite i kläm med dessa grupper för att sedan göra valet.
 
SOM JAG LÄNGTAT EFTER DENNA BOK! Jag påbörjade min läsning av Allegiant med tron om att den skulle bli årets bästa bok. Självklart hade jag helt rätt. Helt klart årets bästa bok, hittills! Med detta sagt förstår ni nog att förväntningarna på Allegiant minst sagt var skyhöga.
 
Allegiant skiljer sig från de tidigare böckernas skrivsätt då man varvar mellan Tris och Fours synvinklar. Boken är inte lika lättläst som föregångarna i Divergent-serien. Detta kan bero på all information man får och måste ta in för att förstå. Det är ju i denna bok (slutet) som allt händer, det är nu vi ska få svaren på allt! Inte konstigt att det blir mycket information. Det är mycket att ta in, men det gör inte mig någonting alls.
 
Jag är väldigt glad över att Tris inte är lika vrång, grinig och barnslig i den här boken till skillnad från Insurgent. Tris som karaktär har växt rejält sedan förra boken. Däremot tycker jag att Four växlar i sin "mognad", vilket är lite synd.
 
Jag började gruva mig för slutet när jag hade omkring 70 sidor kvar av boken (jag har lyckats undgå alla spoilers!). Vilket jag nu i efterhand kan säga att jag gjorde rätt i. Först och främst ville jag inte att denna fantastiska serie skulle sluta, inte än! För det andra hade jag ingen aning om vad skulle hända i the grand finale, i varje serieslut händer det något stort eller borde göra och jag trodde inte att Allegiant skulle vara ett undantag, jag hade rätt. Att ha fått följa Tris och Tobias i dessa tre böcker har varit fantastiskt och nu är den resan slut. Det känns så himla tomt!
 
Alltså SLUTET! Utan att spoila för mycket så måste jag säga att slutet var perfekt och helt fel. Jag hade verkligen inte väntat mig det som hände. Alltså, SLUTET!
 
Om du inte läst Divergent-serien så bör du gra det bara för att kunna läsa Allegiant. Denna serie ligger helt klart högst upp på min lista av favoritserier och Allegiant toppar min favoritbokslista. LÄS!

Betyg: 5 av 5
 
En serie som får alla poäng möjliga, varje gång!

Varför spelar utsidan en sådan stor roll i våra bokhyllor?

På många bokbloggar så ser man folk som skriver hur fint det är när man har hela serien samlad i en och samma storlek. Man blir sur när en bok man beställt är någon millimeter kortare eller längre än de i resterande serien. Jag hör också till den här skalan av människor, men varför? Vad spelar det egentligen för roll om den ena är i pocket och den andra i inbundet? Det är ju bokens innehåll vi är ute efter men ändå jagar vi upp oss över något så litet som några millimeters skillnader. Jag både förstår och inte alls varför vi jagar upp oss över en sådan sak. Ibland ser jag någons bokhylla där den personen har massor av olika format på en serie, det ser så charmigt ut.Varför kan inte jag sluta bry mig om en sådan petitess? Varför har formatet/storleken på boken en sådan stor betydelse?
 
Bryr du dig om att att en bokserie ska matcha och vara i samma format och storlek, eller bryr du dig inte alls?
 

Just nu


Äntligen! Fick precis hem Allegiant av Veronica Roth från Modernista. TACK! Idag står läsning på schemat.



Nytt v.32

Under veckan fick jag hem fem nya böcker, mitt efterlängatde paket från cdon och ett rec-ex från Semic. Helst skulle jag vilja läsa alla på en gång.
Maze runner - i dödens labyrint av James Dashner fick jag från Semic, tack! Jag har velat läsa den ett bra tag nu, men när jag såg att Semic skulle översätta den så väntade jag tills de släppte den. MEN omslaget, alltså detta omslag och jag är inte kompisar.
The evolution of mara dyer av Michelle Hodkin, ÄNTLIGEN! Jag läste första delen i mitten av förra månaden, så fort den var slut ville jag ha nästa del. Så när vi skulle till Göteborg tyckte jag att det var perfekt med ett besök på SF-bokhandeln. Men det blev ju inte av så jag gjorde en beställning från Cdon istället, men det tog ju en sådan himla tid för paketet att komma fram!
Jag läste The Selection av Kiera Cass i början på juli. Hur bra som helst! Det blev ju som sagt inget besök på SF-bokhandeln i Göteborg. Men egentligen gjorde inte det såååå mycket för när jag kom hem upptäckte jag att cdon hade rea på engelska böcker, 2 för 99. Hela The selection serien fanns med så då passade jag på att köpa hem resterande delar! Dock är det lite hjärtskärande att The one är lite längre än de andra, men jag tror att jag kanske står ut med det.
 
 

Längta

 
Längta | Sylvia Day | Historical romance #4 | 249 s. | Bookmark förlag
 

"Att vara rik kan vara farligt. Någon försöker skrämma den intelligenta arvtagerskan Eliza till äktenskap, men hon har inga planer på att låta sig duperas. I stället hyr hon en man som ska infiltrera friarna.

Men att ha vissa män i sin närhetkan vara farligare. När privatdetektiven Jasper Bond inte kan motstå Eliza svala skönhet ger han sig själv ett dubbelt uppdrag – att avslöja den skyldige och övertyga Eliza om att det finns något som kallas äkta kärlek".

Jag hade tidigare läst Crossfire-serien, Förskalv|Efterskalv och Synda av Sylvia Day när jag fick hem Längta. Detta ledde till att jag var tvungen att läsa Drama och Älska innan jag tog tag i Längta, den sista i Historical romance-serien. Jag farade att den skulle vara lik Synda, vilket den också var men några snäpp bättre.

Sylvia Days böcker brukar vara lättlästa och fängslande, Längta är inget undantag. Efter att ha läst alla böcker i Historical romance-serien kan man lätt se ett mönster i handlingen som kan bli lite enformigt om man, som jag, plöjer igenom dem under en kort tid. Men trots detta så gillade jag Längta, den hade en bra kombination av spänning, kärlek och passion. Tyvärr så saknade jag känslan av att måste-läsa-nu-och-kan-inte-göra-något-annat känslan. Längta är en helt okej kärlekhistoria och bättre än sina föregångare i serien.


Betyg: 3 av 5


uppdaterat bokbyte

 
Bokbytet är nu uppdaterat, för att se fler böcker klicka på länken, eller knappen "bokbyte"!
 

Storrensning!

 
Igår fick jag för mig att jag skulle rensa bland alla mina böcker. ALLA. Kartonger och påsar med böcker hämtades upp från källaren och tog upp halva lägenheten. Halvvägs in i sorteringen tröttnade jag, men sorteringen blev gjord iallafall. Jag vill så gärna ha alla mina böcker uppe i bokhyllan, men mitt utrymme räcker inte till. (jag och sambon delar bokhylla, jag har tre hyllor til mina böcker + högst upp, ovan på själva hyllan. Han har två hyllor och sen har vi en gemensam). Så det gäller att prioritera. Böckerna som inte fick plats bars ner i källaren igen.
Får alla era böcker plats i bokhyllan/orna?
 
Under morgondagen kommer mina bokbytes böcker att uppdateras, ni som redan är med i Läs - byt gruppen på facebook vet redan vilka böcker det är.
 

Månadssammanfattning Juli 2014

 
 
Läst:
Sankta Psyko av Johan Theorin
På vinst och förlust av David Nicholls
Livet, universum och allting av Douglas Adams
Om jag stannar av Gayle Forman
The unbecoming of mara dyer av Michelle Hodkin
Torka aldrig tårar utan handskar - döden av Jonas Gardell
Liesl & Po av Lauren Oliver
Blodläge av Johan Theorin
Himlen börjar här av Jandy Nelson
Wither av Lauren Destefano
Längta av Sylvia Day
Jokern av Markus Zusak
Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
Spökstaden av Ransom Riggs
om detta talat man endast med kaniner av Anna Höglund
Mamette av Nob
(De överstrukna är böcker som jag trodde jag läst under Juli men som jag läste under Juni)
 
Antal lästa:  16st
Hyllvärmare: 6st
Svenska:
13st
Engelska: 3st
Omläsningar: -
Påbörjade serier:
3st, The selection, Mara Dyer & The chemical garden
Avslutade serier:
1st, Torka aldrig tårar utan handskar.
Nya böcker:
9st
 
Bästa bok: THE UNBECOMING OF MARA DYER! Wither hade kunnat fått delad första plats om det inte vore för slutet i den.
Sämsta bok: Om jag stannar, jag plågade mig igenom bok i hopp om att den skulle ta fart och bli bättre.
Största överraskning: Himlen börjar här, den var mycket bättre än vad jag trott. Blodläge och Sankta psyko var också MYCKET bättre än förväntat.
Största besvikelse: Slutet på Wither, det kändes så mesigt. Så nu är frågan om serien ens är värd att fortsätta läsa.
 
Kommentar: Sommarlovet är i fullgång men strandläsningen blir inte av. Det har varit alldeles för varmt. Anledningen till att det blivit så många böcker läst är på grund av alla resor jag gjort. Bussresa till och från Stockholm, bilresa tur och retur från både Göteborg och Norge.
 
Just nu läser jag: Nattens cirkus, den går riktigt trögt alltså. Har kommit ca 80 sidor in, blir den bättre?