2x Recensioner: Jul

Titel: Tomten och den röda halsduken
Författare: Lena Arro och Catarina Kruusval
Förlag: raben&sjögren, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 24
Serie: -
 
Handling (från förlaget):
Tomten vandrade målmedvetet genom skogen. När han nådde skogens rand hörde han ett mycket svagt rop på hjälp från sjön, som var täckt av tunn, svart is. Men plötsligt trampade tomten på ett stycke rött tyg - en halsduk! Han plockade upp den, steg ut på den tunna isen och lät halsduken fyllas av vinden och förvandlas till ett segel. Visslande snabbt gled han iväg tills han nådde den som ropade, en and som fastnat i isen! Tomten måste rädda fågeln och i mörkret fick de söka skydd tillsammans under halsduken som blev deras mysiga bo.

Tankar: En mysig saga med fina bilder lagom till jul. Boken börjar med att det är ett barn som tappar halsduken efter vägen. Men mamma och pappa vill inte stanna bilen för att plocka upp den. Jag tolkar det som att barnet sedan fantiserar ihop en fin berättelse om vad som hände med den halsduken. En tomte hittar den, han tar med sig halsduken som kommer väl till hands på tomtens vandring mot julen. Under resan hjälper han djur och erbjuder sovplats till dom i halsduken.
En mysig julbok som mesta dels utspelar sig på hösten. 
Betyg: 4 av 5 (extra poäng för de fina bilderna)
 
 
Titel: Tro på tomten
Författare: Lotta Olsson & Benjamin Chaud 
Förlag: raben&sjögren, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 101
Serie: -
 
Handling (från förlaget):
Det är något lurt med julen i år. Den tar liksom aldrig fart: det kommer ingen snö, adventsstjärnorna slocknar hela tiden och alla julgranar tappar sina barr så fort de ska bäras hem. När amarylliskrukan för andra gången ligger krossad på golvet hemma hos Tilda förstår hon att det har gått troll i julen bokstavligt talat!

Bakom spegeln i hallen, i den andra världen, bor trollet Skrufs. Och där bor alla de andra väsen som människor runt om i världen har slutat tro på. Också den som är orsak till den misslyckade julen! Skrufs, som är ett godhjärtat troll, är förtvivlad och vänder sig till Tilda för att få hjälp. Men hur ska de tillsammans få alla barn att tro på tomten igen? Och kommer de att hinna rädda julen?
 
Tankar:
Boken har 24 kapitel, man kan börja läsa första december och sen ett kapitel varje dag fram till julafton. Eller så läser man allt på en gång. Eller lite då och då. Man får bestäma själv helt enkelt, men för stämningens skull rekommenderar jag att läsa ett kapitel om dagen till julafton. 
En varelse som kallas JT förstör julen för alla på hela jorden, för de har slutat tro. Inga adventsstjärnog fungerar, ljusstakar slocknar och julsakerna är borta. Det är en spännande bok som handlar om vad som händer när man slutar tro, speciellt på tomten. Utan tomten blir det ingen jul, det är denna bok ett bevis på. 
Varje kapitel är fyra sidor långt som inleds med en bild som täcker en hel sida. Boken går att återanvända till varje jul. Men i år passar den allra bäst eftersom till exempel advent infaller samma dagar som i boken. 
En ojulig julbok, med massor av jul! 
Betyg: 4 av 5
 
 

Just nu: Tentaplugg

 
Jag har en tenta i kursen Barn och ungdomslitteratur. Där jag ska diskutera två valfria böcker, enda kravet är att böckerna ska vara skriven av en kvinnlig och en manlig författare. Mina val blev Harry Potter och Guldkompassen. Så jag ska läsa om två av de bästa böckerna jag läst, inte en tråkig tenta med andra ord. Dock är Harry Potter redan utläst, de rosa post-it lapparna är ställen i boken som kan vara bra att ha med i tentan (karaktärbeskrviningar och andra viktiga saker). 
 

Den lilla boksnapparen

Titel: Den lilla boksnapparen - en godnattsaga
Författare: Helen Docherty & Thomas Docherty
Förlag: Alfabeta, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 32
Serie: -
 
Handling (från förlaget):
Varje kväll läser djuren i skogen godnattsagor för sina ungar. Men så en dag börjar böckerna försvinna, en efter en. Det måste vara boktjuvar i farten. Men vilka är de? Kaninen Elina bestämmer sig för att lösa mysteriet. Hon riggar en fälla av böcker och till slut står hon öga mot öga med tjuven.
 
Tankar:
Boken är en godnattsaga i högsta klass, den rimmar. Jag älskar när böcker rimmar, det är en slags mysfaktor. En annan rolig överraskning är att huvudkaraktären som en kanin, heter Elina. Det är inte ofta jag stöter på en karaktär med mitt namn, men jag blir lika glad varje gång det händer. 

Rimmen är fantastiska och bilderna lika så! Kontrasterna i bilderna passar så bra ihop. Ljuskällan i bilderna är en sänglampa som ger känsla av en brasa. Dit inte lampan räcker är det mörkt och ger en känsla av kyla.
 
En godnattsga som den ska vara, med fantastiska rim och underbara bilder!
 
Betyg: 5 av 5

Sommarregler

Titel: Sommarregler 
Författare: Shaun Tan
Förlag: Kabusa Böcker, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 52
Serie: -
 
Handling (från förlaget):
Sommarregler öppnar en fantastisk och drömlik värld där två pojkar utforskar de häpnadsväckande platser och varelser som finns runt omkring dem. Den berör hur svårt och komplicerat det kan vara att växa upp och om alla de faror som lurar på vägen.
 
Tankar:
En fantastik bilderbok, helt otroliga bilder! 
Fokuset ligger helt klart på bilderna, de gigantiska bilder som tar upp hela sidorna. Det finns nästan en mening på varannan sida, men mycket mer text än så behövs inte. Bilderna talar för sig själva. Boken handlar om de regler pojkarna lärt sig under sommaren. Bilderna visar konsekvenserna av vad som händer när man bryter mot reglerna. Man får fundera lite vad som menas, bilderna är till stor hjälp och det mesta av tiden går åt till att bara titta och ta på sidorna. Kvalitén på sidorna, hela boken, var något jag blev glad över. Pappret som boken är tryckt på hjälper också mycket till att få känslan som boken ger. 

Jag har aldrig läst något av Shaun Tan tidigare, men det tänker jag ändra på. Jag är helt tagen av bilderna. Helt otrolig!
 
Betyg: 4/5
 

Månadssammanfattning November 2013

 
 
Lästa:
Hungerspelen av Suzanne Collins
Fatta eld av Suzanne Collins
Revolt av Suzanne Collins
Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman
Boktjuven av Markus Zusak
Det förtrollade urverket av Philip Pullman
Den femte vågen av Rick Yancey
Jellicoe Road av Melina Marchetta
Sommarregler av Shaun Tan
Sven tittar ut av Ann-Christine Magnusson och Lars Winnerbäck
Varelserna, Elias bok av Magnus Nordin
Nikkis dagbok #1 Berättelset från ett (inte så) fantastiskt liv av Rachel Renée Russell
Vålnader på vasaskeppet av Martin Olczak och Anna Sandler
 
Antal lästa: 13st
Svenska: 13st
Engelska: 0st
Omläsningar: 3st 
 
Bästa bok: Boktjuven, den var riktigt bra. Men den var ännu bättre när man ifrån sig boken och tänkte igenom det som hänt, då var den som allra bäst!
Sämsta bok: Nikkis dagbok #1 Berättelset från ett (inte så) fantastiskt liv, inte riktigt min typ av bok helt enkelt.
Största överraskning: Den femte vågen, som jag inte trodde att jag skulle gilla så mycket som jag gjorde.
Största besvikelse: Jellicoe road, jag gillade den verkligen. Men efter att alla har sagt att den är så fantastisk så hade jag hoppats på en riktig wow-upplevelse. Jag hade nog gillat den mer om jag inte haft så höga förväntningar på den. 
 
Kommentar: Att jag ens lyckats läsa 13 böcker denna månad! Fullt upp men ändå får jag in läsningen. Det känns himla bra tycker jag. Glad att jag hann läsa om hela Hungerspelen och se filmen som var FANTASTISK! Nästa månad är de julafton, jag hoppas på mycket böcker i julklapp och jag väntar på en del recex. Jag hoppas på att julkänslans kommer i år. Var är snön?!
 
Just nu läser jag: Clockwork prince, men det går segt. Jag har ju glömt bort hur Clockwork Angel slutade. Så det är lite av ett mysterium att läsa ibland. Bloodlines läser jag lite då och då i också, den går också segt. I Kaninhjärta har jag kommit till hälften. Jagger, Jagger läser jag till skolan, men den är så jobbig. Man får liksom en klump  magen av den.