Hetta

Hetta | Jane Harper | Aaron Falk #1 | s.335 | Forum
 
Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet. 

Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer – men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen. 
 
Hetta är en thriller jag sett dyka upp lite här och där på både bloggar och instagram, ingenstans har jag sett något negativt om boken. Det är inte bara de positiva recensionerna som fått mig vijla läsa boken, även fina omslaget hade sin påverkan. Det jag inte visste förrän nu efter att jag läst Hetta är att det är första delen i en serie om Aaron Falk dock vet jag inte riktigt hur jag ställer mig till det. Trots att jag oroar mig resten av serien inte kommer leva upp till Hetta vill jag ändå ge den ett försök om den översätts till svenska.
 
Jag är ju en sådan som inte läser baksidetexten av böcker jag vill läsa och nu när jag ser hur förlaget beskriver handlingen är jag ännu gladare över att jag inte läste det innan. Jag gillar verkligen att påbörja en bok, speciellt thrillers och deckare, utan att veta något som helst om fallet. Hetta är verkligen en sådan bok som tjänar på att läsaren går in utan att veta mycket alls om vad som har och kommer hända. Det bästa med hela boken var att man som läsare famlade i konstant ovisshet vilket såklart gjorde att man inte gärna ville lägga ifrån dig boken. De flesta kapitel slutar så spännande att man inte vill sluta läsa.
 
Karaktärerna är inte för många och alla verkar ha något att dölja vilket bidrar till den ihållande spänningen och de otippade händelserna. Utan att säga för mycket så hade jag ibland mina aningar om vad som skulle hända, jag hade fel för det mesta men ändå var vissa saker inte superoväntade. 
 
Det verkar som att thrillers är en svår genre att bemästra, oftast börjar böckerna bra men faller platt i slutet. Jag var orolig att Hetta skulle platsa in på den listan med thriller vars slut förstör hela läsupplevelsen. Till min glädje platsar Hetta inte in på den listan och förtjänar därför sin plats i bokhyllan bland thrillers som håller måttet rakt igenom. Slutet var kanske inte det mest ultimata men det är inget som drar ner bokens betyg.
 
Hetta är en thriller precis i min smak.