Vem som helst utom Ivy Pocket

Vem som helst utom Ivy Pocket | Caleb Krisp | Ivy Pocket #1 | s.352 | Modernista
 
Ivy Pocket är en vandrande katastrof, som gång på gång väcker ilska och frustration hos de snobbiga aristokrater hon arbetar för.
 
Men bilden vår hjältinna har av sig själv är en helt annan. Ivy är övertygad om att hon är allmänt underbar, fullkomligt charmerande och extremt begåvad.
 
När Ivy hamnar i Paris, ensam och utfattig, har hon ingen aning om hur hon ska ta sig tillbaka till England. Då blandar sig ödet i och Ivy kallas till en döende hertiginnas sjuksäng. Hon får där i uppdrag att leverera ett magnifikt diamanthalsband (som möjligen har en förbannelse vilande över sig) till Matilda Butterfield på hennes tolvårsdag. Från det ögonblicket och framåt kastas Ivy Pocket in i ett häpnadsväckande äventyr fullt av skurkar, galenskap och missförstånd.
 
Vem som helst utom Ivy Pocket dök upp i brevlådan helt oväntat och prioriterades därför inte. Sen började massor av hyllande recensioner upp, alla verkar se fram emot att läsa mer om Ivy Pocket. Utom jag. Trots att det är en middle grade-bok så kändes de lättlästa 350 sidorna otroligt långa. Under hela bokens gång väntade jag på att förstå vad alla andra verkar gilla. För mig är Ivy Pocket är otroligt svårgillad karaktär och det är inte förrän i slutet när hon visar upp sina känslor som jag faktiskt känner någorlunda medkänsla. Jag kan förstå hur man kan tycka boken är rolig men den faller mig inte alls i smaken.  
 
 
 

Dödens port

Dödens port | Rick Riordan | Olympens hjältar #4 | s.546 | Bonnier Carlsen
 
Gaia har öppnat dödens portar och nu väller monster från antikens dödsrike ut över jorden. Percy Jackson och Annabeth är instängda i underjorden och måste möta Tartaros alla fasor på egen hand. De andra halvgudarna Jason, Piper, Hazel, Leo, Frank och Nico utkämpar ett tvåfrontskrig: På ena sidan Gaias monster, på andra sidan deras före detta vänner i den stridslystna romerska armén. 
I en tempelruin i Grekland reser sig Dödens port. Att stänga den kommer att kräva alla deras krafter. Och mer ändå. 


Helt ärligt så tog det emot lite att börja läsa Dödens port, det känns som om Riordan har fått slut på nya ideér och börjat upprepa sig. Man kan redan i förväg lista ut vad som kommer hända, ett monster attackerar, en halvgud ställs på prov och vinner mot monstret, repeat. Jag är ändå glad att jag tog mig igenom boken, för när jag väl läste så ville jag inte lägga ifrån mig den för trots klagomålen ovan så kom det något oväntat då och då. 

Jag väntar spänt på sista boken då det finns så mycket som måste klaras upp. Trots att största delen av Dödens port känns som en upprepning av de föregående böckerna i serien så är det mycket som jag inte kan lista vad som kommer hända i sista boken. 

Gillar man Percy Jacksson så bör man verkligen plocka upp Olympens hjältar, men man måste verkligen vara på rätt humör för att uppskatta den till fullo.
 
 
 

Nytt - Rättviks marknad

Ett besök på Rättviks marknad i början på månaden resulterade i två böcker (tvåsiffrigt antal med filmer, en fikapaus, lunch och en mjukglass). Har ni vägarna förbi Rättvik rekommenderr jag verkligen Sörlins bokhandel! Denna gång fick jag med mig Kvinnan på tåget av Paula Hawkins och efter lite velande Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma.
 

I solstormens spår

I solstormens spår | James Dashner | Maze runner #0,5 | s.352 | Semic
 
När Thomas hamnar i labyrinten är världen utanför i ruiner. Solstormar har bränt jorden och ett fruktansvärt virus härjar. Men hur blev världen sådan? Ingen av dem vet. Deras minnen har raderats och det förflutna är förlorat.
 
Mark och Trina var där när det hände, de såg världen brinna. De flydde från ett översvämmat New York och har startat ett nytt liv när något ännu värre drabbar världen. Viruset. 
 
En sjukdom som förstör människors hjärnor och tar bort allt som gör dem mänskliga. Ingen går säker. Ingen, utom en övergiven femårig flicka. Vem är hon? Kan hon vara nyckeln till mänsklighetens överlevnad?

Detta är alltså en prequel till Maze runner, man får följa Mark som levde när solstormarna först kom och brännde sönder det mesta i dess väg. Jag hade hoppats på att få reda på mer om Thomas bakgrund då jag aldrig riktigt gillat Theresa, så till en blrjan blev jag något besviken när första kapitlet handlade om Theresa för att sedan handla om någon Mark man aldrif förr hört talas om. 

I solstormens spår var svår att komma in i, jag fick pina mig igenom de första 100 sidorna innan jag faktiskt kände att jag ville fortsätta läsa boken. Det som jag gillade mest var Mark tillbakablickar på hur det var när solstormarna först kom och kaoset som uppstod då. Sen handlade det mest bara om vraken och ointressant regeringsjox. Alltså, regeringsjox brukar vara det som är intressant i dystopier och misslyckas man med att gör det intressant så misslckas man i stort sett med hela boken. 
 
Början var seg, mitten var spännande och slutet var segt, därav mitt låga betyg. Men trots att ajg lovade mig själv att inte läsa någon mer bok av Dashner åtminstonde inte något med koppling till Maze runner så blir jag ändå sugen på att läsa Dödlig kod, vilket verkar vara från Thomas synpunkt innan själva labyrinten. 
 
I solstormens spår känns som om man försöker suga den sista musten ur den omtyckta Maze runnertriologin. 
 
 

Månadssammanfattning April 2016

(Lägg märke till Algots vattenskägg)
 
Lästa:
-
 
Antal lästa: -
Hyllvärmare: -
Svenska:
 -
Engelska: -
Omläsningar:
Påbörjade serier: 
-
Avslutade serier:  -
Nya böcker:
 1 (1 recex)
 
Bästa bok: -
Sämsta bok: -
Största överraskning-
Största besvikelse: -
 
Kommentar: Biggest lässvacka of my life
 
Just nu läser jag: Inget, men just nu beror det enbart på att jag inte kan välja vilken bok jag vill påbörja. Började läsa I solstormens spår men känner mig less på Maze runner

Felfri

Felfri | Sara Shepard | Pretty little liars #2 | s.256 | Modernista
 
Signaturen A fortsätter  att sätta skräck i de forna bästisarna Spencer, Aria, Emily och Hanna. De fyra var oskiljaktiga tills den gemensamma kompisen Alison – som kände till gängets mörkaste hemligheter – försvann spårlöst för tre år sedan.
 
Nu har Alisons döda kropp hittats nergrävd i en trädgård, men A fortsätter att trakassera dem. Om det inte var Alison som skickade alla hotfulla meddelanden – vem är det då? Eftersom vännerna varit inblandade i en olycka som de tystat ner vågar de varken gå till polisen. I stället tvingas de allt djupare in i en härva av lögner. Och en sak är säker: Den mystiska A sitter inne med tillräckligt många snaskigheter för att kunna förgöra dem.
 
Trots att jag läst de fem första böckerna i serien så jag ändå fram emot till att nästa i serien ska ges ut på svenska av Modernista och jag hoppas verkligen att de ger ut alla 16 (?!) i serien. Pretty little liars är något som jag skulle vilja säga är ett guilty plesaure, men med tanke på hur mycket jag gillar Gossip Girl så måste jag säga att det är precis vad jag vill ha. Det är lättläst, fullt med intriger, drama och skvaller! Men det stoppar mig inte från att bli arg på karaktärerna, hur svårt ska det vara att prata med varnadra och polisen?

Hur kan man använda sig av ett omslag som ska föreställa huvudpersonerna när de inte ens är i närheten av att se ut som dem i boken? Men jag föredrar ändå dessa omslag framför de som B.Wahlströms använde sig av med barbiedockor. 

Jag hade hoppats på att näste del skulle komma ut under sommaren men tyvärr så måste jag vänta tills hösten. Under tiden kan ni som gillar Gossip Girl men ännu inte läst Pretty little liars plocka upp serien och läsa ikapp!
 
 
 

Nytt Februari - April

Sedan Februari har jag hunnit få hem en samling av recensionsexemplar från Modernista

Felfri
av Sara Sheppard, den andra delen i Pretty Little Liars-serien och utläst!

Ormens skugga
av Rick Riordan, den tredje och sista delen i Kanekrönikan, jag har inte varit superförtjust i de två föregående böckerna i serien och väntar just nu på att jag ska få lust att avsluta serien.

Vem som helst utom Ivy Pocket
av Caleb Krisp, ett recensionsutskick jag inte bett om, jag läste ut boken för några dagar sedan, recension kommer!

Glastronen av Sarah. J. Maas, första delen i Glastronenserien. SÅ. HIMLA. BRA.
 
 
I solstormens spår av James Dashner från Semic, en prequel till Maze runner-serien. Det verkar bli en hel prequelserie, jag hoppas verkligen jag gillar den här boken för jag är inte så glad vid tanken av serien.

Dödens port
av Rick Riordan från Bonnier Carlsen, den fjärde delen i Olympens hjältar. Jag påbörjat läsningen lite smått och hoppas på att jag ska få mer sug på att fortsätta. 

Nu har vi kommit till mina bokrea"fynd". Dessa var inte mycket till fynd då jag inte borde ha köpt dem över huvud taget. Klassiker och jag går inte ihop, åtminstone inte baserat på de jag läst. Dessa inhandlades enbart på grund av deras utseende. Först köpte jag Flugornas herre av William Golding och Dödssynden av Harper Lee, dessa kan jag tänka mig läsa, iallafall den sistanämnda.

Omslagen var så fina att jag sedan bestämde mig för att köpa de andra tre i samma format. Mrs. Dalloway av Virginia Wolf, Möss och människor av John Steinbeck och Främlingen av Albert Camus. Jag kan trösta mig med att de är fina och att jag har hört talas om alla av dem förutom en, Möss och människor
 
De här böckerna var egentligen de enda som borde ha blivit köpta under bokrean, för dem här ville jag verkligen ha. Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler, jag har läst så mycket fina recensioner om denna så jag ser verkligen fram emot att läsa den.

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer vann Augustpriset och även den har fått många fina recensioner. Jag läste den nyligen och jag förstår verkligen varför den fått sitt pris. 
 
Nattfilm av Marisha Pessl är ännu ett bok"fynd" från bokrean. Jag ville inte gå därifrån tomhänt och det resulterade i den. Den är tjock och tung vilket resulterar i att jag gruvar mig för att påbörja läsningen av den. Jag har läst väldigt blandade recensioner om den och om jag ska läsa den måste den fängsla mig från första stund.

The uninvited av Cat Winters fick jag i födelsedagspresent. Jag har två andra böcker av samma författare i inbundetformat därför ville jag även ha denna i hardback. Dock var den här versionen mycket dyrare än de andra och dubbelt så dyr än paperbacken, därför passade jag på att önska mig den när jag fyllde år. Tyvärr så ser den ut som skit (det kanske är att ta i men ful är den) och är i helt fel format. 
 
Etiguette & espionage av Gail Carriger är ett bokbyte och jag är verkligen sugen på att läsa boken, MEN jag vill läsa ut Parasol Protectorate-serien först.
 

Glastronen

Glastronen | Sarah. J. Maas | Glastronen #1 | s.400 | Modernista

I kungadömet Adarlan – där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand – kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott.

Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling – mördare, tjuvar och soldater – blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe.

Kronprinsen, Dorian Havilliard, kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet, Chaol Västfall, kommer att träna henne. Och båda kommer att försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda.

Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld.
 
Ingen kan ha undgått hypen kring denna serie. Den har varit överallt och jag har inte sett ett enda negativt ord om den. Jag hade länge funderat på att läsa serien på engelska och har hållit i den flera gånger på SF-bokhandeln, men ändå inte köpt den. Framsidan har skrämt mig, den ser så high fantasyaktig ut, vilket inte har lockat mig. När Glastronen äntligen gavs ut på svenska så kände jag att det var dags för mig att se om den var värdig hypen. DET ÄR DEN!
 
Jag läste Glastronen en bit in i min lässvacka, trots det tappade jag aldrig suget att läsa den. Det som gör mig orolig är att nästa del varken finns med i Modernistas sommar- eller höstutgivning. Frågan nu är om jag ska köpa hem serien på engelska eller behöva uppleva den eviga väntan på att nästa bok ska översättas. 
 
Glastronen har en grym huvudkaraktär, Celaena, en tjej som föredrar att slåss med dolkar (för en gångs skull så är det inte en tjej med pilbåge), och såklart en början på ett triangeldrama. Det som är det jobbigaste med triangeldramat är inte att det är... utan att jag inte vet vem jag "hejar" på! Det finns inte en enda sak jag skulle vilja ändra på i boken, den har allt! 
 
Jag begär att Modernista ger ut andra delen i serien NU!
 
 
 

Månadssammanfattning Mars 2016

 
Lästa:
Vindsjälar - Mons Kallentoft
Bränd himmel - Gilly MacMillan
Felfri - Sara Sheppard
Glastronen - Sarah. J. Maas
The Archived - Victoria Schwab
Brising - Christopher Paolini
 
Antal lästa: 6
Hyllvärmare: 4
Svenska:
 5
Engelska: 1
Omläsningar: - 
Påbörjade serier:
2 (The Archived, Glastronen) 
Avslutade serier:  - (Önskemånglarens dotter)
Nya böcker:
 4 (3 recex, 1 present)
 
Bästa bok: Glastronen 
Sämsta bok: Vindsjälar
Största överraskning: Bränd himmel
Största besvikelse: -
 
Kommentar: Under Mars blev jag äntligen klar med Brisingr, efter tre år har den äntligen blivit läst! 
 
Just nu läser jag: Hemligheternas kammare, Vem som helst utom Ivy Pocket, Dödens port och The indigo spell. Jag försöker komma ut ur en lässvacka och läser det jag känner för. 

Bränd Himmel

Bränd himmel | Gilly MacMillan | - | s.464 | Modernista 


Under en söndagsutflykt i Leigh Woods strax utanför Bristol låter Rachel Jenner sin åttaårige son springa i förväg. Ben är utom synhåll bara en kort stund. Sen är han borta – och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm.


I media slår försvinnandet ner som en bomb. Några ödesdigra handlingar får både pressen och allmänheten att vända sig mot Rachel. Och samtidigt visar det sig att Rachels syster bär på fruktansvärda hemligheter.

Kriminalkommissarie James Clemo och hans kollega Emma Zhang arbetar intensivt med det prestigefyllda fallet. Men när ledtrådar slutar i återvändsgränder och lögner kommer fram i ljuset blir läget allt mer desperat – för alla inblandade.

Rachel är pressad till bristningsgränsen av sorgen och den förkrossande oron över sin son, av trycket från polisutredningen och den hårt dömande allmänheten. Vem kan hon egentligen lita på? Och vem kan lita på henne?

I somras fick jag hem Bränd himmel utan att ha bett om den (sådant är alltid lika trevligt), men kände inte att jag hade tid att läsa den då och sen kom andra böcker i mellan. I mars tog jag äntligen upp boken oh undrar nu varför jag inte läst den tidigare. Jag var fast från sida ett. 

Man får läsa från mamma Rachels perspektiv och från kommisarie James, detta medförde ny information konstant vilket gjorde boken till en riktig bladvändare. Inte blev den sämre av alla twister som tillkommer. 

Bränd himmel har jämförts med Gone Girl, jag förstår jämförelsen till viss del. Det är inte själva handlingen som gör sig påmind utan själva mörkret. Jag klassar dem båda som thrillerdeckare, vilket är en genreblandning jag gärna vill utforska mer. 


Jag vill läsa mer av MacMillan!