Prinsessan och den fasansfulla Björnen

Prinsessan och den fasansfulla Björnen | Per Gustavsson | s.28 | Natur och Kultur
 
På morgonen när prinsessan vaknar är det som att något saknas. Det är tyst. Inga fåglar som kvittrar. Inget knak och brak från bullriga älgar. Alla skogens djur gömmer sig … i prinsessans slott. Älgarna står i garderoben. En hemsk björn bråkar och förstör i skogen så inga andra djur vågar vara där längre. Prinsessan rycker ut för att lösa problemet förstås. Men inte ens hon rår på björnen själv, här krävs samarbete!
 
Tidigare har jag läst Måntornet av författaren Per Gustavsson och den gillade jag verkligen, både tecknarstilen och handlingen. I somras försökte jag få fritidsbanren intresserade av hans Prinsessböcker utan framgång. Därför blev jag himla glad när denna låg innanför dörren när jag kom hem en dag. 
 
Det första jag reagerar på att denna Prinsessan varken hjälplös eller bär en stor tyllklänning. Hon är tuff och bär svärd för att kunna beskydda skogens invånare, i detta fall mot en fasansfull björn. Bilden som presenterar björnen är hemsk, den ser så förskräcklig ut men den är perfekt för det är verkligen en fasansfull björn. Tillsammans med både bilderna och texterna är denna bok väldigt underhållande, jag vill läsa mer om Per Gustavssons Prinsessa!  
 
 

The Heir

The Heir | Kiera Cass | The selection #4 | s.342 | Harper Collins
 
Princess Eadlyn has grown up hearing endless stories about how her mother and father met. Twenty years ago, America Singer entered the Selection and won the heart of Prince Maxon—and they lived happily ever after. Eadlyn has always found their fairy-tale story romantic, but she has no interest in trying to repeat it. If it were up to her, she'd put off marriage for as long as possible.
 
But a princess's life is never entirely her own, and Eadlyn can't escape her very own Selection—no matter how fervently she protests.
 
Eadlyn doesn't expect her story to end in romance. But as the competition begins, one entry may just capture Eadlyn's heart, showing her all the possibilities that lie in front of her . . . and proving that finding her own happily ever after isn't as impossible as she's always thought
 
Jag älskade verkligen slutet på The selection triologin och var väldigt skeptisk till att fler böcker skulle tillkomma i serien då slutet verkligen var perfekt! Nu när jag läst boken håller jag fortfarande fast vid att serien skulle ha slutat där det var planerat. The Heir hade fungerat mycket bättre som en spinoff serie på The Selection, tyvärr tror jag att de nya böckerna kommer dra ner det totala betyget för hela serien. 
 
Eadlyn, alltså America och Maxons dotter, huvudpersonen är en hemsk person. Jag trodde att hon skulle göra en totalomvändning så jag äntligen kunde börja gilla henne, eller åtminstonde förstå mig på henne. För mig verkar hon otroligt bortskämb utan någon som helst empati eller förståelse för sitt folk. Bortsett från den snobbiga huvudkaraktären så gillade jag handlingen och har hittat två favoriter bland kandidaterna i Eadlyns selection. 
 
Trots Eadlyn ser jag framemot nästa bok i serien!
 
 

Efter Alaska

 
Efter Alaska | John Green | - | s.309 | Bonnier Carlsen
 
Miles Halters sociala liv är något begränsat. Minst sagt. Han pluggar och sitter i tevesoffan med sina föräldrar. 
När han bestämmer sig för att packa ihop biografierna i pojkrummet i Florida (ja, han är besatt av kända personers sista ord och plöjer därför biografier) och flytta till internatet Culver Creek för att söka sitt "Stora Kanske" (japp, det var Francois Rabelais sista ord på dödsbädden) förändras hans liv för alltid. 
     Ett par rum ner i kooridoren på Creek presenteras han för Alaska Young. Hon förkroppsligar allt Miles Halter aldrig har varit i närheten av. Alaska är smart, rolig och osannolikt sexig. Och oberäknelig. 
 
Jag har tidigare läst boken men då under namnet Var är Alaska? Jag håller fortande vid att Efter Alaska är helt klart en av John Greens bättre böcker, men det slår ändå inte Förr eller senare exploderar jag. Bokens handling är lite av en emotionellresa. Det är så svårt om man ska skratta eller gråta över hur huvudkaraktären Miles beteende, därför blir man så himla glad över att han äntligen fått vänner. 
 
Det är svårt att inte säga för mycket om boken utan spoila något, däremot kan jag säga att Miles är den typiska John Green huvudkaraktären. En lite smått udda person utan några socialaerfarenheter som utvecklas enormt under bokens gång i och med dramatiska händelser och som vid slutet har fått en hel skara av vänner.
 
Gillar man John Green ska man absolut läsa Efter Alaska!
 
 
 

Lögner

Lögner | Sara Shepard | Pretty Little Liars #1 | s.224 | Modernista
 
För tre år sedan försvann Alison efter en övernattningsfest och har inte synts till sedan dess. Hennes vänner vid elitskolan i Pennsylvania sörjde henne, men i hemlighet drog de också en lättnadens suck: de bar alla på varsin hemlighet som bara Alison kände till. Nu har de nya hemligheter, smutsiga hemligheter som skulle kunna förgöra dem. När de så börjar få anonyma meddelanden och sms växer paniken. Har de blivit förrådda av någon i den egna kretsen? Eller ännu värre: Är Alison tillbaka?
 
Jag har tidigare läst de fem första delarna ur den här bokserien men kommer knappt ihåg något. Dessutom så följer jag TV-serien (som för övrigt borde ha slutat vid säsong 3 då den har ballat ur totalt). I boken beskrivs Spencer som en blondin som röker, Emily är blek, rödhårig och irlänsk och Hanna är brunhårig, alltså totala motsatsen till hur de ser ut i TV-serien. VARFÖR har man då "filmomslaget" när tjejerna i boken inte ens liknar dem på omslaget?!
 
Om man bortser från den stora tabben med omslaget så finns det ändå så mycket att störa mig på, hur alla snygga tjejer ska vara supersmala och att allt låter så otroligt töntigt på svenska men troligen låter helt normalt på engelska. Ändå vill jag fortsätta läsa serien, denna serie kommer bli mitt guilty pleasure då den är så himla ytlig men jag vill ju veta vad som kommer hända! Gillar man TV-serien men kan inte på nog av Pretty Little Liars så rekommenderar jag definitivt boken. Den skiljer sig enormt från TV-serien så det blir som att läsa om karaktärerna med nästan ny handling med samma nivå av drama. 
 
 
 
 
 

Månadssammanfattning Augusti 2015

 
Lästa:
A thousand pieces of you - Claudia Gray
The golden lily - Richelle Mead
P.S. I still love you - Jenny Han
My life next door - Huntley Fitzpatrick
Beyond the kingdom - Chris Colfer
Since you've been gone - Morgan Matson
Split second - Kasie West
Panic - Lauren Oliver
Vassa föremål - Gillian Flynn
 
Antal lästa: 9
Hyllvärmare: 1
Svenska:
 1
Engelska: 8
Omläsningar: 
Påbörjade serier: 
1, Firebird
Avslutade serier:  1, To all the boys I've loved before
Nya böcker:
  8st, 6 köpta och 2 recex
 
Bästa bok: A thousand pieces of you - Claudia Gray! Även Split second - Kasie West var en fullpoängare men jag är fortfarnade helt blown away av A thousand pieces of you.
Sämsta bok:. The golden lily - Richelle Mead, som absolut int var dålig men alla de andra böckerna är 4or eller 5or och denna var "bara" en stark 3:a
Största överraskning: Åter igen A thousand pieces of you - Claudia Gray. Jag trodde absolut inte att det var en bok för mig, men det var det verkligen!
Största besvikelse: Vassa föremål - Gillian Flynn, jag älskade både Gone Girl och Mörka platser, så hade hoppats på att bli lika tagen av Vassa föremål. 
 
Kommentar: Augusti blev månaden där jag tog igen lite på sommarläsningen. Detta var även månaden där jag skulle vara helt ledig, istället tog jag på mig fler jobbdagar, ändå hann jag med mycket läsning. Nu i september så börjar min engelskakurs och därför förbereda jag mig genom att nästan enbart läsa engelska böcker under Augusti. 
 
Tyvärr så kommer det nog inte bli så mycket läst i September då jag kommer spendera all min tid på att träna grammatik! Woho! Bye bye, fritid!
 
Just nu läser jag: The Heir - Kiera Cass, jag älskade verkligen det egentliga slutet på Selection-serien. Så jag har lite svårt att ta mig in i denna, men jag hoppas på det bästa!  

A thousand pieces of you

A thousand pieces of you | Claudia Gray | Firebird #1 | s.368 | 
 
Marguerite Caine’s physicist parents are known for their radical scientific achievements. Their most astonishing invention: the Firebird, which allows users to jump into parallel universes, some vastly altered from our own. But when Marguerite’s father is murdered, the killer—her parent’s handsome and enigmatic assistant Paul—escapes into another dimension before the law can touch him.

Marguerite can’t let the man who destroyed her family go free, and she races after Paul through different universes, where their lives entangle in increasingly familiar ways. With each encounter she begins to question Paul’s guilt—and her own heart. Soon she discovers the truth behind her father’s death is more sinister than she ever could have imagined. (Goodreads)
 
Först, titta på omslaget! 
 
Det här är nog den första bok jag köpt mest på grund av omslaget, den lät bra men omslaget lockade mer. För att vara ett så fint omslag så trodde jag faktiskt att boken skulle synas överallt på bokbloggar och goodreads, men jag tror varken jag sett att någon läst eller recenserat den. Detta oroade mig, jag menar hur kan inte någon ha läst en sån fin bok, eller är den dålig? Börjar läsa boken och inser att det känns lite väl science fiction för mig, för det gillar jag väl inte? Det är olika dimensioner och otillräckliga förklaringar, efter 50 sidor in i boken var jag tvungen att titta vad den hade för goodreadsbetyg, den hade 3,89, jag fortsatte läsa. Den var så trög att ta sig in, eller kanske inte så trög, det var jag som var trög att förstå. Sen: KABOOOM! SÅ. HIMLA. BRA! Dessutom höll detta bra i sig ända till slutet. Just nu så räknar jag ner till 3 december då uppföljaren kommer! 
 
Jag har aldrig läst något liknande, mest i rädsla av att jag inte ska förstå något. Nu har jag det, dessutom på engelska! Känner mig himla smart, så smart att jag faktiskt hittat några luckor som liksom inte förklaras. A thousand pieces of you är en perfekt kombination av allt och jisses, gissa om jag vill se den som film! DEN HÄR BOKEN ÄR SÅ HIMLA BRA! Den har jämförts med Cloud Atlas, har bara sett filmen och fattade noll, men eftersom jag gillade denna så mycket så funderar jag faktiskt på att försöka mig på boken! 
 
Hur som helst, i början hade jag som sagt svårt att fastna för boken, men jag tror att det berodde på att jag var så orolig för att inte förstå och för att den skulle vara dålig. När jag väl fått det bekräftat från betyget på goodreads att den är hyfsat bra så kan jag äntligen tillåta mig själv att komma in i den utan att vara superskeptisk. Supertöntigt men så var det. Jag lovar och svär att ingen behöver ha den oron över den här boken. 
 
Jag måste säga det igen, DEN ÄR SÅ HIMLA BRA! Läs den eller ångra dig för livet att du inte gjorde det, valet är faktiskt ditt. 
 
P.S. Nästa bok är också superfin, titta här!