Tidig julklapp

Eftersom jag och min pojkvän åker hem till Hälsingland och firar jul, så fick jag en tidig julklapp som var för tung att tas med på tåget. Julklappen innehöll en HARRY POTTER box! På pricken den jag ville ha och dessutom i inbundet format och på brittisk engelska. Boxen är så himla fin! Den här julklappen blir riktigt svår att klå! 


En julsaga

En julsaga | Charles Dickens | - | s.96 | Modernista 
 
Ebenezer Scrooge är en bitter, elak och framförallt otroligt snål man som gör allt för att tjäna pengar. Hans kompanjon är död sedan flera år tillbaka och har nu till sin hjälp en godhjärtad bokförare. Under ett antal nätter hemsöks Scrooge av flera andar för att genomgå en förvandling till att bli en empatisk männsika.
 
Jag och klassiker har aldrig riktigt gått ihop, men när Modernista skickade En julsaga till mig så såg jag att den var supertunn. Då kände jag att jag absolut kunde ge den en chans, speciellt såhär i jultid då vi brukar se Disneys version av boken. Jag kände igen många delar av boken från filmerna, men jag måste erkänna att jag föredrar filmerna.
 
Meningarna är långa, så otroligt långa att man aldrig skulle klara av högläsning av den här boken (alla har väl fått lära sig att man inte får hämta andan förrän meningen är slut, då det kommer en punkt?). Konsekvensen av de långa meningarna är att den blir väldigt tungläst. Visst är boken gammal och det måste jag ha i åtanke, men det kändes som en typisk bok man är tvungen att läsa i skolan för att sedan ha ett bokseminarie där hela ens betyg avgörs. Så nej, det här var inte någon bok för mig. Men det känns ju otroligt bra att kunna säga att man faktiskt läst den. 

Även om jag inte gillade mina lässtunder med En julsaga så tycker jag ändå att boken har ett bra budskap, iallafall så som jag uppfattade det: det spelar ingen roll om du är rik om du inte har någon att dela pengarna med. Även om boken är uråldrig gammal så tycker jag att budskapet är relevant även idag. 
 
Jag funderar på att ge upp mina förhoppningar om att jag någonsin skulle kunna uppskatta en gammal klassiker. Men visst känner man sig lite extra duktig när man läst ut en klassiker och kan säga att man läst ett verk av Charles Dickens, men där tar mina positiva uppleverlser slut. Mitt sista försök i klassikerväg blir att läsa Den store Gatsby, det är även möjligt att jag ger Kvinnan i svart en chans också. 
 
Betyg: 2 av 5

Nytt innan jul

CDON hade 15% på alla böcker och några yttligare erbjudanden på bokboxar, just då kom jag inte på så många böcker som jag faktsikt ville ha. Men några böcker blev det iallafall. Dessutom har jag fått hem ett oväntat recensionsexemplar också (självklart från Modernista)!
 
John Green boxen fanns som erbjudande på CDON, med yttligare 15% rabatt kostade den enbart 149 kronor. Jag velade om jag skulle köpa den eller inte, jag har ju redan alla dessa böcker på svenska (utom An abundance of Katherines). Men jag har ju viljat ha boxen ett tag och dessutom var det prick den här boxen jag ville ha såå då fick den följa med i beställningen. 
 
Borttappad av Shaun Tan är den enda bok av honom på svenska som jag inte har. Så efter att ha försäkrat mig om att ingen hade köpt den i julklapp åt mig så fick även den läggas till i beställningen. Likså gäller en annan bok som har blivit restorerad!
 
Under veckan fick jag hem ett oväntat paket från Modernista, det visade sig vara Uppstigandet av Karen Bao. Hittiils verkar den helt okej, men jag hoppas att det blir mer action snart! Tack till Modernista! 
 
 

I vansinnets öken

 
Maze Runner - I vansinnets öken | James Dashner | Maze runner #2 | s.368 | Semic
 

Efter flykten från labyrinten trodde Thomas att han och de andra skulle få sina liv tillbaka. Men ingen av dem visste vilken sorts liv som väntade dem.

 

Nu vet de. En bränd jord, förstörd av klimatförändringar och sjukdom. En värld som härskas av kaos. 
Flykten är långt ifrån över. De står inför en ny och fruktansvärd prövning. De har två veckor på sig att korsa en förbränd öken och ta sig till andra sidan. De kommer att möta sjukdom, galenskap och vänner som inte går att lita på - ingen går säker. 
Kommer Thomas och hans vänner någonsin att bli fria? Finns gåtans lösning bland Thomas förlorade minnen? 
Missa inte den fantastiskt spännande fortsättningen i Maze runner-serien! (från förlagets hemsida)

 
Först vill jag tacka Semic för att de gav ut andra delen i Maze runner myyycket snabbare än vad det tidigare var sagt. Nu hoppas jag på att tredje delen kommer lika fort, jag vill helst ha den nu!
 
Förra boken slutade otroligt spännande, speciellt efter man fått läsa ett smakprov på nästa bok. I bokserier älskar jag oftast den första boken allra bäst då allt känns så nytt och mystiskt vilket det gjorde i I dödens labyrint. Men jag måste säga att I vansinnets öken var ännu bättre! Det är en riktigt bladvändare som inte låter dig göra något annat förrän du läst ut den. Om du inte gillade första del så tycker jag ändå att du ska ge fortsättningen en chans, för det blir bättre! Förväntningarna blev som sagt överträffade, det är alltid lika kul när det händer!

De som lyckats ta sig ut ur labyrinten blir återigen utskickade på ett nytt test, den här gången har de sina nuvarande minnen kvar och Thomas börjar få glimtar av sina tidigare minnen. WICKED återkommer hela tiden, men frågan från förra boken består: är WICKED bra? Självklart slutar boken med ett stort ha-begär efter nästkommande bok i serien. 

Jag blev inte så himla fast i första delen av Maze Runner som jag hade hoppats, men efter att ha läst andra delen i serien så har jag hamnat där. Jag är fast och jag vill ha mer nu!

Om du vill bli fast i Maze Runner-träsket så bör du läsa I vansinnets öken som innehåller massor av spänning och snabbt blir en riktig bladvändare.

Betyg: 4,5 av 5

Kanske är det allt du behöver veta

 Kanske är det allt du behöver veta | E. Lockhart | - | s.258 | Lavender Lit

 

En vacker och välbärgad familj.
En privatägd ö.
En smart, men trasig tjej och en passionerad kille med högtflygande drömmar.
Fyra vänner vars vänskap blir destruktiv.
En revolution. En olycka. En hemlighet.
Lögnerna.
Kärleken.

Läs den.
Och om någon frågar hur den slutar –
LJUG. (från förlagets hemsida)

Jag visste inte så mycket alls om boken innan jag började läsa den, jag hade läst baksidan och den såg otroligt lovande ut. Dessutom hade jag läst att det var något speciellt med slutet, men är så visste jag inte. Vilket passar mig perfekt, men just till den här boken var det ännu bättre att inte veta något. Ju mindre du vet om handlingen desto bättre. Kanske är det allt du behöver veta är allra bäst om man påbörjar den utan några som helst spoilers. Det är många namn att hålla reda på i boken, på både männsikor och hus, dessutom är de lätta att blanda ihop. Men först nu insåg jag att jag hade kunnat ta släktträdet som är på den första sidan i boken som hjälp till det. Så till er som inte läst boken än, kom ihåg släktträdet!


Handlingen kändes lite seg, den kom ju liksom ingen vart. Men jag ville verkligen få reda på vad som faktiskt hänt och vad den stora familjehemligheten var. Visst händer det några intriger på vägen men inte några som får en att vilja fortsätta läsa om det inte vore för den där olyckan och minnesförlusten. Jag stör mig på Cady till och från, hon velar ju bara! Men den ja stör mig på allra mest är den överbeskyddande mamman. Men allt får sin förklaring.


Alltså, slutet! Det slutet! Slutet! Jag blev så himla paff, boken som till största del känts ganska förutsägbar och sedan kom slutet! Om ni inte tycker att Kanske är det allt jag behöver veta tillhör er genre, så ge den en chans enbart för slutet! 

Letar du efter en bok med ett oförutsägbart slut, så är Kanske är det allt jag behöver veta just den boken!

Betyg: 3,5 av 5


Planerad läsning i December

Vi är redan några dagar in i december och snart är det redan 2015! Men innan vi firar det nya året och helst innan julafton också så har jag någr böcker jag vill läsa ut innan dess. 
 
Recensionsexemplar högen måste minska! Det har blivit ett stort stressmoment istället för enbart nöje. Innan julafton vill jag läsa dessa: De odödligas regler av Julie Kagawa, En julsaga av Charles Dickens, Endgame - kallelsen av James Frey, Det oändliga havet av Rick Yancey och Maze runner - i vansinnets öken av James Dashner.
Det jobbiga är att detta inte är alla mina recex, jag har dessutom flera barnböcker att läsa också. Men så fort högen minskar lite så övergår förhoppningsvis stressen till glädje!
 
Sedan har jag ett par böcker från min TBR-hög som jag vill ska bli lästa innan nyår. Det tråkiga är att alla dessa är införskaffade i år och därmed inte uppskriven på min lista över olästa böcker. Men jag ser det som förebyggande syfte, om dessa inte är lästa inför nästa år så hamnar de på år 2015´s lista!
Rörgast av Johan Theorin, Let it snow av John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle (denna ska vara läst innan jul), Den man älskar av Mari Jungstedt, Land of stories av Chris Colfer, Gregor från ovanjord av Suzanne Collins, Det hemliga hisschaktet av Lemony Snicket. 
Jag efterlyser även del 7 & 8 i Syskonen Baudelaires olycksaliga liv-serien. De verkar vara helt omöjliga att få tag på. Jag har resterande böcker i serien. 
 
Är det någon bok som jag verkligen borde satsa på att läsa?
 
 

Outtalat

 Outtalat | Sarah Rees Brennan | Lynburn Legacy #1 | s.336 | Modernista
 
För Kami Glass har han alltid funnits där: Jared, ­pojken hon kan tala med i sitt huvud, men som ingen någonsin sett i verkliga livet – inte ens hon själv. Hon har inte helt lyckats dölja sina inre samtal med Jared för sin omgivning och Kami betraktas därför som ett lite udda inslag i Sorry-in-the-Vale, den sömniga engelska småstad hon bor i.
     Trots detta har Kami funnit sin plats i det lilla sam­hället. Hon har precis startat en skoltidning tillsammans med sin bästa vän och är nöjd med det mesta i tillvaron.
     Men på sista tiden har konstiga saker börjat hända. Från skogen hörs illavarslande skrik om natten och bakom fönstren på Aurimere slott är lamporna plötsligt tända igen: familjen Lynburn, som styrt staden i många generationer, har återvänt efter flera års gåtfull frånvaro. När Kami i hopp om ett scoop börjar forska i familjens historia inser hon att den lilla stad hon trott sig känna så väl är full av hemligheter. Och att pojken hon talar med i sitt huvud mycket väl kan vara nyckeln till alltihop (från förlagets hemsida).


Jag har hört blandade recensioner om denna bok, jag förväntade mig att få en ny favoritserie, men riktigt så blev det inte. Handlingen låter otroligt lovande och spännande, men för mig är det språket som drar ner det hela. Jag brukar oftast inte reagera på språket om handlingen är spännande, dock blev det inte så med Outtalat. Språket känns för barnsligt för att inte lägga märke till det.

Handlingen är spännande men då jag störde mig så fruktansvärt på språket så funderade jag på att ge upp boken. Men jag är otroligt glad för att jag inte gjorde det. För just nu vill jag väääldigt gärna ha den andra delen. Det borde finnas gränser om hur en bok får sluta, det var ett bra slut om man hade fått den andra boken direkt! Jag tänker stanna kvar med Kami i Sorry-in-the-Vale ända till slutet! 

Söker du en bok med spänning och oförklarbara händelser, men bryr dig inte så mycket om lite väl lättsamt språk, så är Outtalat helt klart en bok du bör kasta dig över!


Betyg: 3 av 5


Plan B

 Plan B | Jonathan Tropper | - | s.320 | Gilla böcker
 
Bens kompisgäng lämnade college med storslagna drömmar. Nu ska de fylla 30, och inget har blivit som de tänkt sig. Ben ska skilja sig, Lindsey är arbetslös, Chuck är fortfarande en clown och Alison är olyckligt kär i samma kille. Den femte personen i gänget, Jack, är visserligen en hyllad filmstjärna, men med ett kokainberoende, vilket vännerna bestämmer sig för att ta på allvar. När deras planer på att sätta sig ner och prata med honom misslyckas, formas plan B: en kidnappning (från förlagets hemsida).
 
Jag har tidigare läst allt det som givits ut av Tropper på svenska och gillat det jag läst. Plan B gjorde mig inte besviken! 
 
Plan B's huvudkaraktär handlar såklart om en man som är något patetisk, som inte känner sig nöjd med livet och som inte har ett bra kärleksliv, självklart är han Jude. Släng in lite drama och komiska händelser så har du Plan B och resten av Troppers böcker i ett nötskal. Även om Tropper använder sig av i stort sett samma grund till huvudkaraktär så blir inte böcker enformiga, visst man märker ett mönster men det gör inget då händelserna i böckerna skiljer sig från varandra. 
 
Boken är lite småseg men bjuder på en underhållande läsning. Troppers böcker är perfekta att läsa på tågresor, även denna påbörjade jag på vägen till mina föräldrar, vilket innebär tågresa. Resorna blir genast mycket roligare, men man får räkna med att folk sneglar om man börjar skratta högt. 
 
Plan B håller sig som sagt inom Troppers ramar, dock inte den bästa av hans verk men absolut inte den sämsta. Söker du en bok om en lite tragisk person skrivet på ett komiskt och underhållande sett så rekommenderar jag Plan B!
 
Betyg: 3,5 av 5
 
 
 

Månadssammanfattning November 2014

 
Läst:
Den stumma flickan av Mikael Hjort & Hans Rosenfeldt
The retribution of Mara Dyer av Michelle Hodkin
Den utvalde av Lois Lowry
Kanske är det allt du behöver veta av E.Lockhart
Outtalat av Sarah Reed Brennan
Plan B av Jonathan Tropper
Den skräckfyllda skolan av Lemony Snicket
Nikkis dagbok - Berättelsen om en (inte så) talangfyll popstjärna av Rachel Renée Russell
Nattens cirkus av Erin Morgenstern (ej med på bild)
Ajöss och tack för fisken av Douglas Adams (ej med på bild)
Måntornet av Per Gustavsson (ej med på bild)
Röda spår av Katarina Genar (ej med på bild)
Revolt av Susanne Collins (ej med på bild)
 
Antal lästa:  13st
Hyllvärmare: 3st! Äntligen kan jag fylla i den här punkten igen!
Svenska:
 13st
Engelska:  0st
Omläsningar: 1st, Revolt, jag hann läsa klart den precis innan bion!
Påbörjade serier:
 1st, Outtalat (Lynburn Legacy)
Avslutade serier:
 1st, The retribution of Mara Dyer
Nya böcker:
 19st, en mindre än förra månader, great success! 8 köpta, 2 bokbyten och 9 recex.
 
Bästa bok: Helt klart The retribution of Mara Dyer!!!!
Sämsta bok: Nikkis dagbok - Berättelsen om en (inte så) talangfyll popstjärna, inte riktigt min typ av bok. 
Största överraskning:  Kanske är det allt du behöver veta, på grund av slutet! Annars var den mer av en bevikelse. Men SLUTET!
Största besvikelse: 
 
Kommentar: Känns som om jag börjar komma ikapp mina böcker nu, men med tanke på att jag samlat på mig 39 böcker på 2 månader plus att det är julafton snart så kommer de olästa böckerna dra iväg igen. 
 
Just nu läser jag: En julsaga av Charles Dickens, sen tänkte jag ta tag i den andra Maze runner boken!
 
 

Den utvalde

Den utvalde | Lois Lowry | The Giver #1| s.176 | Natur och kultur
 
Jonas lever i ett samhälle utan konflikter, fattigdom, arbetslöshet eller skilsmässor. En värld där allt fungerar och ingen är missnöjd. Men Jonas är spänd. Spänd inför den årliga ceremonin då samhällets alla tolvåringar ska säga adjö till sin barndom och tilldelas en livsuppgift. I år är det hans tur. Under ceremonin väljs Jonas ut att bli samhällets nya minnesbevarare. Han får gå i lära hos den gamla minnesbevararen, en man som han kallar Givaren. Ju mer tid Givaren och Jonas tillbringar tillsammans, desto mer övertygad blir Jonas om att något är fel, alldeles fasansfullt fel. Han börjar allt tydligare förstå vilka mörka hemligheter som döljs bakom den perfekta fasaden (från förlaget).
 
Jag såg trailern till filmen och blev genast sugen på att se den, sen fick jag reda på att filmen såklart baserades på en bok. Självklart så ville jag läsa boken innan jag såg filmen. Jag visste inte så mycket om vad boken handlade om mer än det jag sett på filmtrailern. Men jag hade väldigt höga förväntningar på boken då filmen verkade så otroligt bra. 
 
Boken är tunn vilket oroade mig redan från början, de första 100 sidorna är lite utav en inblick i Jonas liv och i samhället han lever i. Detta hade lätt kunnat få vara 100 till sidor som beskriver den här världen och hur allt har gått till och så vidare. Efter detta drar Jonas uppdrag igång och boken får lite mer fart, det hela är över väldigt snabbt och boken lämnar läsaren med flera frågor och de flsta om samhällets uppbyggnad. 
 
Handlingen är så otroligt bra, Den utvalde hade kunnat erövrat världen som Hungerspelen om det inte vore för att författaren valt att bespara oss på detaljerna. Men boken är helt klart läsvärd! Efter att ha googlat om boken så har jag fått reda på att detta är första delen i en serie. Vilket kan vara förklaringen till de få detaljerna om världen.

Jag väntar spänt på nästa del!
 
Betyg: 3 av 5

Nytt x3

Fick hem tre efterlängtade böcker förra veckan. Outtalat av Sarah Rees Brennan från Modernista, som jag har sett fram emot att läsa riktigt länge nu. Den är redan utläst och recension kommer den femte december.
   Kanske är det allt du behöver veta av E.Lockhart från Lavender Lit, jag frågade om denna för ett bra tag sedan så jag hade hunnit glömma att jag väntade på den. Den var inslagen i ett fint paket med guldsnöre. Även denna är utläst och recension kommer snart.
   Sedan fick jag också Maze runner - i vansinnets öken av James Dashner från Semic utan att ha bett om den. Det är så roligt att få böcker man inte bett om (och även de man bett om såklart). Ser riktigt mycket fram emot att läsa den spännande fortsättningen! 
Tack till förlagen för dessa böcker!