Inte okej!

Jag lånade en bok på biblioteket som ingår i min kurslitteratur. När jag läser boken märker jag något som irriterar mig något så fruktansvärt. Någon har markerat (genom att styrka under och göra utrops-och frågetecken) långa stycken i boken med bläck. Sidorna på bilden är tyvärr inte de enda som är klottrade på. 
 
Jag hoppas att ingen tycker detta är acceptabelt. Biblioteketsböcker ska vara oklottrade så alla kan läsa dem utan att störa sig på sådana saker! Bittert inlägg, men med all rätt anser jag, dessutom försvårade klottret läsningen.

Mörk ängel

Titel: Mörk Ängel
Författare: Laini Taylor
Förlag: Bazar, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 378
Serie: Daugther of smoke and bone #1 
 
Handling (från baksidan):
På olika ställen i världen framträder plötsligt inbrända handavtryck på helt vanliga dörrar. De är ditsatta av främmande varelser med vingar. 

I en mörk, dammig butik har en djävuls förråd av människotänder börjat sina.
Och i de trånga gränderna i Prag dras en ung konststuderande in i ett brutalt krig med främmande väsen från en parallell värld.

Möt Karou. Hon fyller sina skissblock med monster som kanske är verkliga, kanske inte. Ofta försvinner hon iväg på mystiska «ärenden». Hon talar många olika språk och inte alla är människospråk. Dessutom har hon naturligt blått hår. Vem är hon egentligen? Frågan plågar henne, och hon är fast besluten att ta reda på svaret.
 
När en av de främmande den vackre Akiva som är på flykt undan förföljare spänner ögonen i henne på en bakgata i Marrakesh, hamnar hon snart i en strid mellan änglar och demoner. Hemligheter avslöjas och en kärlekshistora som har rötter i en våldsam forntid börjar spira. Kommer Karo att få ångra att hon ville veta sanningen om sig själv?
 
Tankar:
Till en början gillar jag inte boken, det kändes så svårt att komma in i den och att alla hade så konstiga namn gjorde inte saken lättare. Huvudpersonen Kauro verkade lite väl barnslig med sina figurer i sitt ritblock. Men sen!
Efter bara några kapitel så märker jag hur fel jag haft, jag är fast! Desto längre in jag kommer i boken, desto mer inser jag att det här verkligen är en bok för mig. Det finns så många frågor man vill få svar på men den allra största är Vem är Kauro? 
 
Boken utspelar sig lite varstans men en hel del i Prag. Jag har dålig koll på Prag, hur det ser ut och så men ändå fick jag fram några bilder om hur det ser ut i staden. Lite svårare var det med Brimstone och Issa, de beskrivs flera gånger men ändå får jag inte fram varken ansikte eller kropp på dem, de förblir blurriga skuggor. Men det gör ingenting, även om de har stora roller i boken så rullar det på bra ändå fast de inte fått några ansikten. Kauro däremot beskrivs så man lätt får en bild av henne, hon har kroppen som idealet säger att den ska vara. Långa ben, smal och slank med ett vacker ansikte och det blåa håret får vi inte glömma! Akvia beskrivs som så snygg att alla vänder sig om en extra gång för att stirra. Ni som inte läst boken kanske undrar vem Akvia är, till er säger jag bara att ni får själv läsa boken för att ta reda på.
 
Mörk ängel har sina sega ställen men för det mesta tycker jag att det går frammåt i lagom fart. Man vill inte lägga ifrån sig boken och med cliffhangern på slutet så vill jag ha nästa bok nu! 
 
 
Betyg: 4,5 av 5

Rekviem

Titel: Rekviem
Författare: Lauren Oliver
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 398
Serie: Delirium #3 (sista i triologin)
 
Handling (från baksidan):
Kärlek är en sjukdom. Efter attentatet i New York har Lena och hennes vänner i vildmarken i motståndsrörelsen åter flytt till Vildmarken. Men uppror har blossat upp över hela landet och det går inte lngre att gömma sig. Regeringsstyrkor försöker förgöra motståndarrörelsen en gång för alla. 
 
Kärlek är ett brott. Lenas barndomsvän Hanna lever ett skyddat liv bakom murarna i Portland. De var en gång bästa vänner men lever nu i helt skilda världar. Hana har genomgått behandlingen mot Deliria och ska gifta sig med stadens mäktigaste man. Hennes liv borde inte kunna bli bättre, men under den perfekta ytan vilar en fruktansvärd hemlighet.
 
Regeringen kontrollerar allt.
Samtidigt för Lenas kamp henne allt närmare Portland, platsen där allting börjadae. Något stort är på gång och motståndarrörelsen har ett viktigt uppdrag. Någonting som kan förändra framtiden för dem alla.
 
Skulle du ge upp eller kämpa emot?
 
Tankar:
I Rekviem får vi återse Hanna en hel del, varannat kapitel handlar nämligen om henne. Medan Lena och resten av de ogiltiga kämpar med att få igång ett uppror så ska Hanna snart gifta sig med den avlidna presidentens son. Självklart så märker hon att inte allt står rätt till. 
 
Både Delirium och Pandemonium har varit sträckläsningsböcker, Rekviem var inte något undantag. Spänningen och nyfikenheten om hur det kommer sluta gör det (som vanligt) omöjligt att lägga ifrån sig boken. 
En sak jag blev besviken på var triangledramat, hittils har det inte riktigt funnits vilket gjort mig glad. Men nu kom det och visst var det en drivande faktor men jag hade gärna varit utan den. Även om det var något jag inte gillade så måste jag ändå ge boken 5 av 5, det går inte att göra något annat. 
 
Oliver fortsätter att skildra miljöer och beskriva personer på ett sätt som gör det så lätt att själv skapa bilder om hur det ser ut. Det känns ofta som om det är jag själv som upplever det. När Lena gör sina okloka val så vill jag bara ta tag i hennes axlar och ruska om medan jag skriker till henne att skärpa sig!
 
Delirium är helt klart en av mina favoritserie och nu är den slut. Appråpå slut så vet jag inte vad jag ska tycka om slutet på boken och hela serien, det kändes inte riktigt tillräckligt. För få detaljer och boken hade lätt kunnat vara flera sidor till. MER DETALJER OM ALLT, TACK!  Jag har fortfarande för många frågor! 
 
Betyg: 5 av 5 
 
 

Fullt upp


 
Just nu är jag inte så aktiv med bloggen som jag önskar att jag var. Detta beror på att jag har haft massor av plugg att göra under de veckorna som gått plus fyra veckor framöver. Mitt i allt detta plugg så hände något hemskt under helgen, vi (hela familjen) blev tvungna att ta farväl till vår käraste familjemedlem. Vår hund Smilla som blev nio år. Det känns fortfarande overkligt, det känns så konstigt att aldrig mer få höra hennes tassar mot golvet igen, att aldrig ha någon vid fötterna när man äter, att aldrig mer ha någon som hälsar så ivrigt när man kommer hem på helgerna. 
Så med denna stress och sorg hinner jag inte läsa och blogga så mycket jag vill, men två recensioner borde komma upp under veckan. 

Boktips tack!

Har en skoluppgift just nu som går ut på att läsa ungefär 1000 sidor barn och ungdomslitteratur. Jag undrar om ni kan ge mig lite tips. Böckerna ska vara till barn från 6år upp till 9år. Alltså från förskoleklass upp till trean. 
 

Beautiful Creatures #2

Titel: Beautiful Creatures -svåra val, magiska hemligheter
Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl
Förlag: Semic, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 512
Serie: Beautiful Creatures #2
Betyg: 4 av 5 
 
Handling (från baksidan) och tankar:
Sedan Ethan mötte den mystiska Lena med det mörka håret och de gröna ögonen har ingenting varit sig likt. Ethan kan inte tänka sig ett liv utan Lena. Men Lena hör till en hemlig och mörk värld av magi. En världe där det är farligt för Ethan att vara. 
Efter en svår förlust drar sig Lena undan. Ethan hemsöks av mystiska visioner. I skuggorna döljs ett hot, värre än de kan föreställa sig. Deras kärlek är stark, men blir den här motgången för mycket?
 
När jag läste den första boken i serien så önskade jag att jag gillade den mer än jag gjorde, alltså var jag bara måttligt intresserad av den här. Men det är en serie jag ville fortsätta med och oj vad glad jag är att jag gjorde det. Den andra boken är så otroligt mycket bättre än den första. Förra boken var okej, den här var mycket bättre. Första boken saknade tempo och blev seg att läsa, den här är helt tvärtom. Spännande och händelserik vilket leder till att den snabbt blir utläst. Det händer nya saker hela tiden so gör att boken hela tiden drivs framåt, det var bara lite i början som det gick segt att läsa. 
  Jag har fortfarande inte hittat någon riktigt liknande bokserie eller ensamstående bok som liknar Beautiful Creatures vad jag kan komma på. En bok om kärlek, magi, spänning och vänskap, när jag beskriven bok så, så beskriver jag även många andra men den här har något mer. 
I Svåra val, magiska hemligheter får vi reda på en hel del nya saker vi undrat över sedan första boken, men självklart kom ännu fler frågetecken.
  Boken slutade såklart på ett sätt så man vill läsa tredje delen på en gång, men jag antar att vi kommer få vänta ett bra tag på andra delen. 
 
Om du som jag, inte gillade förra boken så värst mycket så ska denna ändå läsas då den är flerga gåner bättre. 

Nordiska väsen

Titel: Nordiska väsen
Författare: Johan Egerkrans
Förlag: B.Wahlströms, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 128
Serie: -
Betyg: 5 av 5 
 
Handling och tankar:
Nordiska väsen är en uppsalgsbok om olika väsen såsom oknytt, odjur och andra mystiska väsen vi ofta stöter på i olika sägner och folksagor. Om varje väsen får man läsa om dess egenskaper, utséende, hur man kommer överrens med dem och annat som är värt att veta. Förutom texterna så finns det även minst en fantastisk bild på varje väsen. 
   Boken hade inte så många sidor och skulle gärna fått vara fler, detta leder till att det inte blir någon vidare djup beskrivning om de olika varelserna. Men man får en överklick om de väsen som finns med i boken. Sidorna är välarbetade, layouten, bilder och texten, fantstisk!
   Framsidan är så underbar, omslagsmaterialet (typ som biblioteksbokryggar) tillsammans med den blågröngråa färgen och guld texten visar så bra vad boken handlar om. När jag fick boken så vet jag inte hur många gånger jag faktiskt klappade den, boken är ju så fin! Det bästa av allt är att utsidan är lika bra som innehållet!
  
Uppslag om Jättar från boken.
 
Nordiska väsen är en fantastikt mysig uppslagsverk som borde finnas i alla hushåll. Perfekt när man får problem med mjölkvarnen eller fått sitt barn utbytt mot en trollunge.
 
 

Nytt v.41

Böckerna jag skaffat under veckan är från bokbyte, recensionsexemplar och köpt. 
 
 
 
Nordiska väsen från B-Whalströms, jag blev så glad när jag öppnade paketet och såg att det var den här boken! Jag trodde inte jag skulle få den, men det gjorde jag! Den är redan utläst och jag kan säga att den är underbar.
 
Mörk ängel från Bazar, jag ser fram emot att läsa denna då jag bara läst positiva kommentarer om den! Har börjat läsa den lite smått och den verkar bli bättre desto längre in man kommer i den. 
 
Safirblå och Rubinröd är från ett bokbyte jag gjorde med Maddie.
 
Big fish är från Röda Korset (jag har hittat ett till röda korset i Gävle som är hur stort som helst med otroligt mycket böcker!)
 
Eld och Saker min son behöver veta om världen är de enda bokköp (det blev fler filmer) jag gjorde på Rättviksmarknaden. 
Eld var signerad av Sara Bergmark Elfgren, köpte den för 50kr!
 

KoMo

Titel: KoMo
Författare: Pontus Joakim Olofsson
Förlag: Styxx Fantasytack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 429
Serie: -
Betyg: 2,5 av 5 

Handling (från förlaget) och tankar: 

Efter fyra år vaknar Kattarina Krasznapolski upp ur en läkemedelsframkallad fantasi där hon trott sig vara läkare på en psykiatrisk klinik i Zürich. I själva verket har hon varit en av patienterna, en djupt deprimerad kvinna som inte sett någon annan utväg än att underkasta sig en extremt tung behandling för att slippa ifrån sitt liv. Frågan är varför? 
Kattarina minns inte åren innan behandlingen och avtändningen från medicinerna gör att hennes hjärna spelar henne spratt. Bit för bit plockar hon samman sin historia, själ och identitet. Till sin hjälp har hon en skimrande, mekanisk insekt som blir hennes livstecknare och vän, KoMo.

Omslaget är mer lovande än innehållet. Robotarna och det tekniska tar upp alldeles för stor del i boken. Redan i början av den känner jag att det inte alls är min typ av bok, jag hoppades på en tillräckligt stor twist i slutet som skulle höja hela boken.
   När man läser på baksidan om boken verkar den, precis som omslaget, lovande. Jag vill ha mer "mind blowns", alltså att jag som läsare får tänka till lite och verkligen häpna av svaret.
   Man lär känna karaktärerna men ändå vet jag inte vad jag tycker om dem, den enda jag "gillade" var doktor Rangda. Mest för att han var mest mystisk av dem alla, det kändes som om han kunde bjuda på den där överraskningen som jag väntade på genom hela boken.   

 
En bok som lovar mycket men som inte håller måttet. 

Reading habits tag

Blev taggad av Bokordet och 23minuter, tack!
 
1. Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa?
Oftas så läser jag i soffan, i sängen läser jag bara nät Timmy inte är hemma. Eftersom lampan är så stark så han inte kan sova... Så soffan!
 
2. Bokmärke eller random pappersbitar?
Jag äger ett endaste bokmärke så chansen att det blir ett kvito eller något annat platt är rätt stor. Just nu använder jag mitt magnetbokmärke med en hundvalp på, ett kvitto och en prislapp!

3. Kan du sluta läsa när som helst eller måste du sluta efter ett kapitel / ett visst antal sidor?
Jag slutar helst vid ett nytt kapitel, men ibland händer det att jag slutar mitt i, men då ser jag till att det är en ny sida. Helst inte sidan till höger, utan till vänster. Ni förstår hur jag menar?

4. Äter och dricker du någonting medan du läser?
Allt blir roligare om man kan äta och dricka samtidigt! Så det gör jag gärna. Helst cola, te (endast citronte med honung i är godtagbart) eller varm choklad, godis eller popcorn!

5. Brukar du lyssna på musik eller ha TV:n på medan du läser? 
 Nej, helst inte. Men det spelar ingen roll om jag verkligen är inne i boken. 

6. En bok i taget eller flera samtidigt?
Det är ju lättast med en bok, men för det mesta råkar det bli flera. Men det går bara om böckerna inte är för lika varandra. 

7. Läsa hemma eller överallt?
Överallt, i soffan och på tåget är bäst!

8. Läsa högt eller tyst i huvudet?
Tyst, jag är ingen höjdare på att läsa högt. Det måste jag bli, lågstadielärare som inte kan läsa högt fungerar liksom inte.

9. Hoppar du fram i boken eller hoppar över stycken?
NEJ! Men ibland när man ska se hur många sidor boken har så råkar man läsa sista meningen på sista sidan. Det händer alldeles för ofta fast det är sällan!

10. Bryta ryggar eller inte?
Inte, men vissa är omöjliga att inte göra det på liksom KoMo!

11. Skriver du i böcker?
Nej!

12. Vilka taggar du?
Jag tror alla har gjort den här nu, om inte så gör den!

Jag är ju så jävla easy going

Titel: Jag är ju så jävla easy going
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Gilla böcker, tack så mycket för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 256
Serie: -
Betyg: 3,5 av 5
 
Handling och tankar: 
Boken handlar om Joanna, hon har ADHD, hennes familj är fattig och ingen fattar någonting. Joanna försöker att skaffa pengar så gott det går för att kunna ge familjen mat. En dag berättar Joannas mamma något som får henne att ta till drastiska åtgärder för att få mer pengar, men konsekvenserna det ger hade hon inte räknat med. Mitt i allt detta kaos så finns även Audrey. Audrey som inte ens verkar så trevlig. 
 
Boken handlar som sagt om Joanna, i början tror jag att det handlar om två olika personer. Man får reda på att det är från en tjejs synvinkel man upplever boken, men i nästa kapitel står det att den personen gillar en tjej. Jag tror automatiskt att det andra kapitlet ses ut en killes synvinkel. Det visar sig snabbt att jag tänkte fel och det är inte okej gjort, men jag läser mest böcker om kärlek mellan en tjej och en (eller velandes mellan två) kille. Är det för att det finns för lite böcker om bi/homosexuella par? Iallafall så var jag inställd på att det skulle vara om en tjej och en kille, vilket jag skämdes över när jag väl förstått att inte inte alls var så. 
    Boken är skriven med ett ungdomligt språk med mycket svordomar, oftast brukar det bli så pinsamt när författaren försöker vara "down with the kids". Jägerfeld lyckas verkligen med att få till språket och framför allt svordomarna.
   Boken har ett lugnt tempo till en början, precis som jag upplevde det i Här ligger jag och blöder, men det är något som gör att man vill läsa vidare, inte för att komma vidare utan för att veta vad som kommer hända. När de första hundra sidorna är avklarade tar boken fart, Joanna tar beslut som fick mig att få ångest, VARFÖR skriker jag tyst i huvudet åt henne. Då kan man bara inte sluta läsa, allt man vill är att allt ska lösa sig =  få bort ångestklumpen. 
   Formatet på boken är flexband, har aldrig läst en sån bok förr. Men gud va skönt det var! Nästan samma stolek som pocket men inte lika lätt att bryta ryggen! Mer flexband åt folket! 
 
Hål i huvudet var typ okej, Här ligger jag och blöder gillade jag, Jag är så ju så jävla easy going är helt klar Jenny Jägerfleds bästa bok hitils! 
 

Legend

Titel: Legend
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista, tack så mycket för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 296
Serie: Legend #1
Betyg: 5 av 5
 
Handling och tankar: 
Legend utspelar sig i ett land där pesten härjar och varken vaccinet eller medicinen är billig. June bor i landets rika delar med hennes bror, den enda familjemedlemen hon har kvar. Day bor i slummen och är landets mest eftersökta brottsling, han blir misstänkt för mordet på Junes bror. June gör allt för att hitta Day för att få sin hämd. Under sin resa får hon reda på hemligheter som förändrar hennes syn på allt. 
Boken innehåller spänning, vänskap och kärlek men det är även några pusselbitar som ska på plats. 

Till en början verkade boken lovande, sen blev jag fast och sträckläste den. Det går inte att göra annat än att bara läsa och läsa, plötsligt tog boken slut. Under tiden jämför jag boken med Hungerspelen, Delirium och Divergent. Den är en blandning av alla tre och bättre blandning kan man inte få. 
  Jag skulle gärna vilja veta mer om karaktärernas bakgrunder, men det kommer säkert i nästkommande delar (som jag helst villl läsa nu!). Om jag har förstått rätt så är det här första boken i en triologi, inte mig emot. Dystopier brukar passa bra som serie och tre känns som ett bra antal i en serie. 
  Så som det står på framsidan av boken så kan jag rekommendera boken till dig som gillar hungerspelen eller dystopier överhuvud taget! 

Månadssammanfattning September 2013

 
Lästa:
Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman
Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg
berövad av Liz Coley
Tankens mosaik av Susan Zimmerman
Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
Utmana, utforska, utveckla! av Caroline Liberg
Legend av Marie Lu
Mansmyter av Björn Ambjörnsson
Komo av Pontus Joakim Olofssin
Literacy av Carina Fast
 
Antal lästa: 10st
Svenska: 10st
Engelska: 0st
 
Bästa bok:  Min mormor hälsar och säger förlåt, Legend var riktigt bra den med. Men Min mormor... har något jag inte kan sätta ordet på. 
Sämsta bok: Mansmyter, men det var kurslitteratur så det är lite tråkigt att välja den. Så den gills inte, då blir mitt svar KoMo.
Största överraskning: Literacy Berövad var mycket bättre än jag trodde!
Största besvikelse: Kaffe med rån, jag trodde det skulle vara mer, mer av allt!
 
Kommentar: Trodde inte det skulle bli så pass många böcker det blev. Men det vart det! Jag har bara läst kurslitteratur och recensionsexemplar, oktober kommer troligen se likadan ut. Sen måste jag försöka att minska olästa böcker i bokhyllan.
 
Just nu läser jag: Beautiful Creatures - svåra val, magiska hemligheter (fortfarande, den första jag fick fattades det sidor i och sen upprepades vissa sidro, har ny bok nu), Rekviem (snart utläst, sååå bra!), Enders spel som jag bara hunnit påbörja lite smått. Så tre böcker som jag läser sen har jag påbörjat Bloodlines av Richelle Mead och Den dubbla tystnaden av Mari Jungstedt.