Julönskelista

Om mindre än en månad är det julafton, jag älskar julafton! Så jag passar på att lägga upp en önskelista inför jul. Jag kommer på massor av böcker jag önskar mig, men här en del av dem.
 
Saeculum av Ursula Poznanski
Gone - Lögner av Michael Grant
Percy Jackson av Rick Riordan (Hela serien)
Syskonen baudelaires olycksaliga liv - En olustig början av Lemony Snicket (hela serien utom del 4 och 12)
Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
Smaragdgrön av Kerstin Gier
Francesca av Melina Machetta
Fågelbarn av Christin Ljungqvist
Himlen börjar här av Jandy Nelson
Hogwarts Library av J.k. Rowling. Boxen innehåller:
Quidditch Through the Ages,
Fantastic Beasts and Where to Find Them
The Tales of Beedle the Bard
Nya Harry Potter boxen på engelska som innehåller alla böckerna.
 
 
Vad önskar ni er i julklapp? 

Nikkis dagbok #1

 
Titel: Nikkis dagbok #1 Berättelset från ett (inte så) fantastiskt liv
Författare: Rachel Renée Russell
Förlag: Modernista, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 304
Serie: Nikkis dagbok
 
Handling (från förlaget):
Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv får vi följa fjortonåriga Nikki Maxwell som i text och teckningar skildrar sitt dagliga liv med alla dess utmaningar.

Vi får veta allt om hur det är när hon flyttar till en snobbig ny skola, för en storslagen kamp med sin mamma om en iPhone, om hennes entusiasm för teckning och konst, och om hennes hatkärlek till den nya skolans drottning, en tjej vid namn Mackenzie som blir Nikkis rival i skolans konsttävling. 


Nikki skriver och ritar i sin dagbok om sina vänner, förälskelser, om sin familj och om att vara populär eller inte i skolan. Nikkis dagbok är utformad som en dagbok och rikt illustrerad med teckningar och seriestrippar. En given hit för tjejer från 9 år och uppåt.


Tankar: 
Kanske inte riktigt en bok i min smak, men roligt med en bok som innehåller bilder för ovanlighetens skull.

Det blir lite pinsamt ibland för språket ska kännas ungdomligt, och då har författaren används sig av uttryck som inte riktigt fungerar idag och de känns lite som ett misslyckande. Det låter ungefär som när min pappa ska härma min lillasysters språk, inte riktigt rätt och bara pinsamt. Författaren (eller översättaren?) försöker vara "down with the kids" och det blir helt fel. 

Bortsätt från det är det väl ändå en underhållande bok i dagboksform som innehåller en del bilder och inte så mycket text vilket gör det till en väldigt lättläst bok. Tyvärr känner jag mig för gammal för den, kanske att min yngsta lillasyster skulle gilla den. Hennes problem är ungeför i stil med Nikkis, iallafall med mobilenproblemen.

Även om boken inte var något för mig så kanske jag ändå plockar upp fortsättningen, man kom igenom boken fort och det var ett helt okej tidsfördriv när man egentligen skulle ha pluggat.

Jag känner mig som sagt för gammal för boken men kan absolut rekommendera den till de yngre läsarna. 

 
Betyg: 2 av 5
 

Bio!

 
Igår såg jag och Timmy Catching fire. Så himla bra! Fantastisk! Så glad att de gör boken så mycket rättvisa, visst saknade jag några saker (när Katniss blir utstängd på andra sidan stängslet till exempel).
 
Nästan så man kan betala för att se den igen. Men 130kr att gå på bio är lite dyrt. Men det var värt det den här gången. Dessutom var det massa bra biotrailers, 2014 blir ett riktigt bioår! Någon som vet när Mockingjay kommer ut? Visst skulle den bli i två delar?
 
Har du sett Catching Fire, vad tyckte du?
 

Hungerspelen

 
Serie: Hungerspelen 
Författare: Suzanne Collins
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för boken!
Språk: Svenska
Handling (från förlaget):
24 deltagare. Allt direktsänds. Bara en överlever.
För att kväsa uppror och påminna befolkningen om regimens makt arrangeras varje år Hungerspelen. Reglerna är enkla: Den som överlever får åka hem. Som en av deltagarna i Hungerspelen hamnar Katniss snart i rampljuset. Hon förs till huvudstaden, där hon tränas, stylas och intervjuas. För att klara sig måste hon bryta mot spelets regler och sätta sig upp mot landets makthavare. Men Katniss blir snart en bricka i ett spel. Vad hon än gör verkar det föra med sig våld och lidande, och hon vet hon inte längre vem hon kan lita på. Fångad mellan den gryende revolutionen och presidenten inser Katniss att hennes handlingar har satt saker och ting i rörelse som hon inte längre kan kontrollera...
 
 
Titel: Hungerspelen
Författare: Suzanne Collins
Språk: Svenska
Sidor: 317
Serie: Hungerspelen #1
Tankar: Hungerspelen är lite förutsägbar, man förstår vem som kommer få åka till spelen och vem som kommer vinna. Men resan dit är det klurigare att lista ut. Många karaktärer presenteras och man får lätt bilder av dem, likså miljöerna. Katniss och Peeta vistas mycket i olika miljöer, men det är så lätt att se framför sig hur det faktiskt ser ut där. Efter att ha sett filmen är det svårt att föreställa sig hur man trodde Peeta såg ut från början. Men jag tycker inte filmen gör honom rättvisa. 
Betyg: 5 av 5
 
Titel: Fatta eld 
Författare: Suzanne Collins
Språk: Svenska
Sidor: 330
Serie: Hungerspelen #2
Tankar:
Fatta eld är något segare, snarare inte lika action fylld som Hungerspelen. Till en början. Första gången jag läste boken blev jag så förvånad av den vändning som boken tar. Nya karaktärer och miljöer presenteras lika väl som i förra boken och hatet mot regimen ökar. Man får lära känna mycket nytt folk och alla är så mystiska. Fatta eld är min favorit bok av de tre. 
Betyg: 5 av 5
 
Titel: Revolt
Författare: Suzanne Collins
Språk: Svenska
Sidor: 334
Serie: Hungerspelen #3
Tankar:
Revolt är sista boken i triologin och det märks, striden är nära. Ett "nytt" distrikt presenteras och hela Panem är i uppror. Regimen gör allt i sin makt för att stoppa ännu en revolt. Katniss måste ännu en gång lista ut vem som är vän och vem som är fiende. Hon behövs mer än vad hon kan förstå. Men hon har bara ett mål, att rädda Peeta. 
Betyg: 4,5 av 5
Tankar:
Jag älskar de här böckerna!
Alla böckerna är skrivna ur Katniss perspektiv, vi får följa henne och hennes tankar. Det man lär sig om henne är att hon lyssnar inte på någon förutom sig själv. Det kan leda till att man själv sliter av sig håret i förtvivlan, lyssna på vad dem säger Katniss! Men utan den impulshandlande Katniss skulle vi inte ha några Hungerspels böcker, så de kala fläckorna på skallen  gör inte så mycket när man tänker så. 
 
Hungerspels grejen går mig att tänka lite på Big Brother, några deltagare inlåsta, allt direktsänds och där tar likheterna slut. Där måste man inte döda varandra för att överleva och vinna. Deltagarna tvingas inte delta (och hela landet måste inte titta, tack och lov). 
 
Vilka människor, de som älskar hungersplen, för dem är det bara nöje. De kan inte förstå att det är verklighet, de dumma människorna i framför allt distrikt allt där utseende och nöjen är allt. Jag blir så arg hur kan de sitta och titta på när BARN dödar varandra. De måste väl ändå förstå att något i deras land inte står rätt till. Eller tycker man det? Är man så van vid att så här är det, att man inte längre tänker något annat.
 
Som sagt så får man en tydlig bild av karaktärerna, men man lär också känna dem väldigt snabbt. Något svårare är det att avgöra vem som är fiende eller inte
 
Hungerspels böckerna är välskrivna och det är så lätt att se miljöerna. Det är många olika miljöer som beskrivs och alla är målande, bilderna i huvudet är så tydliga. Det leder även till att det är så lätt att leva sig in i böckerna.
 
Ännu en gång påminns jag om varför Hungerspelen är en av mina favoritserier. Har du inte läst hungerspels triologin så släpp allt du har och gör det, NU! 
    
Sammanlagda betyget: 5 av 5
------------------------------------------------------------------
Jag har läst hungerspelen förut (i den gamla pocker versionen), efter att ha läst ut den här versionen av dem märkte jag tyvärr att det fattas en scen ur boken. 
Scenen där Katniss får reda på att det är hennes mor som skrivit boken om ätbara växter och så. Att det var hon som lärde pappan om alla växter och allt sånt där, finns inte med i de här böckerna vilket jag tycker är jättesynd eftersom det är en sån stark scen. Riktigt synd, nu är jag rädd för att det är mer som är "bort klippt" som jag inte kommer ihåg från de äldre böckerna. 
 
 

Måste läsas innan 2014

Snart är 2013 slut men det är några böcker jag önskar att läsa innan året är över. Självklart vill jag minska på de olästa böckerna i bokhyllan. Helst vill jag läsa alla men det hinner jag inte. Jag tänker försöka minska olästa högen så mycket jag hinner innan 2014 kommer med sina fantastiska nyheter (Pappersstäder av John Green och Blodsväktaren av Tessa Gratton bland annat).
 
De jag vill hinna läsa: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boktjuven                                           För dig blottad
Clockwork Prince                                 Bloodlines
Gone Hunger                                       Saker min son behöver veta om världen
Jellicoe Road                                       City of Lost Souls
De utvalda - Hemligheternas rike          Stad av aska
                                                          Drömgångare
 
 
Jag kommer inte hinna alla, jag har massa kurslitteratur att läsa och en hel del plugg också, men jag vill i alla fall läsa sex styckna av dem. De ligger i den ordning jag tänkte läsa dem i. Någon som verkligen vill rekommendera en av dessa böcker? 
 
Vilka böcker vill du hinna läsa innan året är slut?
 
 

Den femte vågen

Titel: Den femte vågen
Författare: Rick Yancey
Förlag: Rabén&Sjögen, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 493 
Serie: ?
 
Handling (från förlaget):
Cassie har överlevt de tre första faserna av en utomjordisk attack. Hennes föräldrar är döda och lillebrodern tillfångatagen. Nu flyr hon för livet, hon flyr från De andra. De andra ser ut som människor, men de har ett uppdrag som de sköter med kallblodig perfektion - att döda alla de ser. Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet att ensam är stark inte bara är ett utnött uttryck, utan det kanske enda sättet att hålla sig vid liv.
 
Tankar:
Mina förväntningar på den femte vågen har växlat, jag har läst en hel del recensioner om den innan jag själv läste den. Den har både hyllats och sågats, så mina förväntningar var minst sagt kluvna. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Men redan efter första kapitlet så kände jag att den här boken är bra, riktigt bra. 


Kapitlen växlar mellan 2-3 personer, detta är inget som förvirrar eller gör boken dålig. Tvärtom, man känner sig lockad att fortsätta läsa för att ta reda på vad som händer de olika personerna. I slutet flätas personerna samman på ett snyggt sätt. Man känner på sig att allt kommer hänga ihop på ett eller annat sätt, men man förstår inte riktigt hur. Hela boken känns som en gåta och frågan blir väldigt ofta, vem ska man egentligen passa sig för?  Slutet är lite av en gåta, vilket gör mig lite tveksam till att det kanske är en serie. Det känns lite kluvet, visst vore det bra att få svar på en del frågor som inte boken gav. Men risken finns att det blir uttjatat om det en serie, möjligtvis en till bok men inte mer. 

Man lär känna de personer som boken handlar om och det är svårt att utse en favorit. Alla har sina moments, nästan hela tiden. Men med varvandet av kapitlen gör hela tiden att man har en ny favorit, alltid den kapitlet handlar om. 
 
Jag är otroligt glad att jag läste den femte vågen, jag har blivit lite avskräckt när det står att det är en science ficton och läst blandade recensioner om den. Detta gjorde att mina förväntningar låg på ungefär medel. Boken visade sig vara en positiv överraskning. Jag kan inte riktigt ge den en fyra, men en tre och en halv känns för lågt. Därav mitt betyg! Jag tycker att de flesta borde ge den femte vågen en chans. 
 
Betyg: 3,8 av 5

Enders spel

Titel: Enders spel
Författare: Orson Scott Card
Förlag: Modernista, tack för boken!
Språk: Svenska
Sidor: 336
Serie: -
 
Handling (från förlaget):
För att utveckla ett säkert försvar mot en attack från en fientlig, utomjordisk ras, föder staten upp barngenier och tränar dem till soldater. En lysande ung kille, Andrew »Ender« Wiggin, bor med sina snälla men distanserade föräldrar, sin sadistiske bror Peter och sin älskade syster Valentine.

Ender blir den i familjen Wiggin som värvas till stridsskolan, för rigorös militär utbildning. Enders förmågor skänker honom respekt och gör honom till en ledare i skolan. Samtidigt plågas han av känslor av ensamhet, rivalitet, press från de vuxna lärarna och rädsla för de invaderande utomjordingarna.

Är Ender den general jorden behöver? Kriget har rasat i hundra år, och jakten på den perfekta generalen har pågått nästan lika länge. Enders två äldre syskon är precis lika speciella som han, men på olika sätt. Tillsammans har de tre de förmågor som krävs för att bygga upp en ny värld.

Om världen överlever, vill säga

Tankar:

Boken börjar lite sådär, småseg men nyfikenheten om vad allt innebär fick mig att läsa vidare. Det är när man kommer till ungefär sida femtio som boken tar fart, det blir spännande och man vill veta hur och om Ender kommer klara sig. Sträckläsning till de sista femtio sidorna, där stannar all fart av och boken känns bara jobbig att behöva ta sig igenom. Det blir så segt och det känns som om man blivit berövad på slutet. Det som var spännande försvann, min tanke om slutet blev "Meh, jaha..." Jag tänkte hela tiden att slutet kommer inte hinna utspela sig, sen upptäckte man att själva slutet/slutstriden redan varit.
 
Det är väldigt många personer i boken som Ender träffar, men det är bara tre karaktärer som man får känna. Författaren lägger ingen energi på att beskriva personernas utseende och man lär endast känna dem genom Ender, eftersom det är för det mesta ur hans perspektiv man läser boken. Miljöer och dräkter beskrivs lite mer än karaktärernas yttre. Detta leder till att man inte kan föreställa sig hur personerna ser ut, bara dräkterna de använder och miljöerna får man en halv dassig bild av. Men det allra svåraste är att förstå vilken lärare som var vem och vad man tycker om dem. 
 
Det är mycket ord som jag inte förstår, när jag stöter på dessa så undrar jag om jag borde förstå dem, eller om det är  "rymd" och "strids" termer. Om så är fallet så borde jag inte förstå dem, men det händer så ofta att de pratar om något sådant att jag börjar känna mig dum för att jag inte förstår.
 
Boken var helt klart inte dålig, även om jag får den att låta som det. Jag tror bara inte att jag är den avsedda målgruppen. Enders spel var riktigt bra när den hade fart, vilket var ungefär två tredjedelar av boken. Men när den var seg så var den verkligen seg och det är den tredjedelen av boken som får den att sjunka..
 
När Enders spel hade farten och spänningen i sig hade jag tänkt ge den 3,5 poäng, eller till och med en 4a, men med tanke på hur seg boken blev i slutet så får den endast en 3a, nästan så att den sjunker ner på 2,5 poäng.
 
Gillar du scenen fiction? Då är det här helt klart en bok som du bör läsa. Speciellt nu när filmen kommer på bio. 
Jag är glad att jag har läst boken, nu kan jag se filmen med gott samvete. 
 
Betyg: 3 av 5

Nytt

Fick hämta ett stort paket från posten idag. Det innehöll:
 
Hungerspelen triologi boxen av Suzanne Collins och Stad av aska av Cassandra Clare. STORT tack till Bonnier!
 
Lite andra böcker jag köpt och bytt de senaste veckoerna. Jellicoe Road på engelska har jag köpt. Jag har den redan på svenska, så varför köpte jag den på engelska? Den viskade mitt namn när jag gick förbi! Så jag köpte den för att ingen annan skulle hinna före. Men jag vill inte ens ha den. Bokbyte? Rör mig inte är från ett bokbyte med Frida. Konsten att tala med en änkling och Boken om Joe köpte jag för att Jonathan Tropper verkar vara en hyllad författare bland bokbloggare, nu har jag tre böcker av han. Alla olästa. Berättelsen om Pi, jag vill se filmen! Men att läsa boken först är ett måste. 

Månadssammanfattning Oktober 2013

 
 
Lästa:
Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld
Beautiful Creatures - svåra val, mörka hemligheter av Margaret Stohl & Kami Garcia
Rekviem av Lauren Oliver
Mörk Ängel av Laini Taylor
Barnlitteraturanalyser av Elina Drunker 
Böcker inom och omkring oss av Aidan Chambers
Astrid Lindgren - Vildtornig och Lägereld och av Vivi Edström
Den dubbla tystnaden av Mari Jungstedt
Nordiska väsen av Johan Egerkrans
Till vildingarnas land av Mauricce Sendak
Fotoalbumet av Laura Trenter
LasseMaja och Kärleksmysteriet av Martin Widmark
LasseMaja och Tågmysteriet av Martin Widmark
Sune och Tjejhatarligan av Sören Olsson och Anders Jacobsson
Promenad av Lotta Olsson och Maria Jönsson
Enders spel av Orson Scott Card
Skogens systrar av Petrus Dahlin
Mio min mio av Astrid Lindgren
Trolldom i gamla stan av Martin Olzak
Spiderwick: Vättar i väggen av Holly Black
 
Antal lästa: 20st
Svenska: 20st
Engelska: 0st
 
Bästa bok:  Rekviem och Nordiska väsen!. 
Sämsta bok: Enders spel
Största överraskning: Böcker inom och omkring oss, den var till och med rolig att läsa för att vara kurslitteratur. Av de "vanliga" böckerna så säger jag Beautiful Creatures - svåra val, mörka hemligheter, eftersom jag inte gillade ettan så värst. Men tvåan var ju riktigt bra, vilket jag inte trodde. 
Största besvikelse: Mio min Mio, när jag berättade att jag läste den så blev folk till sig och sa att den var så fantastisk och underbar. De höjde ribban, men jag tycker inte att boken höll det måttet. Men den var bra!
 
Kommentar: Det blev iktigt mycket läst den här månaden. Vi hade som uppgift att läsa 1000 sidor barn och ungdomslitteratur i skolan plus tre till böcker. Sju av alla dessa tjugo lästa var böcker som jag vanligen skulle ha läst. Men det känns så bra att ha läst Mio min Mio och Till vildingarnas land.
 
Just nu läser jag: Den femte vågen, som har visat sig vara mycket bättre än vad jag trodde. Bloodlines fortsätter jag med men det går segt då mycket andra böcker prioriteras före tyvärr. Jag planerar även att läsa alla Hungerspels böckerna innan preimären.