Nytt & Plugg

I onsdags förra veckan hade jag introdag på högskolan och i tisdags hade jag min första lektion. Så från onsdagen förra veckan till igår har jag haft fullt upp med nollningen och det har vart riktigt roligt. Men nu är det roliga över men förhoppningsvis är pluggandet kul det också. Håller just nu på med att läsa ur tre olika böcker som vi fick i uppgift till nästa vecka. Lite mindre roligt. MEN jag har samlat på mig lite nya böcker! Smart att samla på sig mer böcker när jag insett hur många olästa böcker jag faktsikt har. 
 
Boktjuven hittade jag på myrornas. Har inte läst den tidigare så tänkte passa på innan den kommer som film. 
Gossip Girl böckerna har jag läst en gång, men kommer inte ihåg någonting alls förutom slutet (bra där!). Såg dom på Erikshjälpen för 10kr/st så kände att det kunde vara roligt att ha dom. Kommer säkert ångra mig. Men nu är det gjort!
Har även fått några nya Rec-ex också! Först fick jag Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg från Månpocket. Bedrövad av Liz Coley från B.Whalströms kom idag, hoppas på att den är så bra som alla verkar tycka! Beautiful Creatures - Svåra val, magiska hemligheter av Kami Garcia & Margaret Stohl från Semic kom idag den med. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman från Front kom den också! Jag ser så grymt mycket fram emot att läsa den. Tack så otroligt mycket för alla böcker! 
Jag vill läsa alla nya böcker nu, men tyvärr så går plugget före. Förhoppningsvis så hinner jag läsa något i Helgen.
 

Mina olästa böcker

Jag har listat mina olästa böcker:
 
Adams, Douglas - Livet, universum och allting
 
Cashore, Kathrin - Hemligheternas rike
 
Clare, Cassandra - City of Lost Souls
Clare, Cassandra - Clockwork Prince
Clare, Cassandra - Clockwork Princess
 
Colfer, Eoin - och en grej till...
 
Day, Sylvia - För dig blottad
Day, Sylvia - För dig sedd
 
Foer, Jonathan Safran - Allt är upplyst
 
Gaiman, Neil - Amerikanska Gudar
 
Gorgan, John - Marley och jag
 
Grant, Michael - Gone Hunger
 
Hjort, Michael & Rosenfeldt, Hans - Lärjungen
 
Jungstedt, Mari - Den dubbla tystnaden
Jungstedt, Mari - Det fjärde Offret
Jungstedt, Mari - Den sista akten
Jungstedt, Mari - Du går inte ensam
 
Kallentoff, Mons - Sommardöden
Kallentoff, Mons - Höstoffer
Kallentoff, Mons - Midvinterblod
Kallentoff, Mons - Vårlik
Kallentoff, Mons - Den femte årstiden
 
Lacour, Nina - Jag går dit du går
 
Larsson, Åsa - Till offer åt Molok
 
Lehane, Dennis - Shutter Island
 
Lewis, C.S. - Caspian, prins av Narnia
Lewis, C.S. - Kung Caspian och skeppet Gryningen
Lewis, C.S. - Silvertronen
Lewis, C.S. - Den sista striden
 
Lundberg, Hahn, Kerstin - Barnkolonin
 
Martin, George, R.R. - Kampen om järntronen
 
Mead, Richelle - Bloodlines
 
Nicholls, Davis - På vinst och förlust
 
Paolini, Christopher - Eragon
Paolini, Christopher - Brisingar
Paolini, Christopher - Den äldste
 
Paver, Michelle - Vargbröder
Paver, Michelle - Havets fångar
 
Rowling, J.K. - Den tomma stolen
 
Sandberg, Katarina - Vi är sådana som i slutet får varandra
 
Sarenbrant, Sofie - Vecka 36
 
Stockett, Kathryn - Niceville
 
Theorin, Johan - Sankta Psyko
 
Tropper, Jonathan - Sju jävligt långa dagar
 
Walker, Saskia - Nattfjärilen 
Walker, Saskia - Häxmästaren 
Walker, Saskia - Havsdrottningen
 
Alltså 47st (kan hända att jag räknat fel) olästa böcker står det i min bokhyllan. Någon som kan rekommendera en bok, eller fler som inte bör stå olästa längre?

Elinas Bokiga Bekännelser

Cecilia från SweBookObsession har denna enkät och jag blev taggad av Maddie.
 
Det fungerar så här:
Själva meningen med "bokiga bekännelser" är att varje person som gör den ska tänka efter vad som har hänt i sitt liv och sedan berättade om de största sakerna som är relaterade till böcker och läsning. Det kan vara allt mellan himmel och jord, man sätter gränserna själv för vad man vill dela med sig av - glöm bara inte att namnge inlägget som "'ditt namn' bokiga bekännerlse". När man väl har "bekänt" så ska man tagga vidare 5 stycken andra bloggare, och sedan meddela dessa personer att de har blivit utvalda! Svårare än så är det inte. 
 
1. Harry Potter
Det var inte för så längesen som jag läste Harry Potter-serien för FÖRSTA gången. Jag läste ut hela serien 2012, närmare bestämt i slutet på min gymnasietid. Men jag fick böckerna rätt billigtpris vilket jag var glad över. Nu ser jag böckerna hur superbilligt som helst överallt (Erikshjälpen, Myrorna, Röda Korste m.m.) Tyvärr gillar jag inte alls den Tomma Stolen, på tal om Harry Potter liksom. Jag trodde automatiskt att Den tomma stolen skulle vara bra vad den än handlade om för att den är skriven av J.K. Rowling. Men jag kommer inte igenom den! Har varit fast på en och samma sida sen i Januari...
 
 
2. Skriva är ingen dröm jag har.
Jag har märkt att väldigtmånga bokbloggare vill bli författare av något slag, men inte jag. Att skriva är inte riktigt min grej. Men när jag gick i lågstadiet så gillade jag att skriva berättelseböcker. Det var ett litet häfte man målade några bilder i och skrev text till dem. Jag tror det var i tvåan när de andra klasskompisarna verkligen började uppskatta mina berättelser med tillhörande bilder. De innehöll väldigt mycket blod. Den som fick mest uppmärksamhet heta Smulan. Den handlade om en katt som alla hatade för att hon var så snäll. Det slutade med att hon blev uppäten av en piraja och alla hade en fest och firade att hon dog. Detta var alltså i tvåan. Det ledde även till att min lärare pratade med min mamma och sa att hon var lite orolig för mig. Hehe
 
3. Jag hatar Cancerböcker, men dom är ju så bra!
Cancerböcker, alltså Förr eller senare exploderar jag och Innan jag dör är två böcker som handlar till en stor del om cancer. Jag grinar floder, jag hatar att jag mår så otroligt dåligt av dem och helst vill jag inte läsa dom. Men de är så bra att jag vill! När jag läste Förr eller senare exploderar jag så tyckte Timmy att jag skulle sluta läsa eftersom jag bara bölade, men jag kan väll inte sluta läsa mitt i en bok. Det är som med att sluta se en skräckfilm mitt i, man skulle inte kunna sluta tänka på hur det slutade! Så lika bra att se/läsa klart. Fast jag är glad att jag läst de böckerna eftersom dom är så otroligt bra.
 
 
 
4. Första Bok vs Film-upplevelsen
Den första boken jag läste som också hade kommit på film var Sandor/slash/Ida (pippi och såna böcker gills inte). Jag gillade boken mycket men inte filmen, det var då jag upptäckte att man kanske ska läsa boken innan man ser filmen. Men det värsta med filmen Sandor/slash/Ida var att jag såg den tillsammans med min mormor. Inte riktigt den sorts film som man ska se tillsammans med ens mormor kanske, det upptäckte jag för sent.
 
5. Engelska böcker
Jag läste min första hela bok på engelska första året på gymnasiet och det var Vampire Diaries. Nu har jag läst lite fler men inte alls många. Det är Mortal Instruments serien (ska till att läsa bok fem) och den första i Infernal Devices serien. Och Vampire Diaries serien, som har ballat ur, jag ska läsa Midnight nånting tror jag den heter. Men jag lyckas bara komma 70 sidor in i den innan jag tröttnar. Iallafall så tänker jag bli bättre på att läsa engelska böcker, finns så mycket mer att välja på då!
 
6. Böckerna jag läst flest gånger
Den bokserie jag läst flest gånger är Twilight. Har bara läst dom på svenska, men jag har i alla fall läst dom fyra gånger var och första boken fem gånger. De var mina favoritböcker ett bra tag, men nu har jag hittat mycket nytt som jag gillar ännu mer! 
 
7. Engelfors triologin
Alla verkar se väldigt mycket fram emot Nyckel som är den sista den i Engelforsserien. Äntligen så tar den slut säger jag! Jag gillar inte riktigt de böckerna. Jag önskar att jag kunde gilla den lika mycket som ungefär alla andra verkar göra, men det gör jag inte. Den känns så.. jaa, den känns så inte jag. Inget jag gillar helt enkelt. Men jag kommer ändå läsa klart serien. Jag vet att jag tyckte Eld var bättre än Cirkeln, kanske Nyckeln kan avsluta det hela så bra att den lyfter de andra böckerna också?
 
Jag taggar:
Gia (bokfrossa)
Pia (bookrelated)
Elin (bokparadiset)
Hilda (bokstaden)
Sara (dinosara)
 

Utvärdering av sommarläsning

I början av sommaren skrev jag upp fem böcker som skulle läsas innan hösten kom och nu är den här, kan man säga. Hösten ger sig till känna när det blåser. Iallafall så tänkte jag bara säga hur det gått. 

 

"1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
1. Delirium av Lauren Oliver
2. De utvalda: Hemligheternas rike av Kristin Cashore
3. Lärjungen av Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt
4. Den döende dandyn av Mari Jungstedt
5. Blunda och hoppa av Sarah Dessen"
 
Jag läste iallafall 3 av de 5 böcker som jag sa att jag bums skulle läsa. Jag gjorde även en anna lista på böcker som jag skulle läsa så jag fick bort några hyllvärmare. När blir en bok en hyllvärmare egentligen?

Sagoberättaren

Titel: Sagoberättaren
Författare:  Antonia Michaelis
Språk: Svenska
rlag: Opal, tack för boken!
Sidor: 440
Serie:  -
Betyg: 4 av 5
 
 
Handling och tankar:
Anna är lite speciell och lever i en bubbla, en dag bestämmer hon sig för att prata med Abel, eller den polske apotekaren som han oftast kallas. Det är då hennes bubbla spräcks och hennes värld som hon känner den förändras för alltid. Abel är mystisk och inger verkar veta någonting om honom, förutom att han säljer knark. Det vet alla, alla utom Anna. Eftersom det enda Abel berättar om sig själv är att han har en lillasyster så bestämmer sig Anna för att ta reda på mer. Hon följer efter honom en dag efter skolan, hon upptäcker en sak hon aldrig trodde om den polske apotekaren. Han är sagoberättare. 
   Medan Anna lär känna Abel lite mer åt gången så händer det otäcka saker och alla verkar hänga ihop. De frågar sig vem den skyldige är till dessa brott och vilka är motiven? Medan de försöker klura ut det fortsätter Abel med sin saga.
 
Boken känns väldigt egen och de tyska namnen var något jag störde mig på till en början, men efter ett tag var jag så inne i boken att jag vande mig.  Både språket och berättelsen är fantastiskt.
   Abel är en sagoberättare, han berättar en saga som pågår genom hela boken och då och då berättar han en del av den, detta gör så man tänker att det är en saga man läser tills man kommer tillbaka till nutiden då är det inte ens sagolikt längre. Sagan är fantasifull och underbar men Abel är duktig på att flätta in stora delar av verkligheten i sagan vilket också gör den tragisk.
   Boken är ett pusssel som jag försöker lösa så fort den börjar men bitarna kommer inte riktigt på plats förrän i slutet. Slutet... Det förbannade slutet, aldrig hade jag trott att det skulle sluta så. Jag blev så paff. Hur kunde det ske?! 
 
Jag vill så gärna ge boken fem poäng av fem, men jag kan inte. Den var nog för seg i början även om jag inte kunde sluta läsa och den var jättespännande, mysig, tragisk, sorglig och jaa, det kanske är något som fattas som jag inte kan sätta ordet på och därför blir det fyra av fem poäng. 
 

Tävlingsvinst, bokbyte och fynd

 
Vann filmen The Host, har inte sett den än och jag hoppas att den inte är lika seg som boken var i början.
Du går inte ensam av Mari Jungstedt hittade jag på Erikshjälpen för 25:-
För dig sedd och För dig blottad av Sylvia Day är böcker från ett bokbyte med Malin. Jag hoppas de är bättre än Synda av samma författare. 

Insurgent

 
TitelInsurgent
Författare: Veroinca Roth
Språk: Svenska
Förlag: Modernista, tack för boken!
Sidor: 381
Serie:  Divergent #2
Betyg: 5 v 5
 
Handling och tankar:
Redan efter första sidan märker jag att boken är för kort. Man slungas direkt in i handlingen precis där förra boken tog slut. Tris och Four sitter på tåget med Caleb, Peter och Marcus, tillsammans ska de ska ta sig till en plats där de tror sig vara säkra. Men med ett krig som hotar kan de inte bara sitta och titta på, de måste förhindra att människorna blir som robotar en gång till. Men det är inte så lätt när Tris inte vågar tala om för de andra att hon dödat Will och Four håller inne med hemligheter. Så hur ska man kunna lita på någon som inte säger hela sanningen själv? Med ett par bråk, svek och drogningar så tillfångatas de av de falanglösa. Alla som läst Divergent vet att man inte vill vara bland de falanglösa under vilka omständigheter som helst. De tvingas välja sida, men vilken är egentligen rätt?
 
Jag blev så trött på Tris som hela tiden ska bryta ihop och gå bakom ryggen på allt folk utan att tänka på konsekvenserna. Något annat jag ledsnade på var bråken mellan Tris och Four, de måste väl inse att de inte har tid att bråka med allt som händer runt omkring dem? Jag mådde så dåligt över att de bråkade, de kan väll bara vara sams? Veronica Roth lyckas verkligen skildra händelserna på ett sådant sätt att det känns som om man själv vore där och upplevde det. Personerna beskriver hon så bra att det känns som om man känner dem allihop. 
Jag trodde inte att någon bok skulle kunna överträffa Divergent, om ens ligga på samma nivå. Men till min lycka så lyckas Veronica Roth skriva en minst lika spännande uppföljare. Allt är så bra, karaktärerna, tvisterna och inte minst språket, allt ligger på topp! Händelserna är så oförutsägbara att man kan inte kan lista ut vad som kommer hända härnäst. Jag kan inte ens ge boken rättvisa genom att skriva om hur bra den är. De som inte läst Insurgent eller Divergent bör göra det på en gång, för att själva uppleva boken och ge den rättvisa på det sättet. 
Just nu känns det lönlöst med att påbörja en ny bok, ingen kommer kunna överträffa den här på ett bra tag. I höst NÄSTA ÅR kommer sista delen ut på svenska. 

Nemesis

TitelNemesis
Författare: Josefine Angelini
Språk: Svenska
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för boken!
Sidor: 433
Serie:  Starcrossed #3
Betyg: 4,5 v 5
 
Handling och tankar:
Gudarna är lösa och hela jorden är i fara. Helena gör allt i sin makt för att inte låta det ödesbestämda kriget lösas ut. För att göra saken ännu jobbigare för Helena så börjar hon få konstiga drömmar, drömmar som känns som minnen. Minnen av händelser som hon aldrig upplevt, eller har hon det?
Tillsammans med Orion och Lucas försöker Helena hitta ett sätt att slippa undan de grymma gudarna, men även ödesgudinnorna. Helena börjar få kontroll över sina krafter, men hon är mer skrämmande än någonsin. Vilka kan hon lita på när de drar sig undan från henne? 
Nemesis är den sista delen i triologin Starcrossed och innehåller dueller, tvister, svek och blod. 
 
Boken har fart från början till slut, man märker inte hur sidorna bara flyger fram. När man väl börjat läsa går det inte att sluta. Nemesis har action i sig hela boken igenom och jag tror det är den bästa i serien. Det jag inte gillar är att slutet liksom går för fort. Under bokens gång byggs förväntningarna upp inför slutet, vad kommer hända?! När man väl kommer dit så är det över på en gång, inte för att det är så bra, utan därför att det är så kort. Det sista kapitlet själva "epilogen" gillade jag inte heller så värst. Nemesis innehåller alla svar man väntat på från tidigare delar, men den ger även nya frågar som aldrig riktigt får något svar.
Innan jag började läsa serien trodde jag att den kanske var okej, om ens det. Men så fort jag började läsa upptäckte jag att den inte alls var som jag trott. Det var inte en helt vanlig ungdomsbok där valet står mellan två snygga killar, den här serien är så mycket mer än så.
Nemesis, hela Starcrossed serien, är otroligt bra, även om jag inte tror att det är något för alla. Men mig passade den perfekt. Däremot så känns Nemesis bara delvis som den avslutandedelen. Det känns som den hade kunnat vara kanske hundra sidor till för att kunna klara upp allting. Men det var den inte vilket ledde till att den lämnar oss med minst en fråga kvar. Vilken? Det får ni som läser märka själva. LÄS!
 
Nu när jag läst klart den här serien, så önskar jag att jag inte haft lika bråttom att läsa ut den. Det känns liksom tomt. Jag som knappt trodde att jag skulle gilla den, så fel jag hade.

Behöver böcker

Snart är det bara en vecka kvar tills jag börjar skolan igen! Känns skönt att slippa oroa sig för att hitta ett jobb och riktigt grymt att jag ska bli lärare. Jag kommer plugga Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i föreskoleklass och grundskolans årskurs 1 - 3 i frya år!! Första kursen vi ska läsa är Svenska och till det behöver jag hur många böcker som helst, men dom är ju så dyr. Så om någon har någon av dessa böcker liggandes hemma och vill bli av med dom så hör gärna av er. 
 
Utforska, utmana, utveckla! : Läs- och skrivprocessen i undervisningen av Caroline Liberg, Åsa af Geijerstam & Jenny W. Folkeryd (2010) 
 
Tankens mosaik: om mötet mellan text och läsare av Keene & Zimmerman (1997/2011)
 
Robinson Crusoe, Mansmyter. James Bond, Don Juan, Tarzan och andra grabbar av Ronny Ambjörnsson (2001)
 
 
Barnlitteraturanalyser av Maria Andersson & Elina Drunker (2008)
 
The Culture of Reading and The Teaching of English av Kathleen McComrick (1994)
 
Differently Literate. Boys, Girls and the Schooling of Literacy av Elaine Millard (1997)
 
Stärk språket, stärk lärandet: Språk- och kundskapsutvecklande arbetssätt för och med andraspråkselever i klassrummet av Pauline Gibbons (2009)
 
Svenska som andraspråk - i forskning, undervisning och samhälle av Kenneth Hyltenstam & Inger Lindberg (2004)
 
 
 
 
 
 

Städning = bokbytes böcker

Jag var otroligt duktig och städade bokhyllan och fick plast med ALLA böcker (Eragon böckerna som fick ligga ovanpå bokhyllan gills inte), så inga bokhögar bredvid TVn längre! 
I och med bokhyllsstädningen så hittade jag en hög med böcker som jag byter bort! Här hittar ni även de andra böckerna jag byter bort. 

Second hand fynd och rec-ex

Köpt och fått lite nya böcker. 
 
Var in på en secon hand butik, 2kr för pocker och 5kr för övriga böcker. Men det här var de jag hittade.
Vargbröder och havets fångar, del 1 och 2 i vargbröder serien. Jag är inte så värst sugen på att läsa den, men för 4 kronor så kände jag att jag ska ge dom ett försök. Någon som rekomenderar serien?
Kampen om järntronen, del 1 i Sagan om is och eld serien. Jag har inte ens sett serien, jag tycker inte den ser bra ut, okej?! Om jag läser serien så vill jag nog se den också.
Midvinterblod, del 3 i någon deckarserie. Har fått tag på alla som släppts hittils nu tror jag. Om det är 5st?
På erikshjälpen hittade jag Höstoffer och Vårlik
Dyngkåt och hur helig som helst, vet inte riktigt varför jag köpte den men hon är ju skön hon den där Mia!
Jag bestämde mig även för att jag hellre vill ha filmomslagen på Den mörka materian serien, så de gamla ligger i bokbytes högen!
Fick ett rec-ex från Opal också, tackar! Sagoberättaren, den verkar mycketbra. Så nu ska jag bara läsa en hel del innan jag börjar med den här! 
 

Bloglovin och Goodreads

 
Follow on Bloglovin
 
Bloggen kan du följa på bloglovin, eller följa mig på goodreads. Tryck på
någon av knapparna för att lägga till mig på någon av sidorna.
 
 

Fler böcker till bokbyte

Har fått lite fler böcker till bokbyte! 
 
Barnkolonin av  Kerstin Lundberg Hahn
Farlig förmåga av Jessica Spotswood
Blunda och Hoppa av Sarah Dessen
Jag går dit du går av Nina Lacour
Hemma kanske inte är en plats av Lina Hallberg x2
Vid din sida av Anne Cassidy
Tro, hopp eller kärlek av Lina Forss
Stad av skuggor av Cassandra Clare x2
 
När oskluder kysser av Per Hagman
Motsatsen till kärlek av Julie Buxbaum
PS Jag älskar dig av Cecilia Ahern
Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer
Jack, uppskäraren av Glenn Lauritz Andersson
Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Linas kvällsbok 1&2 av Emma Hamberg
Sandor /slash/ Ida av Sara Kaderfors

Nytt

Fått lite nya böcker, yeeeei! 
 
 
Insurgent av Veronica Roth från Modernista, tack så otroligt mycket!
Nemesis av Josephine Angelini från Bonnier Carlsen, tack så jättemycket! 
Vi är inte sådana som i slutet får varandra, från ett bokbyte.
 
Nu ska jag skynda mig läsa ut Stad av skuggor och sen vill jag läsa om Divergent innan jag läser Insurgent, men jag tror inte jag kan hålla mig så länge från att fortsätta med serien! Men jag vill avsluta Starcrossed serien nu på en gång också! Det är så mycket böcker man vill läsa och alldeles för korta dagar.

Månadssammanfattning Juli 2013

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lästa:
Torka aldrig tårar utan handskar, Kärleken av Jonas Gradell
Cinder av Marissa Meyer
Gone övergivna av Michael Grant
Den mörka ängeln av Mari Jungstedt
Underbara helvete av Jamie McGuire
Farlig förmåga av Jessica Spotswood
Rädda mig inte!  av Tahereh Mafi
Hades av Josefine Angelini
Helena av Josefine Angelini
De odödligas regler av Julie Kagawa
I denna ljuva sommartid av Mari Jungstedt
 
 
Antal lästa: 11st
Svenska: 11st
Engelska: 0st
 
Bästa bok:  Underbara Helvete helt klart!
Sämsta bok: I denna ljuva sommartid, den sämsta av Mari Jungstedts böcker jag läst, helt klart! Som tur var så visade sig Den mörka ängeln vara bra!
Största Överraskning: Helena, trodde inte alls jag skulle gilla den så mycket jag gjorde. Berättelsen var helt annorlunda mot för vad jag trodde. Mycket bra!
Största besvikelse: Gone övergivna. Den var bra, men jag trodde den skulle vara så otroligtmegabra! Men det var den tyvärr inte. Men jag vill fortfarande ha de resterande böckerna i serien (och läsa dem såklart).
 
Kommentar: Juli blev visst en läsmånad för mig! En hel del otroligt bra böcker visade det sig vara, inte mig emot. Nu i Augusti ska jag försöka få tag på all studentlitteratur inför skolstarten vilket är väääldigt mycket för en endaste kurs och jag ska plugga i fyra år! 
 
Just nu läser jag: Stad av skuggor som jag nyligen läst fast på engelska. Det går rätt segt eftersom jag kommer ihåg allt, men jag vill läsa om den innan filmen kommer!